Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 230 bin, bağımsız birim sayısı ise 645 bin olarak belirlendi. Ayrıca, 40 bin binada 164 bin orta hasarlı bağımsız birim bulunuyor. Erdoğan, deprem bölgesinde 488 bin yeni hane inşa edileceğini ve Türkiye genelinde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
6 Mart 2023

Geçen yıl Hatay'da meydana gelen depremde yıkılan ve 269 kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Yaşar Coşkun, binanın yan yattığını ancak çökmediğini savundu. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması tamamlandı ve müteahhit Coşkun dahil olmak üzere birkaç kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan dava açıldı. Bilirkişi raporunda, binanın malzeme kalitesinin düşük olduğu ve deprem yönetmeliğine uyulmadığı belirtildi. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar kusurlarını reddederken, bazı belediye görevlileri 'tali kusurlu' bulundu.
2 Şubat 2024

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Yüksek binalara tırmanmasıyla tanınan 30 yaşındaki Fransız fenomen Remi Lucidi, Hong Kong'daki Tregunter Tower kompleksinin 68. katından düşerek öldü. Lucidi, binaya yerel saatle 18:00 sularında geldi ve güvenlik görevlisine 40. kattaki bir arkadaşını ziyaret edeceğini söyledi. Ancak, güvenlik görevlisi Lucidi'nin söz konusu kişiyle tanışmadığını öğrendi ve onu tutuklamaya çalıştı. Lucidi, güvenlik görevlisinden kaçarak binanın tepesine çıktı ve daha sonra düştü.
31 Temmuz 2023

18. Venedik Mimarlık Bienali'nde Finlandiya, 'huussi' adı verilen sifonsuz tuvalet modeliyle katılıyor. Huussi, dışkı ve idrarın doğrudan toprağa karıştığı, kanalizasyon kullanmayan bir tuvalet sistemi. Finlandiya bu eski yöntemi, su kaynaklarının korunması ve atıkların değerli bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak için sergiliyor. Sergide, insanların sanitasyon ve atık konusundaki davranışlarının eleştirildiği kurgusal bir belgesel film ve Huussi'nin çözüm olarak sunulduğu bir video yer alıyor.
18 Mayıs 2023

HBO'nun popüler dizisi 'Succession' karakterlerinden Kendall Roy'un kullandığı Manhattan'daki lüks daire 29 milyon dolara satışa çıkarıldı. Daire, 500 metrekare büyüklüğünde, beş yatak odası, iki oturma odası, dört banyo, özel bir asansör ve geniş bir terasa sahip. Ayrıca binada basketbol ve futbol sahaları bulunan bir sosyal tesis bulunuyor. Daire daha önce 33 milyon dolara satışa çıkarılmış ancak alıcı bulunamayınca fiyatı 4 milyon dolar düşürülmüş.
20 Nisan 2023

Hatay'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 kişinin ölümüne neden olan Koray Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak, binanın statik proje ve uygulama denetçisi T.Ş. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, depremde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili soruşturmalarını sürdürüyor. Binanın yapı denetim firmasına bağlı kontrol elemanı inşaat mühendisi S.K. de daha önce tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Fuat Seçkin Apartmanı'nın yıkılması sonucu eşi ve oğlunu kaybeden Gökhan Hezan, apartmanı inşa eden müteahhit Selahattin Yüksel'in hala kamu binaları inşa etmesine tepki gösteriyor. Yüksel, depremde yıkılan bina nedeniyle soruşturma altında olmasına rağmen Antakya'da önemli kamu projelerine imza atmaya devam ediyor. Bu durum, kamu ihale süreçlerindeki denetim ve adalet mekanizmalarının işleyişi hakkında soru işaretleri yaratıyor.
25 Mart 2024

Deprem sonrası TOKİ tarafından başlatılan konut inşaatlarının ihalelerinin çoğu iktidara yakın müteahhitlere verildi ve konut yapılacak bölgelerin seçiminde AKP'li belediyelerce yönetilen yerlere öncelik verildiği iddia edildi. T24 Yazarı Çiğdem Toker ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışmaları, bu politik tercihlerin barınma hakkının karşılanmasında dahi gözetildiğini ortaya koydu. Özellikle depremde ağır hasar gören Hatay ile daha az etkilenen Antep arasında yapılan konut sayısındaki fark, bu iddiaları güçlendirdi.
7 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

İsmail Saymaz, 6 Şubat depremi öncesinde Hatay'ı ziyaret etmemiş olanların büyük bir kültürel ve tarihi zenginlikten mahrum kaldıklarını belirtiyor. Deprem sonrası Hatay'ın adeta aylarca bombardıman altında kalmış bir şehir gibi göründüğünü ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Hatay'da 24.171 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişinin kimliği belirsiz ve 192 kişi kayıp. Yıkık veya ağır hasarlı bina sayısı 80.323'e ulaşmış durumda. Saymaz, bu durumun Hatay'ın kültürel ve tarihi dokusunun ne kadar büyük bir kayıp yaşadığını gösterdiğini vurguluyor.
6 Şubat 2024

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde hasar gören beş katlı bir binanın kontrollü yıkımı sırasında bina yan yattı. Yıkım sırasında bina, bitişikteki apartmanın balkonuna çarparak bazı dairelerin camlarını kırdı. Olay yerinde güvenlik önlemleri alınarak çevredeki binalar tahliye edildi ve elektrik ile doğalgaz kesildi. Hasar gören binada incelemeler başlatıldı.
15 Ağustos 2024

6 Şubat 2023'te Hatay İskenderun'da meydana gelen depremlerde yıkılan MCG Tower, sadece 3 yıllık bir binaydı ve 14 kişinin ölümüne neden oldu. Belgeselde, binanın yıkılma nedenleri tanıklıklar, belgeler, video ve fotoğraflarla araştırıldı. Sorumlu olarak gösterilen mimar, mühendis ve yapı denetim şirketi yetkilileri suçlamaları kabul etmedi. Müştekiler ise sorumluların cezalandırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, deprem riski yüksek bir bölgeye inşa edildiği için eleştirilmişti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, hastanenin yeri için ciddi endişelerini dile getirmiş, ancak hastane yine de sulak zemin üzerine ve bir fay hattı üzerinde inşa edilmiştir. 2019'da yaşanan depremde hastanenin altyapı sorunları nedeniyle duvarlar çatlamış, tavan çökmüş ve elektrik kesintileri yaşanmıştır. Bu durum, yoğun bakımda tedavi gören 80 hastanın ölümüne yol açmıştır.
29 Nisan 2024

İskenderun'da denize bakan 17 katlı MCG Tower, 6 Şubat depreminde yıkıldı ve 12 kişi hayatını kaybetti. Binanın inşaat aşamasında statik projede hatalar olduğu ve bu yüzden bina zemininde ve birinci katında çelik kirişler eklenerek eksikliklerin giderilmeye çalışıldığı belirtildi. Ancak, deniz manzarasının kapanmaması için deniz tarafına ekstra destek kirişleri eklenmediği, bu durumun binanın yük dağılımını olumsuz etkilediği ve yıkılmasına neden olduğu ifade edildi. Cehide ve Rafi Sümbültepe'nin çocukları adalet mücadelesi başlattı.
5 Mart 2024

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Tutar Apartmanı'nın teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya, 63 kişinin ölümüne neden olma suçundan tutuklandı. Akkaya, binanın 1975 deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini ve yeni yönetmeliklere göre güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme, bilirkişi raporlarında asli kusurlu gösterilmesi ve yurt içinde ikamet adresinin bulunmaması nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. Akkaya, daha önce Ekim Apartmanı'nın yıkılması ve 42 kişinin ölmesiyle ilgili davadan da tutuklu yargılanıyordu.
20 Eylül 2024
İşaretlediklerim