Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın temmuz ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. Dolar/TL beklentisi ise 37,7463'ten 37,3667'ye düştü. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası içinse yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi. Politika faizi beklentisi temmuz ve üç ay sonrası için yüzde 50 olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında Türkiye'de aylık enflasyonun yüzde 3,28 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 61,98'e yükseldiğini açıkladı. Önceki ay yıllık enflasyon yüzde 61,36 olarak belirtilmişti. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak hesapladığını duyurdu. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini önce yüzde 58'e, ardından yüzde 65'e yükselttiğini bildirdi.
4 Aralık 2023

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş'ın analizine göre, resmi olarak dile getirilen yüzde 36'lık enflasyon tahmini, detaylı bir inceleme yapıldığında Merkez Bankası'nın aslında yüzde 39-40'lık bir enflasyona razı olduğunu gösteriyor. Bu sapmanın önemli olmadığı, çünkü Merkez Bankası'nın daha önce de enflasyon tahmin aralığını geniş tutarak 42'ye kadar bir alan bıraktığını belirtiyor. Bu durum, enflasyon tahminlerindeki belirsizliğin derinliğini ve Merkez Bankası'nın geniş bir marjla hareket etme eğilimini ortaya koyuyor.
9 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentisindeki artışın temmuz ayındaki geçici etkilerden kaynaklandığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 43,31’e yükseltirken, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde düşüş öngörüyor. Ekonomist İris Cibre, mevcut sıkılaşma politikalarının uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürmesinin normal olduğunu, ancak sürekli yapılan zamların halkın alım gücüne olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Şimşek, otoyol ve köprü geçişlerine yapılan zamların enflasyona etkisi hakkında açıklama yapmadı.
16 Ağustos 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükselttiği bir ortamda, 24 Ağustos'taki toplantının çok kritik olduğunu ifade etti. Ağaoğlu, enflasyon beklentilerini düzeltmeden ve faizi dengeye oturtmadan insanların ikna olmayacağını belirtti. Ayrıca, kademeli faiz artışından kaybedilen zamanın çok pahalı olduğunu ve yüzde 58 olan yıl sonu tahmininin aslında yüzde 40 gibi bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
7 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 47,83 olduğunu duyurdu. Aylık artış oranı ise yüzde 9,49 olarak belirlendi. Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 38,21 olarak açıklanmıştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltmişti.
3 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 19'dan yüzde 8,5'e indirdi ancak bu hamle enflasyonu düşürmek yerine, enflasyon oranını yüzde 15-20 aralığından yüzde 80'in üzerine çıkardı. Bu durum, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinin işlemediğini gösterdi. Geçen hafta, Merkez Bankası'nın beş puanlık faiz artırımı yapması, bu politikanın terk edildiğine ve daha rasyonel bir yaklaşıma dönüldüğüne işaret ediyor. Servet Yıldırım, yüksek faizin ekonomiye zararlarını sıralarken, Türkiye'nin dünyanın en yüksek faiz veren ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor ve sıkı para politikası uygulamanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
25 Mart 2024

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 lira, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,19 olarak belirlendi. Dolar/TL beklentisi bir önceki ankete göre yükselirken, enflasyon beklentisi de arttı. Ancak, politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim