İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

Samsun'da gece başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağış, rögarların taşmasına, trafikte aksamalara ve bazı ev ve iş yerlerinin su basmasına neden oldu. Ayrıca ağaçlar devrildi ve bazı mahallelerde yoğun su birikintileri oluştu. Belediye ekipleri, tıkanan rögarları açmak ve yağmur suyunu tahliye etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
3 Eylül 2023

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından İznik Gölü'nde alg patlaması yaşandı ve göl turkuaz renge büründü. İznik Belediye Başkanı Mehmet Kağan, bu doğa olayının bölgedeki turizme olumlu katkı sağladığını belirtti. Plaj işletmecisi Bekir Uslu da ziyaretçi sayısında artış olduğunu ve özellikle fotoğrafçıların ilgisini çektiğini ifade etti.
17 Temmuz 2024

Edirne'de kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle su seviyesi azalan Meriç Nehri'nde, akışın hızlandırılması için temizlik çalışmaları yapılacak. İlk olarak Uzunköprü ilçesi Çakmak Köyü yakınındaki pompa istasyonuna su aktarılacak ve ardından nehir yatağında çalışmalar sürdürülecek. Edirne Valisi Yunus Sezer, bu çalışmaların tarımsal sulama için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Çakmak Barajı'ndaki çalışmaların devam ettiği ve kışın da Meriç Nehri'nden baraja su aktarılacağı ifade edildi.
9 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak yağışlar sonucunda, Eyyübiye ilçesindeki tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkını meydana geldi. Taşkın nedeniyle suyun rengi değişti ve yerleşkenin çevresi güvenlik amacıyla polis ekipleri tarafından şeritle çevrildi. Aynzeliha Gölü'nde su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.
15 Mart 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle Atatürk Anıt Alanı, Mete Aslan Bulvarı ve Sahil Yolu Caddesi su altında kaldı. Su birikintileri trafikte ilerlemekte zorluklara yol açtı. Vatandaşlar ve araç sürücüleri etkilendi. İskenderun Belediyesi ekipleri, suyun tahliyesi için çalışma başlattı.
20 Mart 2023

Çevre aktivistleri, Tekirdağ Ergene Derin Deşarj A.Ş.'nin Marmara Denizi'ne endüstriyel atık boşaltmasına karşı ihtiyati tedbir kararı talep etti, ancak mahkeme bu talebi bir kez daha reddetti. Marmara Denizi'nde derin deşarj yoluyla biriken toksik maddeler, deniz yaşamını ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bilim insanları, Marmara Denizi'nde oksijen bulunmayan bölgeler oluştuğunu ve canlı çeşitliliğinin ciddi şekilde azaldığını belirtiyor. Ergene Nehri'nden gelen atıklar, nehir çevresindeki tarım ürünlerinde de yüksek seviyede toksik madde birikimine neden oluyor.
30 Temmuz 2024

İstanbul'da gün boyu aralıklarla sürecek sağanak yağış bekleniyor. Özellikle Anadolu Yakası'nda etkili olacak yağışların saat 18:00'den itibaren şiddetleneceği tahmin ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, Beykoz ve Şile'de görülecek gök gürültülü ve kuvvetli sağanağın Anadolu Yakası'nın doğu ve kuzeyinde kalan ilçelerde de etkili olacağını belirtti. Vatandaşlar, şiddetli yağışların neden olabileceği olumsuzluklara karşı uyarıldı.
4 Temmuz 2024

İzmir, Manisa ve Çanakkale’de orman yangınları çıktı ve ekipler söndürme çalışmalarına başladı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yalova köyü yakınındaki yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir’in Bornova ilçesinde çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar, helikopterler ve arazözlerle müdahale ediliyor. Manisa’nın Kula ilçesinde çıkan yangına ise helikopterler, uçaklar, itfaiye araçları ve orman işçileri sevk edildi.
13 Haziran 2024

Ankara'da öğle saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağışlar, özellikle Çankaya, Sincan ve Etimesgut ilçelerinde metro girişlerini ve alt geçitleri su bastı. Metro seferleri durdurulurken, Ayaş yolu trafiğe kapatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, su tahliye çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yağışlar bazı ilçelerde dolu şeklinde etkili oldu ve bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
8 Haziran 2024

Sinop'un Gerze ilçesinde meydana gelen sağanak yağış, 87 evde hasara yol açtı. İlçede su baskınlarının yaşandığı mahalle ve caddelerde temizlik ve onarım çalışmaları devam ediyor. Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, metrekareye 90 kilogram yağış düştüğünü ve özellikle denizle birleşen alanlarda büyük sıkıntılar yaşandığını belirtti. Sinop ve Ayancık belediyelerinden de destek alınarak çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
26 Ağustos 2024

Sakarya'nın Kocaali ilçesinden geçen Melen Çayı'nda toplu balık ölümleri gözlemlendi. Aydoğan Mahallesi'nde suyun üstünde çok sayıda ölü balık gören vatandaşların ihbarı üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğü bölgede inceleme başlattı. Ekipler, ölü balıklardan ve sudan numune alarak çalışmalarını sürdürüyor. Aydoğan Mahallesi Muhtarı Halim Yavuz, bölgede ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını belirtti ve durumun doğal bir süreç olmasını umduklarını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 1999 depreminde hasar gören ve riskli yapı olarak belirlenen Kınay İş Merkezi'nin yıkımına başlandı. İzmit Belediyesi'nin talebi üzerine Kocaeli Belediyesi tarafından yürütülen yıkım işlemi için trafik düzenlemesi yapıldı ve çevre güvenliği alındı. Yıkım çalışmalarının iki gün içinde tamamlanması hedefleniyor.
25 Şubat 2023

Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin tek su altı deniz parkı Yıldızkoy'da yapılan bir araştırmada mikroplastik partikülleri tespit edildi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Belivermiş ve Prof. Dr. Önder Kılıç'ın yürüttüğü çalışmada, 1 litre deniz suyunda yaklaşık üç-dört adet, kıyı kumunda ise kilogram başına yaklaşık 500 mikroplastik bulunduğu belirlendi. Araştırma sonuçları, Yıldızkoy'un yüzey suyundaki mikroplastik konsantrasyonunun dünya genelindeki bazı deniz koruma alanlarına kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Mikroplastiklerin deniz canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve insan sağlığına zarar verebileceği vurgulanıyor.
4 Aralık 2023

İzmir'in Buca ve Gaziemir ilçeleri arasında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edilmiş, Adnan Menderes Havalimanı'nda bazı uçak seferlerinde aksamalar yaşanmıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almaya çalışıyor. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangına müdahale eden araçlar ve ekipler hakkında bilgi paylaşmıştır.
19 Temmuz 2024

Erzincan'da yaşanan büyük bir toprak kayması sonucu yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, endişe edilen siyanür sızıntısı konusunda herhangi bir kirliliğe veya korkulan bir olaya rastlanmadığını belirtti. Bakan, tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için ilgili birimlerin ve bağımsız laboratuvarların bölgeye sevk edildiğini ve numune analizleri yapıldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Ankara'da sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğle saatlerinde şiddetlenerek bazı cadde ve sokaklarda, alt geçitlerde su birikintilerine neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, su birikintileri nedeniyle mahsur kalan bir otomobili kurtardı ve suyun tahliyesi için çalışma yürüttü. Sıhhiye'deki Aksu Kavşağı trafiğe kapatıldı ve bazı iş yerlerini su bastı. Ankara Valiliği, herhangi bir can veya ciddi mal kaybının olmadığını açıkladı.
30 Mayıs 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıyaka'daki orman yangınlarının piknik ateşinden kaynaklandığını açıkladı. Yangınlara beş uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel ile müdahale edildi. Yangınlar nedeniyle 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı ve 44 iş yeri tahliye edildi. Ayrıca, İzmir Ödemiş'te iki çocuğun sigara içerken çıkardığı yangın ve Bolu'da anız nedeniyle çıkan yangınlar da kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
17 Ağustos 2024

Samsun’un Terme ve Salıpazarı ilçelerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına yol açtı. Bağsaray Mahallesi’nden geçen Kocaman Irmağı taştı ve Evci ile Sakarlı ırmaklarının debileri yükseldi. Tarım arazileri su altında kalırken, sekiz büyükbaş hayvan suya kapıldı ancak sağ olarak bulundu. Yetkililer, vatandaşları dere kenarlarından uzak durmaları konusunda uyardı ve Sakarya ile Samsun’da denize girilmemesi için uyarılar yapıldı.
7 Temmuz 2024
İşaretlediklerim