Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının temelinde döviz fiyatlaması ve faiz seviyelerine odaklanmanın yanlış olduğunu belirtiyor. Yıllardır ihracata bağımlı ekonominin, ithal ikamesi sağlayacak bir sanayi dönüşümü gerçekleştiremediğini ve bu durumun ekonomik sıkıntıları derinleştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde hükümetin harcamaları artırması ve tasarruf politikalarını uygulamaması nedeniyle para politikası kararlarının anlamını yitirdiğini vurguluyor. Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik durumundan çıkışının zor olduğunu ve iyimser ekonomik raporlara karşın somut iyileşmelerin görülmediğini eleştiriyor.
23 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde gerileme yaşadığını ve başkanlık sisteminde yapısal sorunların devam ettiğini belirtti. Raporda, yürütme organının denetim mekanizmalarının etkisiz olduğu ve siyasi çoğulculuğun baltalandığı ifade edildi. Yargı bağımsızlığında ciddi gerilemeler olduğu ve yolsuzlukla mücadelede etkili önlemlerin alınmadığı vurgulandı. Ayrıca insan hakları durumunun iyileşmediği, ifade özgürlüğünde gerileme yaşandığı ve azınlıklar ile LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın devam ettiği kaydedildi.
8 Kasım 2023

Türkiye'de 2018'den bu yana sefalet oranı artış göstermiş ve Dünya Sefalet Endeksi yüzde 93.9'a ulaşmıştır. Ülkede en zengin 13 milyarderin serveti 38.9 milyar dolar iken, nüfusun yarısının toplam serveti 38.5 milyar dolardır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle pandemi sonrası daha da belirginleşmiştir. ABD'de ve diğer bazı ülkelerde zenginler, servet vergisi getirilmesini savunurken, Türkiye'nin zenginlerinden bu konuda bir girişim görülmemektedir.
27 Mart 2024

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporunda, dünya genelinde insanların yarısının erkeklerin daha iyi siyasi lider olduğuna inandığı, Türkiye'de ise halkın %75'ten fazlasının erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğü belirtiliyor. Rapor, bu tür önyargıların kadınların karşılaştığı engellerin itici gücü olduğunu ve cinsiyet eşitliğine karşı hareketlerin ivme kazanmasına neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, kadınların eğitimde ilerlemesine rağmen ekonomik açıdan güçlenmeleri arasındaki bağlantının bozulduğuna ve ücret eşitsizliğinin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
13 Haziran 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Rahmi Turan, Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntıların bilim dışı uygulamalar ve Merkez Bankası Başkanlarının görevden alınmaları sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi ve rasyonel politikalara dönüş vurgusu yapmasına rağmen, beklenen iyileşmelerin gerçekleşmediğini ifade ediyor. Turan, devletin savurganlığının devam ettiğini, yerel seçimler için büyük harcamalar yapıldığını ve ekonomideki sorunların çözülmediğini eleştiriyor.
4 Şubat 2024

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye'de 14 Mayıs'taki seçim sonuçları ne olursa olsun, hisse senetlerinin yatırım için en uygun Türk varlığı olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların seçim sonrası analizlerinde, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda karamsar, iktidar değişimi ve para politikasının düzelmesi durumunda ise pozitif öngörüler bulunuyor. Mobius, borcu az ve yurt dışı kazancı yüksek şirketlere yatırım yaptığını, şu anda Logo Yazılım ve Mavi Giyim'e yatırım yaptığını belirtti. Ayrıca, seçim sonrası Türk Lirası'nda büyük bir değer kaybı olasılığının düşük olduğunu söyledi.
14 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle yaptığı araştırmada, gençlerin sadece yüzde 17,3'ü mutlu olduğunu ve yüzde 63'ü imkan olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Araştırmada gençlerin ekonomik durum, adalet uygulamaları ve hükümet politikalarına ilişkin eleştirileri de yer alıyor. Gençlerin yüzde 86,2'si Türkiye'deki ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 81,2'si hükümetin adalet uygulamalarını doğru bulmadığını ifade ediyor. Ayrıca gençlerin politikacı olarak en çok Mansur Yavaş'ı beğendiği ve parlamenter sistemi tercih ettikleri belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Mehmet Y. Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumlarının durumunun kötüleştiğini ve bu durumun siyasi tercihler sonucu olduğunu belirtiyor. Kamu kurumlarında önemli pozisyonların, işi bilen ve layıkıyla yerine getirecek kişilere değil, siyasi olarak uygun görülenlere verildiğini ifade ediyor. Yılmaz, bu durumun Türkiye'yi totaliter ve faşist bir rejime doğru sürüklediğini iddia ediyor.
27 Şubat 2024

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Yalçın Doğan, Türkiye'de demokrasiye dönüş sürecinin olup olmayacağını ve bu süreçte gerçekleşmesi beklenen reformları sorguluyor. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı, yargı bağımsızlığının sağlanması, ifade ve basın özgürlüğüne dönülmesi, politik tutukluların serbest bırakılması gibi konulara değiniliyor. Ayrıca, kamu sınavlarında mülakatın kaldırılması ve çevre talanına son verilmesi gibi ekonomik ve çevresel konular da ele alınıyor.
7 Mayıs 2024

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de hem dünya siyasetinden hem de iç dinamiklerden beslenen çift katmanlı bir otoriter dalga olduğunu ifade ediyor. Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu ittifakın, yeni Türkiye iddiaları ile dünya siyasetindeki milliyetçilik, devletçilik ve milli sınırların büyümesi gibi konularda paralellikler gösterdiğini belirtiyor. Bayramoğlu, bu durumun demokratik değerlerin üzerine çıkan milliyetçi ve güce dayalı bir yapıyı ortaya çıkardığını ve Türkiye'nin bu tablo içinde umut üretmeye çalıştığını vurguluyor.
10 Şubat 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin son dönemde uyguladığı ekonomi politikalarının olumlu sonuçlarını görmeye başladığını ifade etti. Kelly, Türkiye'nin ortodoks para politikalarına geçiş vaadinin ve bu vaadin yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını belirtti. Ayrıca, bu yeni yaklaşımın sürdürülmesi durumunda Merkez Bankası'nın kredibilitesinin artacağını ve enflasyon beklentilerinin daha fazla sabitleneceğini söyledi. Kelly, Türkiye'nin mali durumunun güçlü olduğunu ve finans sektöründeki reformların sağlam bir bankacılık sektörünün ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.
8 Eylül 2023

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, devletin genel durumunu altı başlık altında değerlendirdi. Erdoğdu, devlet kurumlarında tarikat personeli bulunduğunu, güvenlik güçlerinin siyasi baskı altında olduğunu, Maliye'de vergi ödemeyen imtiyazlı şirketlerin bulunduğunu, Hazine'nin seçimler nedeniyle boşaltıldığını, kamu bankalarının kara deliğe döndüğünü ve Merkez Bankası'nın teknik olarak iflas etmiş görüntüsü verdiğini iddia etti. Ayrıca, ekonomik bir depremin yakın olduğunu ve ek vergilerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim