Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrail Ordusu Askeri Savcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Gazze'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği bazı uygulamaların suç niteliği taşıdığını ve bu konuda soruşturma başlatıldığını açıkladı. İsrail askerlerinin, terk edilmiş evleri yasal onay almadan yaktığı bildirildi. Savcı Yerushalmi, yaşanan olayların İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin değerleriyle bağdaşmadığını ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, sivil mülklerin emirlere aykırı olarak imha edilmesi gibi vakaların soruşturulması gerektiğini ve askeri savcılığın olaylara karışanlar hakkında tedbirler alacağını ifade etti.
21 Şubat 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Mehmet Ali Güller, İsrail'in Kürecik Radarı'ndan dolaylı olarak yararlandığını iddia ediyor. ABD'nin İran'dan İsrail'e yönelik füzeleri düşürmesinde Kürecik Radarı'nın verilerini kullandığı ve bu durumun İsrail'e dolaylı destek sağladığı belirtiliyor. Ayrıca, Doğu Akdeniz'deki ABD gemilerinin de Kürecik Radarı verilerini kullanarak İran füzelerini düşürdüğü ve bu durumun İsrail'in savunmasına katkıda bulunduğu ifade ediliyor. İngiltere ve Fransa'nın da İsrail'in savunmasına destek verdiği, bu ülkelerin Kıbrıs'taki üslerden kalkan uçaklarının da Kürecik Radarı verilerinden yararlandığı aktarılıyor.
23 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, Ocak-Haziran 2024 ihracat verilerini açıkladı. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'de ihracatın azaldığı belirtildi. İstanbul'da ihracat yüzde 17,7, Kocaeli'de yüzde 8,8 ve İzmir'de yüzde 19 oranında düştü. İstanbul en çok Almanya'ya, Kocaeli İngiltere'ye ve İzmir ABD'ye ihracat yaptı.
5 Temmuz 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens'in Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını belirtti. Siemens ise gecikmenin Alman hükümetinin ihracat ve gümrük izinlerini vermemesinden kaynaklandığını açıkladı. Şirket, ihracat izinlerinin Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi tarafından verildiğini ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle sıkı denetim altında olduklarını belirtti.
14 Eylül 2024

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığından endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış ve Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığına dair bir rapor paylaşmıştır. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporu üzerine Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etmiştir.
13 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliğindeki Türk bayrağının Hamas lideri İsmail Haniye için ilan edilen yas nedeniyle yarıya indirilmesi, İsrail hükümetinin tepkisine yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin büyükelçi yardımcısını ciddi bir uyarı görüşmesine çağırma talimatı verdi. Katz, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini ve bu tür bir yas ilanının kabul edilemez olduğunu belirtti. Haniye, Tahran'da kaldığı konukevinde gerçekleşen bir patlama sonucunda ölmüştü ve Türkiye bu olay üzerine bir günlük yas ilan etmişti.
2 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'ın dini lideri Hamaney'in kucağında oturan bir oyuncak minyatür olarak gösteren yapay zeka ürünü bir görsel paylaştı. Katz, Erdoğan'ı Hamas'a silah ve para yardımı yapmakla suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu paylaşımı yalan ve iftira olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Olay, İsrail ve Türkiye arasındaki gergin ilişkileri bir kez daha gündeme getirdi.
22 Temmuz 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. Gallant, Gazze Şeridi'nde elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacağını belirtti.
9 Ekim 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023
İşaretlediklerim