İstanbul'da Filistin'e destek mitinginde 'Kelime-i Tevhid' bayrağı açan İsmail Aydemir'i yumrukladığı için yargılanan Ege Akersoy hakkında beraat kararı verildi. Olay, Türkiye Gençlik Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 308 sivil toplum kuruluşunun katıldığı bir eylem sırasında gerçekleşti. Akersoy, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ancak daha sonra tahliye edilmişti. Mahkeme, bu suçlamadan beraatine karar verirken, 'kasten yaralama' suçundan 2 bin lira para cezasına çarptırıldı.
21 Şubat 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da bir trafik kazası yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan ve sonrasında Mısır'a kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu için iade sürecinin başladığını açıkladı. Tok, oğlunu 'annelik içgüdüsüyle' kaçırdığını ve adalete teslim olacaklarını belirtti. Mısır adli makamlarıyla temasa geçilerek şüpheliler hakkında kırmızı bülten talep edildi.
7 Mart 2024

'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker tarafından yapılan yeni bir suç duyurusu kapsamında gözaltına alındı. Bu hesap, gıda sektörüne ilişkin eleştirel paylaşımlar yapmasıyla tanınıyor. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un gözaltına alınmasının iftira ve ithamlara dayalı olduğu belirtilerek, bu tür suç duyurularına toplumun cevap vereceği ifade edildi.
26 Şubat 2024

Oyuncu Fırat Tanış, piyanist İklim Tamkan tarafından kendisine yöneltilen 'psikolojik şiddet' iddialarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Tanış, 6284 sayılı yasanın gücüne inandığını ve suskunluğunun ikrar anlamına gelmediğini, yasaya duyduğu saygıdan kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, adli sürecin kendisinin haklılığını ortaya çıkaracağına ve mağduriyetinin sona ereceğine inandığını ifade etti. 6284 sayılı kanun, şiddetin önlenmesi, korunması, kovuşturulması ve cezalandırılması amacıyla kadın ve çocukları koruyan bir mekanizma sunuyor.
29 Şubat 2024

Yazar Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlu, İstanbul'da bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan bir trafik kazası sonrası annesiyle birlikte yurtdışına kaçmıştı. İlk olarak Mısır'a, ardından ABD'ye giden anne-oğul hakkında iade süreci başlatıldı. Bu kaçışa yardım ettiği iddia edilen iş yeri çalışanı Ayşe Ceren Saltoğlu tutuklandı.
12 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ABD'yi 3-2 yendiği maçta, bir kadın taraftarın sevinç anında bluzunun açılması ve bu görüntülerin TRT Spor'un canlı yayınında yer alması gündem oldu. Kadın taraftar, bu görüntüler nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, avukatı aracılığıyla Tekirdağ 2’nci Sulh Ceza Hakimliği'nden erişim engeli kararı aldırdı. TRT Spor, görüntülerin ABD'li yayın kuruluşundan kaynaklandığını belirterek açıklama yaptı.
7 Haziran 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. Komedyen Şahan Gökbakar, bu kararı X hesabından yayınladığı bir video ile hicvetti. Gökbakar’ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından yorumlandı.
2 Ağustos 2024

Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz hakkında, kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandı. Öz, daha önce aynı suçlamayla para cezasına çarptırılmıştı. Öz, duruşma sonrası yaptığı açıklamalarda mahkeme heyetine ve polislere yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu. Öz, iddianameye tepki göstererek, emniyet güçlerinin canının sıkıldığını ve bu nedenle hakkında soruşturma başlattıklarını belirtti.
6 Eylül 2024

Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın kızı Vera, babasına doğum günü için bir mektup yazdı. Mektubunda babasını çok özlediğini ve onunla yeniden güzel vakit geçirmek istediğini belirtti. Tayfun Kahraman, 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve kızı Vera, üçüncü doğum gününü de babasız kutlayacak. Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman, bu mektubu sosyal medya hesabından paylaştı ve yaşadıkları hukuksuzluğun sadece kendi ailelerinin değil, tüm ülkenin meselesi olduğunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Piyanist ve besteci İklim Tamkan, oyuncu Fırat Tanış'ın kendisine psikolojik şiddet uyguladığı, tehdit ettiği ve ısrarlı takip ettiği gerekçesiyle uzaklaştırma kararı aldığını açıkladı. Tamkan, yaşadıklarının kendisini, ailesini ve yakın çevresini derinden etkilediğini ve bu durumun toplumsal, ahlaki ve vicdani bir sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, yaşananların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiğini ve Türk Ceza Kanunu kapsamında birden fazla suç oluşturabileceğini ifade etti.
28 Şubat 2024

Tarikattan ayrılan kadın müritler, Ahmet Şahin Uçar’ın Bursa Yıldırım’daki Arifane İlim Derneği'nde ve telefonla müritlerini istismar ettiğini öne sürdü. Ahmet Şahin Uçar, YouTube kanalında İbn Arabi öğretisini anlattığını savunuyor ve buradan mürit topluyor. Kadın müritler, Uçar’ın kendilerini 'Allah yolunda imtihan' diyerek çıplak fotoğraf ve videolarını istediğini belirtti. Bir kadın mürit, yaşadıklarını detaylı bir şekilde anlattı ve Uçar’ın kendisini manevi bir lider olarak tanıtarak istismar ettiğini ifade etti.
27 Temmuz 2024

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin boyuyla dalga geçen gazeteci Giulia Cortese, 1200 avro tazminat ve 5 bin avro para cezasına çarptırıldı. Cortese, 2021'de Meloni'nin sahte bir fotoğrafını paylaşmış ve ardından boyuyla ilgili aşağılayıcı bir tweet atmıştı. Meloni, bu paylaşımın ardından yasal işlem başlatmıştı. Cortese, mahkum edilmesini 'skandal' olarak nitelendirdi ve kararı temyize götürmekte kararsız olduğunu belirtti.
19 Temmuz 2024

Yazar Eylem Tok, 17 yaşındaki oğlunun İstanbul'da bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan trafik kazasının ardından Mısır'a kaçırdı. Tok, kaçışın ardından yaptığı açıklamada, oğlunun başına bir şey gelmesinden korktuğu için böyle bir adım attığını ve 'annelik içgüdüsüyle' hareket ettiğini belirtti. Ancak, kaçış görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından, Tok ve oğlunun adalete teslim olacaklarını duyurdu.
5 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis'te geçirdiği bir yılı değerlendirdi. Sarıgül, sosyal medyada TikTok'ta 400 bin, Instagram'da 600 bin, Facebook'ta 375 bin ve X'te 280 bin izlenme oranlarına ulaştığını belirtti. Ayrıca, 40 yazılı soru önergesi ve dokuz kanun teklifi verdiğini, TBMM Genel Kurulu'nda 19 kez konuştuğunu ve 53 televizyon programına katıldığını ifade etti. Erzincan'ın Google'da en çok aranan iller arasında yer aldığını ve yerel ürünlerin aranma oranlarının arttığını vurguladı.
11 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, trafik kazası yaparak bir kişinin ölümüne neden olan ve sonrasında Mısır'a kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu için iade sürecinin başladığını duyurdu. Ancak Tok ve oğlunun ABD'ye kaçtıkları ortaya çıktı. Tok, daha önce yaptığı açıklamada, 'annelik içgüdüsüyle' oğlunu kaçırdığını ve adalete teslim olacaklarını belirtmişti. Bakan Tunç, Mısır adli makamlarıyla temasa geçildiğini ve kırmızı bülten talep edildiğini, ancak Tok'un ABD'ye kaçtığını tespit ettiklerini açıkladı.
7 Mart 2024

Meta, Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada şüphelilerin sildikleri WhatsApp mesajlarının talep edilmesi üzerine, bu verilerin hiçbir şartta kopyalanmadığını belirtti. Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman, WhatsApp'ın bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemediğini ve bu nedenle mesajlara erişimlerinin mümkün olmadığını söyledi. WhatsApp yazışmaları uçtan uca şifreli olduğu için Meta'nın bu mesajlara erişimi bulunmuyor.
11 Eylül 2024
İşaretlediklerim