ABD'li Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerikan üniversitelerindeki Gazze destek gösterilerini 'antisemitik' olarak nitelendirmesine karşı çıktı. Sanders, Netanyahu'nun iddialarını reddederek, İsrail hükümetinin Gazze'deki savaş politikalarını eleştirdi ve bu politikaların büyük insan kayıplarına ve altyapı yıkımına yol açtığını belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun antisemitizm suçlamalarını, kendi hükümetinin eylemlerinden dikkat dağıtmak için kullandığını iddia etti.
26 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

Eski İsrail Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail hükümetine yönelik eleştirilerini bir uyarı olarak nitelendirdi ve Başbakan Netanyahu'yu durumu düzeltmeye çağırdı. Biden, İsrail'in mevcut politikalarına devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti ve Netanyahu'yu yakın zamanda Washington'a davet etmeyi düşünmediğini ifade etti. İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından duyurulan ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran yargı reformu, ülkede geniş çaplı tartışmalara ve protestolara neden oldu.
29 Mart 2023

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

Ahbap Derneği Başkanı ve sanatçı Haluk Levent, Nairobi'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında konuştu. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve BM çalışanları hakkında bilgi verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çocukların ölümünü nasıl haklı gösterebileceğini sordu. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarından ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
10 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını kınadı ve bunu hasta ve yaralılar için 'ölüm cezası' olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki 22 hastanenin boşaltılmasını istemişti. DSÖ, hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliye edilmesinin, mevcut insani ve halk sağlığı felaketini daha da kötüye götüreceğini belirtti. Ayrıca, hastanelerdeki yetersiz yatak kapasitesi nedeniyle bazı hastaların koridorlarda ve çevre sokaklardaki açık alanlarda tedavi edildiği belirtildi.
15 Ekim 2023

Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Sloven düşünür Slavoj Zizek, Gazze'deki savaştan bahsetti ve Filistinlilere anlayışla yaklaşılması çağrısında bulundu. Zizek'in konuşması sırasında çok sayıda konuk salonu terk etti. Fuar yönetimi, Filistinli yazar Adania Şibli'ye verilecek ödül törenini 'İsrail'deki savaş' gerekçesiyle iptal etmişti. Zizek, bu kararı 'skandal' olarak nitelendirdi ve Almanya'nın konuya ilişkin 'analiz yasağı' getirdiğini söyledi.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasını protesto eden göstericilere polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Washington'da sabah saatlerinden itibaren başlayan protestolar, Kongre binası çevresinde yoğunlaştı. Netanyahu, Kongre'deki konuşmasında Gazze'deki sivil ölümlerle ilgili iddiaların yalan olduğunu savundu ve İsrail'in sivilleri korumak için büyük çaba sarf ettiğini belirtti. Göstericiler ise Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden aleyhinde sloganlar attı.
24 Temmuz 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'ın dini lideri Hamaney'in kucağında oturan bir oyuncak minyatür olarak gösteren yapay zeka ürünü bir görsel paylaştı. Katz, Erdoğan'ı Hamas'a silah ve para yardımı yapmakla suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu paylaşımı yalan ve iftira olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Olay, İsrail ve Türkiye arasındaki gergin ilişkileri bir kez daha gündeme getirdi.
22 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da etiketledi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik benzer bir paylaşımda bulunan Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek vermesini ve Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirdi. İmamoğlu, Katz'ın önceki eleştirilerine sert bir yanıt vermişti. Katz, yeni paylaşımında Erdoğan'ı 'antisemit diktatör' olarak nitelendirdi ve Türkiye'deki Instagram kısıtlamalarını eleştirdi.
6 Ağustos 2024

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim