ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ve Lübnan arasında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı. Bu çağrı, Lübnan topraklarından İsrail'e fırlatılan roketler ve İsrail'in buna karşılık vermesiyle başlayan gerginlik sonrasında geldi. UNIFIL, gerginliğin daha ciddi bir boyuta ulaşmaması için her iki tarafla temas halinde olduklarını ve güçlerinin görevlerinin başında kalmaya devam edeceğini belirtti.
8 Ekim 2023

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da bulunan Türk vatandaşlarına tedbirli olmalarını ve mümkünse Litani Nehri'nin güneyinde kalan bölgelerden uzak durmalarını tavsiye etti. Bakanlık, acil durumlar için Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği ve Konsolosluk çağrı merkezinin telefon numaralarını paylaştı. Gelişmelerin Bakanlık ve Beyrut Büyükelçiliği'nin resmi web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilmesi önerildi.
13 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde yaşanan savaşın en kötü bombardımanına ve çok sayıda çocuk kaybına tanık olduklarını açıkladı. Elder, çocukların ve ortak vicdanın korunması için son bir uyarıda bulunduğunu belirtti ve Han Yunus kentindeki yoğun saldırılar hakkında konuşurken yaşanan dehşeti anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği ve İsrail'in ateşkesten sonra 178 Filistinliyi öldürdüğü bilgisi de verildi.
3 Aralık 2023

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir kara saldırısını desteklemediğini yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu konuda ABD'nin tutarlı bir pozisyon sergilediğini ve İsrail Başbakanı ile yapılan görüşmelerde bu duruşun tekrar vurgulandığını belirtti. Kirby, böyle bir saldırının Refah'ta bulunan 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını büyük riske atacağını ve ABD'nin bu durumu kabul etmeyeceğini ifade etti.
7 Mayıs 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketler sonrasında Gazze'ye hava saldırısı başlattı. Saldırıda can kaybı veya yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü personeline sığınaklara gitme talimatı verildi. Bu gelişmeler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi ve Lübnan'dan İsrail'e roket atılması sonucu tırmanan gerilimin ardından yaşandı.
7 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı barış şartlarını oluşturmak için bölge ülkeleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Blinken, Gazze'deki sivil kayıpları en aza indirme konusunda İsrail ile görüştüklerini ve bölge ülkelerinin çatışmanın yayılmasını önleme konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, krizi çözerken geleceği de düşündüklerini ve daha iyi bir yol için çalıştıklarını söyledi.
6 Kasım 2023

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

Alman hava yolu firması Lufthansa, Ortadoğu'da artan gerilim nedeniyle Tel Aviv, Tahran, Beyrut, Amman ve Erbil'e olan uçuşlarını 21 Ağustos'a kadar iptal etti. Bu karar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapma olasılığı üzerine alındı. Lufthansa, güvenlik analizi çerçevesinde bu uçuş iptallerinin süresini uzattığını duyurdu. Lufthansa Grubu'na bağlı diğer hava yolu firmaları da bu karara uyarak bölgeye uçuş yapmayacak.
12 Ağustos 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

Ahbap Derneği Başkanı ve sanatçı Haluk Levent, Nairobi'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında konuştu. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve BM çalışanları hakkında bilgi verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çocukların ölümünü nasıl haklı gösterebileceğini sordu. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarından ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
10 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı. Lübnan'daki patlamalarda biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Lufthansa, güvenlik durumundaki değişiklik nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere askıya alındığını ve Lufthansa Grubu'na bağlı diğer havayollarının da bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağını açıkladı. İptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunuluyor.
18 Eylül 2024

Hizbullah, Hamas ve Filistinli İslami Cihat liderleri, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya geldi. Toplantıda, Gazze'deki direniş cephesinde 'gerçek bir zafer elde etmek' için ittifakların yapması gerekenler değerlendirildi. 'Direniş Ekseni' olarak adlandırılan bu ittifak, İran, Filistinli militan gruplar, Suriye, Lübnan Hizbullah'ı ve diğer grupları içeriyor.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim