Tema Vakfı, Türkiye'nin çevre ve iklim krizi konularında yetersiz kaldığını ve bu alanlarda acil eylem gerektiğini vurgulayan bir ekosiyaset belgesi yayınladı. Belgede, tarım arazilerinin azalması, ormanlık alanlara verilen zararlar, koruma altına alınması gereken alanların tehlikede olduğu, su kaynaklarının yanlış politikalar nedeniyle tehdit altında olduğu ve enerji politikalarının fosil yakıtlara bağımlılığı artırdığı gibi konulara dikkat çekildi. Vakıf, siyasilere çevre ve iklim adaletini sağlayacak politikalar geliştirmeleri çağrısında bulundu.
19 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dubai'de düzenlenen COP28'de yaptığı konuşmada, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine olan kararlılığının azaldığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçiş için yeterli desteği alamadıklarını vurgulayan Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelenin başarısının yerel liderlerin önderliğindeki şehir ve eyaletlerde görüleceğini belirtti. Ayrıca, fosil yakıtların azaltılması ve sürdürülebilir çözümlerin artırılması gerektiğini ve yerel liderlerin bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.
1 Aralık 2023

Britanya hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki sigara içenlerin oranını yüzde 5'e düşürme hedefi doğrultusunda, sigara içenlere ücretsiz elektronik sigara kitleri dağıtacak ve hamile kadınlara sigarayı bırakmaları koşuluyla 400 sterlin verecek. Bu planın maliyetinin yaklaşık 45 milyon sterlin olacağı ve sağlık bakanlığının bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Action on Smoking and Health örgütü, atılan adımları memnuniyetle karşılasa da, İngiltere'nin 2030 hedefine ulaşması için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.
11 Nisan 2023

İsveç'te sağcı hükümet, ülkelerine gönüllü dönmeyi kabul eden göçmenlere 30 bin avro ödeme yapmayı teklif etti. Bu plan, 2026'dan itibaren uygulanacak ve göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, bu düzenlemeye destek veriyor ve daha fazla kişinin bu teklifi kabul edeceğini öngörüyor. Ancak uzmanlar, planın etkili olmayacağını düşünüyor.
13 Eylül 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

Alarko Holding, iş kollarını genişletme kararı alarak tarım ve gıda sanayisini stratejik sektörler olarak belirlemiştir. Şirket, jeotermal destekli seracılık, açık alan tarımı, organomineral gübrecilik, gıda sanayi ve tarım alanında girişim sermayesi yatırım fonu gibi alanlarda faaliyet göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, Alarko'nun geçen yılki kombine net kar tahmininin bu yıl düşeceği öngörülmektedir.
30 Ocak 2023

Danimarka hükümeti, 1966 ile 1970 yılları arasında Grönland'da doğum oranını sınırlamak amacıyla en az 4,500 kadına rızası dışında spiral taktığı iddiasıyla suçlanıyor. Bu durum, dönemde çocuk doğurabilecek kadınların yüzde 35'ini etkiliyor. 67 kadın, Danimarka hükümetinden tazminat talep ediyor. Tazminat sürecini başlatan psikolog Naja Lyberth, bazı vakalarda takılan spirallerin çok büyük olduğunu ve ciddi sağlık komplikasyonlarına hatta kısırlığa yol açtığını belirtti.
3 Ekim 2023

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024

Avrupa Birliği Komisyonu, mikroplastik içerikli ürünlerin satışını yasaklama kararını yürürlüğe soktu. Yasak, diş macunu, makyaj malzemesi, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ancak, geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalacak. AB Komisyonu, 'Sıfır Kirlilik Eylem Planı' uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
15 Ekim 2023

Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, depremler sonucu yaban hayatı ve yaşam alanlarının zarar görmesi sebebiyle 2022-2023 Av Dönemi'ni yeniden değerlendirerek, ülke genelinde kara avcılığını ikinci bir duyuruya kadar yasakladı. Bu karar, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince alındı. Yaban hayatının ve doğal kaynakların korunması amacıyla alınan bu önlem, deprem felaketinin etkilerini azaltmayı hedefliyor.
14 Şubat 2023

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, Avrupa'nın küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Raporda, Avrupa için 36 büyük iklim riski beş başlık altında inceleniyor ve özellikle Güney Avrupa'nın orman yangınları, aşırı sıcaklar ve su kıtlığı gibi risklerle daha fazla tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması tehditleriyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
11 Mart 2024

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Zirvede iklim krizi, artan etkileri ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ancak BAE'nin fosil yakıt üretiminde önde gelen bir ülke olması ve zirvenin başkanının bir petrol şirketinin başında olması eleştirilere neden oluyor. Zirve, 12 Aralık'a kadar devam edecek ve 200 hükümetin temsilcilerini ağırlayacak. Ayrıca, 2015 Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2030'a kadar temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gibi konular da gündemde olacak.
30 Kasım 2023

NASA'nın Modis-Aqua uydusu, son 20 yılda dünya okyanuslarının yüzde 56'sında maviden yeşile doğru bir renk değişimi tespit etti. Bu değişim, özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde gözlemlendi ve İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden araştırmacılar, bu yeşillenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Renk değişikliğinin nedeni tam olarak belirlenemese de, fitoplanktonlarla bağlantılı olabileceği ve bu organizmaların atmosfer dengesi ve oksijen üretimi için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Botaş ve Shell arasında 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşma kapsamında 2027-2037 yılları arasında yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, anlaşma bölgesel ve küresel ticaret imkanları sunması bakımından da önem taşıyor.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim