Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

NASA, Ay yüzeyini araştırmak için geliştirilen VIPER programını artan maliyetler nedeniyle iptal etti. 2024 bütçesindeki kesintiler ve fon yetersizliği, VIPER programının durdurulmasına yol açtı. VIPER'in fırlatma maliyetleri hariç 450 milyon dolar harcanmışken, iptal kararı ek 84 milyon dolar tasarruf sağlayacak. NASA yetkilisi Nicola Fox, kararın bütçe sıkıntılarından kaynaklandığını belirtti.
18 Temmuz 2024

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'e, Comirnaty aşısının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiasıyla 150 bin avro tazminat talebiyle dava açıldı. Davacı, aşı sonrası ciddi görme kaybı yaşadığını öne sürüyor. BioNTech, iddiaları reddediyor. Ayrıca, AstraZeneca'ya karşı açılan bir tazminat davasının temyiz duruşması Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülecek. Almanya'da Covid-19 aşı üreticilerine karşı toplam 209 tazminat davası bulunuyor.
3 Temmuz 2023

Amerikalı zenginlerden oluşan ilerici grup Patriotic Americans'ın başkan yardımcısı Stephen Prince, özel uçak kullanımının çevreye olan zararlı etkilerini göz önünde bulundurarak, dokuz yolcu kapasiteli Cessna 650 Citation III tipi özel uçağını satmaya karar verdi. ABD Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, özel uçuşlar ticari uçuşlara göre yolcu başına en az 10 kat daha fazla zararlı madde salımına yol açıyor. Prince, özel uçak kullanımının bağımlılık yaptığını kabul etse de, çevreye olan sorumluluğunu fark ederek bu kararı aldığını belirtti ve diğer milyonerleri özel uçaklardan vazgeçirmeye çalışmadığını, ancak zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğine inandığını ifade etti.
16 Temmuz 2023

E-sigara şirketleri, ABD İlaç ve Gıda Kurumu (FDA) denetiminden kaçmak için nikotinden çok daha güçlü bir madde olan 'metanin'i ürünlerine ekledi. Duke Üniversitesi araştırmacıları bu hileyi tespit ederek bulgularını Amerikan Toraks Kongresi'nde paylaştı. Metanin'in nikotine göre üç-beş kat daha güçlü olduğu ve beyin işlevlerini etkilediği fare deneylerinde saptandı. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu bulgunun sigara endüstrisinin denetimden kaçma çabalarını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
25 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

Eyüp Sabri Tuncer marka çeşitli kolonya, parfüm, vücut spreyi, el ve vücut losyonu ve sıvı sabun ürünlerinin Avrupa'da satışı, kimyasal risk nedeniyle durduruldu. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin yayınladığı uyarıya göre, 2022 Mart'tan önce üretilen ürünlerde yasaklı 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA) maddesi tespit edildi. Bu maddenin üreme sistemine zararlı olduğu, anne karnındaki çocuğa zarar verebileceği ve ciltte hassasiyete neden olabileceği belirtildi. Amazon da tüketicilere bu ürünleri kullanmamaları yönünde uyarı maili gönderdi.
15 Eylül 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubuna ait sigaralara 5 lira zam geldiğini duyurdu. Zam, Winston, Camel, Monte Carlo ve LD gibi sigaraları kapsıyor. Yeni fiyatlarla birlikte Winston marka sigaraların fiyatı 53-57 TL arasında, Camel marka sigaraların fiyatı 50-100 TL arasında ve Monte Carlo marka sigaraların fiyatı 50 TL oldu.
1 Kasım 2023

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

Mahkeme, Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş. için üç ay süreli konkordato kararı verdi ve şirketin hisseleri Borsa İstanbul'da işleme kapatıldı. Şirket, alacaklıların başlatacağı haciz işlemleri sebebiyle üretim faaliyetlerinin aksamaması için konkordato başvurusunda bulundu. Bu süreçte şirket, bankalar ve alacaklılarla borçların yeniden yapılandırılması için görüşmeler yürütecek. Mega Polietilen hisseleri, 9 Mayıs'ta tarihi zirveyi gördükten sonra değer kaybetmeye başladı ve 2 Ağustos'tan 19 Ağustos'a kadar yüzde 38 değer yitirdi.
20 Ağustos 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Tofaş, 1 Mart'ta duyurulan çerçeve sözleşme sonrasında gerekli incelemeleri tamamladığını ve Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin paylarını 400 milyon avro karşılığında devraldığını açıkladı. Pay devir işlemi, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınmasının yanı sıra belirli kapanış şartlarına tabi. Kapanış öncesinde, taraflar arasındaki ticari koşulların belirleneceği yeni marka dağıtım sözleşmeleri ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.
30 Temmuz 2023

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Borsa İstanbul'da hisse geri alım hareketleri devam ediyor. MLP Sağlık, toplam 20 bin TL nominal değerli hisse aldı. Öte yandan, Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., sürenin dolması nedeniyle pay geri alım programını sonlandırdı. Geri alınan payların toplam nominal değeri 3 milyon 590 bin TL ve bu payların sermayeye oranı yüzde 2,519.
22 Ağustos 2023

Britanya vatandaşı 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında İstanbul'da bir hastanede popo kaldırma ameliyatı sırasında öldü. Olayın ardından Britanya'da soruşturma başlatıldı ve Kerr'in akciğerlerine pıhtı atması sonucu öldüğü belirlendi. Britanya hükümeti, vatandaşlarını yeterince bilgilendirmediği eleştirileri üzerine, Türkiye ile medikal turizm konusunda görüşmeler yapmak üzere harekete geçti. Sağlık Bakanı Maria Caulfield, konunun ciddiye alındığını ve yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirileceğini açıkladı.
21 Kasım 2023

ABD'de tıbbi testler için hayvan yetiştiren Envigo RMS LLC, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olarak kaydedildi. Şirketin ana firması Inotiv, suçlamaları kabul ederek gerekli iyileştirmeleri yapmadıkları için özür diledi. Ayrıca, Envigo Global Services Inc. de Temiz Su Yasasını ihlal ettiğini itiraf etti.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim