Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

ÖSYM, 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan üniversiteye geçiş sınavı (YKS) için başvuruların 8-23 Mart tarihleri arasında alınacağını duyurdu. Deprem sebebiyle afet bölgesi ilan edilen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS yapılmayacak ve bu illerde ikamet eden adaylar sınav ücreti ödemeyeceklerdir. Ayrıca bu illerdeki adaylar, sınava girmek için istedikleri şehirleri tercih edebilecekler.
8 Mart 2023

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, başarılı olan öğretmenler hala atanamadı. Öğretmenler, mali sıkıntılar ve atama yapılmamasının nedeni olarak devletin mali durumunu sorguluyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in atamaların yapılacağına dair vaatleri gerçekleşmedi. Öğretmenler, özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalırken, atama bekleyişleri nedeniyle yeni sınav dönemine hazırlanamıyorlar. Ayrıca, mülakatın kaldırılması yönündeki talepler de reddedildi.
14 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süresini 4 Ağustos 2024 saat 23.59’a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, depremden etkilenen illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların depremzede aday kontenjanından yararlanabilmesine ilişkin kararına dayanıyor. İlgili adayların depremzede aday kontenjanından faydalanma durumları güncellenmiş olup, tercih işlemleri için ek süre tanınmıştır.
2 Ağustos 2024

Hatay Valiliği, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için konteyner alanları oluşturulacağını duyurdu. Bu amaçla bazı taşınmazlara, bedelinin daha sonra ödenmek üzere, geçici olarak el konulduğu bildirildi. Karar ve el konulan parsel listesi Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
24 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında CHP'li belediyelerin ihmallerinin araştırılacağını ve sorumlulukları tespit edilen belediye başkanlarının istifalarının isteneceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin depremdeki sorumluluklarını araştırmak üzere uzmanlardan oluşan bir heyet kurulması talimatını vermişti. Torun, sorumluluk almayan belediye başkanlarının partiden kesinlikle uzaklaştırılacağını ve meclis üyeleri aracılığıyla görevlerine son verilebileceğini ifade etti.
22 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları için takvimin hazır olduğunu ancak Danıştay'dan çıkacak kararı beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim döneminde mülakatın kaldırılacağı vaadine rağmen, seçim sonrası atamaların yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS notuyla yapılmasına karar verilmişti. Bu değişiklik sendikalar ve siyasi partiler tarafından Danıştay'a taşındı. Tekin, Danıştay'ın kararının ardından atama sürecini başlatacaklarını ifade etti.
23 Ağustos 2024

Hatay Valiliği, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelerin barınma sorununu çözmek için konteyner kentler kurmayı planlıyor. Bu amaçla, bazı arazilere bedeli daha sonra ödenmek üzere geçici olarak el konulduğu duyuruldu. El koyma işlemi, afetlerle ilgili yasal düzenlemelere dayanarak gerçekleştirildi ve ilgili parsel listesi Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Adana'da yapmış olduğu basın toplantısında, daha önce 1 Mart olarak açıklanan eğitim öğretim başlangıç tarihini, değişen verilere göre 13 Mart'a ertelediklerini duyurdu. Bakan Özer, yeni verilere göre durumu tekrar değerlendirip kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. Bu erteleme, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve can kaybının 44 bin 218'e ulaştığı yıkıcı depremlerle bağlantılıdır.
26 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrası gündeme gelen seçimlerin zamanlaması ve depremzedelerin oy kullanma süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Seçimlerin 14 Mayıs'a çekilmesi planlanırken, muhalefet ve bazı siyasi figürler farklı tarihler önerdi. Bozdağ, mevcut seçim kanunlarının depremzedelerin oy kullanma sürecini zaten düzenlediğini ve ek bir düzenlemeye gerek olmadığını ifade etti. Sandıkların deprem bölgesinde nerede kurulacağına ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini söyledi.
24 Şubat 2023

Hatay merkezli 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremler Mersin'de de hissedildi ve sonucunda Mersin'de eğitime bir gün süreyle ara verildi. Mersin Valiliği, hamile ve engelli kamu çalışanlarının yanı sıra 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın personelin de idari izinli sayılacağını duyurdu. Depremler sonucunda en az üç kişi hayatını kaybetti, 213 kişi yaralandı.
21 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük depremler sonrası artan yerbilimine ilgiyi değerlendirerek, ortaokul ve liselerde jeoloji ve coğrafya derslerinin temel dersler olarak okutulmasını Milli Eğitim Bakanı'na önerdi. Görür, bu derslerin öğrencilerin deprem konusunda bilgilenmesine, bilinçlenmesine ve deprem kültürü edinmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
3 Mart 2023

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin ikinci turunun ardından 29 Mayıs'ta okulların tatil edileceğini duyurdu. Bu tatil gününde öğrenciler izinli olacak ve öğretmenler idari izinli sayılacak. İlk tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy almış ve seçim ikinci tura kalmıştı.
22 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında yapılan soruşturmalarda sadece müteahhitlerin değil, yerel ve merkezi yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, deprem felaketinin katliama dönüşmesinde eski ve yeni belediye başkanları, imar müdürleri, bakanlık müfettişleri gibi birçok kişinin sorumluluğunun altını çizdi ve sadece müteahhitlerin suçlanmasının gerçek suçluları gizlemek anlamına geleceğini ifade etti.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim