NASA, Boeing’in Starliner mekiğinin arızalanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan iki astronotu terk edip mürettebatsız şekilde Dünya’ya döndüğünü açıkladı. Starliner, ABD’nin New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı’na indi. NASA, arızalı kapsülle astronotları geri getirmenin çok riskli olduğuna karar vererek, astronotları Şubat 2025’e kadar uzayda tutacak. Bu durum, astronotların bir hafta sürmesi gereken test uçuşunun sekiz aydan fazla sürmesine neden olacak.
8 Eylül 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Alper Gezeravcı'nın Uzay Komutanlığı'na atandığını duyurdu. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün kalmış ve Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı. Bu atama, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzay alanındaki etkinliğini artırma çabalarının bir parçası olarak gerçekleşti.
12 Eylül 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Michigan eyaletindeki Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan bir cisim düşürdüğünü açıkladı. Bu olay, ABD'nin son 10 gün içinde düşürdüğü dördüncü hava unsurunu temsil ediyor. İlk olay, 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurulan Çin'e ait bir yüksek irtifa balonu ile başladı. Daha sonra Alaska ve Kanada'nın Yukon bölgesi üzerinde iki tanımlanamayan cisim daha düşürüldü. Bu olaylar, sosyal medyada spekülasyonlara ve dünya dışı varlıklarla ilgili söylentilere yol açtı. Pentagon Sözcüsü, cismin ABD F-16'sı tarafından düşürüldüğünü ve cismin sivil havacılık için tehlike oluşturabilecek bir rotada ve irtifada olduğunu belirtti.
13 Şubat 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'da başlattığı bir canlı yayın daha donunca durumu 'yoğunluk' olarak açıkladı ve şirket çalışanlarına sorunu düzeltmeleri için mail attı. Musk, Teksas sınırında sığınmacılarla ilgili durumu canlı yayınla aktarmak istemişti ancak teknik sorunlar nedeniyle yayın dondu. Musk daha önce de benzer sorunlar yaşamış ve bunu sunucuların yoğunluğuna bağlamıştı.
29 Eylül 2023

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

2020 yılında fırlatılan Solar Orbiter uzay aracı, Güneş'e olan yakın yolculuğunda önemli gözlemler yapmaya devam ediyor. Araç, Güneş'in dış atmosferinin neden yüzeyinden daha sıcak olduğunu araştırırken, Güneş'in kutuplarından ve güneş rüzgarından ilk detaylı görüntüleri sağladı. Yeni yayınlanan videoda, Güneş'in manyetik alan çizgilerini takip eden gaz yapısı ve Dünya büyüklüğünde bir püskürme ile koronal yağmur görülebiliyor. Bu gözlemler, Güneş'in yapısını ve davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
12 Mayıs 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, Gazze'nin İsrail tarafından bombalanmasından önce ve sonrasına ait uydu görüntülerini paylaştı. Görüntüler, Gazze'deki yerleşim yerlerindeki hasarın ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Daha sonra İsrail karşı saldırıya geçmiş ve Gazze'yi bombalamaya başlamıştı.
26 Ekim 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Twitter’ın (yeni adıyla X) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu. Türkiye, yıllardır X’in ülkede temsilcilik açmasını talep ediyordu ve bu süreçte reklam yasağı ve bant daraltma gibi tedbirler uygulandı. Bakan Uraloğlu, bu tedbirlerin etkili olduğunu ve X’in İstanbul merkezli temsilcilik kurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen bu adım, X’in Türkiye’deki faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak.
22 Mayıs 2024

Kayseri’de 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait SF-260D tipi bir askeri eğitim uçağı düştü. Milli Savunma Bakanlığı, mürettebatı kurtarmak için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Uçağın düşme nedeni henüz bilinmiyor.
4 Haziran 2024

TGRT Haber'in eski sunucusu Ekrem Açıkel, işten çıkarılmasının ardından yeni bir iş bulduğunu ve Halk TV'ye geçtiğini duyurdu. Açıkel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Halk TV'deki ilk bültenini sunacağı saati ve tarihi belirtti. Aynı zamanda, Halk TV'de programı olan sunucu Can Coşkun da ayrıldığını ve yeni adresini resmi ayrılık sonrası açıklayacağını bildirdi.
19 Mart 2023

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında iletişim altyapısında ciddi sorunlar yaşandı. Baz istasyonlarının yaklaşık %30'u devre dışı kaldı, elektrik kesintileri ve fiber hat kopmaları telefon ve internet bağlantılarında kesintilere neden oldu. Barolar ve derneklerin GSM operatörleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın ifadesine göre Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında 14 Şubat'ta soruşturma açıldı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu soruşturmayı teyit etti.
3 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video yayınlayarak Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getirileceğini duyurdu. Kılıçdaroğlu, projenin Atatürk'ün vizyonuna uygun olduğunu ve iktidara gelmeleri durumunda gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, projede Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen ile çalışacaklarını ve Türkiye'nin kendi 'Dream Chaser' uzay mekiklerini geliştireceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu hamleyle yurtdışına giden beyin göçünü tersine çevirmeyi ve devlet projelerinin parti propagandasına dönüştürülmeyeceğini vurguladı.
27 Nisan 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

ABD'de, Güneş'in etrafında 'ateş çemberi' oluşturan halkalı Güneş tutulması görüntülendi. Tutulma, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayarak Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Teksas eyaletlerinden izlendi. Ayrıca California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görüldü. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tutulma sırasında Güneş ışığındaki azalmanın Dünya'nın iyonosfer adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için üç sondaj roketi fırlattı.
14 Ekim 2023

Rusya'ya ait Resurs-P1 uydusunun Alçak Dünya Yörüngesi'nde parçalanması, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar için güvenlik endişesi yarattı. NASA, uydunun parçalarının ISS'deki astronotları bir saat boyunca güvenli alanlara sığınmaya zorladığını ve uzay çöpü kütlesini artırdığını belirtti. ABD Uzay Komutanlığı, uydunun 100'den fazla parçaya ayrıldığını ve şimdilik diğer uydular için acil bir tehdit oluşturmadığını açıkladı. Uydunun neden parçalandığı henüz belirlenemedi.
28 Haziran 2024

Netflix'in popüler yerli yapımı 'Kuş Uçuşu' dizisinin ikinci sezonu 14 Aralık'ta izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Dizinin başrollerinde Birce Akalay, Miray Daner ve İbrahim Çelikkol yer alıyor. İlk sezonda yaşanan olayların ardından, karakterler Aslı ve Lale'nin medya sektöründe ayakta kalma mücadelesi ve kuşaklar arası çatışma yeni sezonda da devam edecek. Dizi, ormandaki aslanlar ve avcı kuşun mücadelesini simgeleyerek, farklı kuşakların medya sektöründeki çekişmelerini konu alıyor.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim