Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili olarak seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Atalay'ın hukuksuz bir şekilde tutuklu tutulduğunu ve bunun hesabını soracağını belirtti. Kılıçdaroğlu, adalet sistemindeki erozyonun durdurulması ve Atalay'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Haziran 2023

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, gözaltının 'haksız ve keyfi' olduğunu belirtti. Kaya hakkında 27 Eylül'de 'kaçak' kararı alındığı ancak Kaya'nın bu karara itiraz ettiği ve 'kaçak olmadığını' belirttiği ifade edildi. Kaya'nın tutuklanması, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesiyle dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik kararı için başvuruda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verdiğini ve kısa süre içinde tahliye edileceğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Gerçek Gündem editörü ve gazeteci Furkan Karabay, 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Karabay'ın avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine İstanbul 26'ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. Karabay'ın serbest bırakılması aynı gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
8 Ocak 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan, 26 Ocak'ta Silivri Cezaevi'ne ziyaret sırasında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Aydoğan'a kelepçe takıldı ve fotoğrafı çekildi. Kahramanmaraş başsavcılığına SEGBİS aracılığıyla bağlanan Aydoğan, 21 Haziran 2022 tarihli bir tweeti sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamalarıyla karşılaştı. Aydoğan, ifadesinde tweetin anayasal sınırlar içinde eleştiri amaçlı olduğunu belirtti. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanmasıyla ilgili soruşturmada ise dokuz yıldır etkili bir adım atılmadı.
31 Ocak 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, T24 editörü Sibel Yükler, bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin ortak noktası Resmi Gazete’de yayımlanan hakim-savcı atamalarını paylaşmış olmaları. Sibel Yükler, Evrim Deniz ve Delal Akyüz adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fırat Can Arslan tutuklandı. Evrim Kepenek de bir gün sonra serbest bırakıldı.
25 Temmuz 2023

Ewing Sarkom hastalığına yakalanan altı yaşındaki Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak' suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve cezaevine girmişti. Yusuf Kerim'in annesini istediği yönündeki görüntülerin ardından kamuoyu ve siyasetçilerin çağrıları sonucu yargıda yapılan yeni düzenlemelerle kadın hükümlülerin cezalarının çocuklarının hastalığı nedeniyle ertelenebilmesi sağlandı. Bu kapsamda Gülten Sayın'ın tahliye kararı verildi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından duyuruldu.
19 Nisan 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

23 Derece adlı yayın platformunun sahibi gazeteci Gökhan Özbek, gözaltına alındığını Twitter üzerinden duyurdu. Bir gece gözaltında kaldıktan sonra savcılık tarafından tutuklanması talep edildi, ancak Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Avukatı Gizay Dulkadir, Özbek'in sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığını ve suçlamaların somut bir dayanağı olmadığını belirtti.
1 Mart 2023

Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, 3 Ağustos'ta Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Antalya Havalimanı'nda gözaltına alındı. Akbulut hakkında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın araya girmesiyle serbest bırakılan Akbulut, ertesi gün Türkiye'den ayrılarak Yunanistan'a geçti. Akbulut, hakkındaki davanın silindiği ve yakalama kararının kaldırıldığı bilgisini doğruladı.
13 Ağustos 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

Dokuz aydır Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu, mesleki faaliyetlerinin kriminalize edildiğini belirterek açlık grevine başladığını açıkladı. Müftüoğlu, 29 Nisan'da gözaltına alınmış ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklanmıştı. İkinci duruşmada tahliye edilmeyen Müftüoğlu, Türkiye'de düşünen ve konuşan herkesin hapsedildiğini ifade ederek herkesi 'ses yükseltmeye' çağırdı.
29 Ocak 2024

Şair Ahmet Telli, 2015'te Kobani'ye yapılan IŞİD saldırısının ardından yaptığı bir konuşmada okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor. 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına sanat ve siyaset dünyasından destek geldi. Savcı, Telli'nin suç işlediğini belirterek cezalandırılmasını istedi. Savunma tarafının süre talebi üzerine duruşma 4 Temmuz'a ertelendi.
21 Mart 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024
İşaretlediklerim