Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, Korucuk Mahallesi Çürüksu Deresi yatağında hareketsiz bir kişi görüldü. Polise bildirilen olay yerine gelen Cinayet Büro Amirliği ekipleri, henüz kimliği belirlenemeyen kişinin elleri ve ayakları bağlanmış, silahla vurularak öldürüldüğünü belirledi. Ceset, savcının incelemesinin ardından otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
16 Ekim 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Bozburun Yarımadası'nda Helenistik Dönem'e ait Kaletepe Yazıtı keşfedildi. Yazıt, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin finansal katkılarını listeliyor ve Bozburun'un antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından bulunan yazıt, bölgenin arkeolojik ve sosyo-ekonomik geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin kültürel miras çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip.
23 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

Adıyaman'da meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel'in enkazında hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin anısını yaşatmak amacıyla Kıbrıs Modern Sanat Müzesi tarafından 'Şampiyon Melekler Anıtı' dikileceği açıklandı. Anıt, 6 veli, 5 öğretmen ve 24 genç sporcunun isimlerini taşıyacak. Ayrıca, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçılarının depremde hayatını kaybedenler anısına yapacakları tablo Surlariçi Şehir Müzesi'nde sergilenecek.
20 Şubat 2023

Antalya Kemer'deki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi inşaatı projesi, ÇED raporu olmadan ve mevcut koruma kararlarına aykırı olarak başlatıldı. Bölge halkı ve TMMOB Mimarlar Odası, projenin durdurulması için Antalya İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İhale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması planlanan projeler, sosyal medyada tepki topladı ve çevre tahribatına yol açtı. Ayrıca, ihale sürecinin şeffaflığı ve yasallığı konusunda da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 Mart 2023

İşadamı Ali Sabancı ve eşi Vuslat Doğan Sabancı, Yunanistan'ın Lipsi adasında zodyak botla seyir halindeyken kayalıklara çarptı. İlk müdahaleleri Leros adasında yapılan çift, daha sonra Türkiye'ye sevk edildi. İç kanama geçiren Ali Sabancı'nın dalağı alındı ve durumunun stabil olduğu belirtildi. Ancak daha sonra aort yırtılması nedeniyle ikinci bir ameliyat geçirdi ve aortuna çelik kafes stent takıldı.
25 Ağustos 2023

Arkeologlar, Avusturya'nın Irschen bölgesinde 1500 yıllık bir Hıristiyan eseri keşfetti. Fildişinden yapılmış ve Hıristiyan motifleriyle süslenmiş olan bu pyx, geç antik çağda bir kilisenin yan şapelinde bulundu. Bu türden sadece 40 civarında fildişi kutusu olduğu biliniyor ve en son 100 yıl önce benzer bir keşif yapılmıştı. Eserin, bir azizin kutsal emanetlerini saklamak için kullanıldığı düşünülüyor.
27 Haziran 2024

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

12 bin yıllık geçmişe sahip olan ve 'Tarihin sıfır noktası' olarak bilinen Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel bulundu. Kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli olan eser, yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Karahantepe'deki kazı çalışmalarında 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulundu. Heykel, oturur vaziyette ve ölü bir insanı çağrıştıran bir şekilde tasvir edilmiş.
30 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

İstanbul Şile'deki Sofular sahilinde denizde görülen patlamamış top mermileri nedeniyle sahil boşaltıldı. Bir yurttaşın denizde mühimmat olduğunu görüp jandarmaya haber vermesi üzerine, jandarma ekipleri yüzmeye gelen yurttaşları denizden ve plajdan uzaklaştırdı. Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekipleri denize dalarak mühimmatların olduğu yeri işaretledi ve İstanbul Valiliği, en az 28 adet mühimmat tespit edildiğini ve bunlardan 8'inin teşhis ve imha için karaya çıkartıldığını açıkladı.
31 Temmuz 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Limak Grubu'nun İBB'nin yardım gemisini İskenderun Limanı'ndan ayrılmasını istediğini iddia etti. İBB yetkilisi, gemilerin görevlerini tamamladığı için döneceğini belirtti ve İBB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada gemilerin Hatay'daki görevlerini başarıyla tamamladığı ve depremzedelere sunulan hizmetlerin karada devam edeceği ifade edildi. Böylece Portakal'ın iddiası yalanlanmış oldu.
24 Mart 2023

Antalya'nın Kemer ilçesindeki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa İnşaat tarafından yürütülen ve kamuoyunda tepki çeken plaj projelerinin inşaatı, Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi'nin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor. İnşaatı durdurmak isteyen gönüllüler, jandarma tarafından engellenirken, gönüllüler Kemer başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projeyi 'insan yoğunluğunun ihtiyacını karşılamak için' yaptığını iddia etmesine rağmen, gönüllüler bakanlığın öncelikle tuvalet yapması gerektiğini belirtiyor ve projenin asıl amacının ticari işletme oluşturmak olduğunu öne sürüyor.
25 Nisan 2023

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim