Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem bölgesinde herhangi bir sorun ve ihtiyaç olmadığını savundu. Ancak depremzedelerin çadır bulamadıklarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten şikayetleri devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin çadır sorununu çözemediğini eleştirerek, bu konuda muhalefetin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanan yıkımın ekranlardan görünenden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Buluntu, insanların hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar gördüğünü, iş gücünün yarısının kaybedildiğini ve finans kuruluşlarından borçların dondurulmasını beklediklerini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın kendilerine moral verdiğini ve desteklerini ifade ettiğini aktardı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın depremzedelere konut vaadiyle tehdit ettiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağını belirtmişti. Uzmanlar ise acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim kaygısıyla hareket ettiğini ve insanların barınma hakkını tehdit ettiğini ifade etti.
24 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrasında çadır taleplerinin iki haftadır karşılanmadığını belirtti. Bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını ve hasarlı binalara yanlış raporlar verildiğini ifade etti. Erdoğan'ın sarayları ve uçaklarına atıfta bulunarak, hükümetin yurttaşlara yeterli desteği sağlamadığını ve otoriter bir anlayışla hareket ettiğini söyledi. TELE1 gibi televizyon kanallarına yapılan baskıları da eleştirdi.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Toplam 4.497 enkazdan 308'inde çalışmaların devam ettiğini, bazı bölgelerde ise arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, bölgede herhangi bir ulaşılamayan köy olmadığını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin, özellikle kuru gıda ve hijyen ürünlerinin, en az bir yıl süreyle gerekeceğini vurguladı.
13 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası 'helallik' istemesine ve arama kurtarma çalışmalarındaki eksikliklere sert bir dille eleştiri getirdi. Şık, AKP'li vekillere yönelik ağır ifadeler kullanarak, hükümetin depremle ilgili yetersizliğini ve ihmalkarlığını dile getirdi. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan acıları ve halkın çektiği sıkıntıları anlattı. Meclis genel kurulunda yaptığı bu konuşma nedeniyle Şık'a kınama cezası verildi.
1 Mart 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye'yi ziyaret etti. Kurum, bu ziyaretlerde deprem bölgelerinde gülen yüzler görmek istediğini belirtti. 2018-2023 yılları arasında Kurum'un bakanlığı döneminde bu beş ilde toplam 136 bin 104 binaya imar affı çıkarılmıştı. 6 Şubat depremlerinde bu illerde toplam 3 bin 640 bina yıkılmış ve 19 bin 188 kişi hayatını kaybetmişti.
18 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerde 45 bin 784 kişi hayatını kaybetti. 2023 yılında toplam ölüm sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artarak 525 bin 814 oldu. Deprem kaynaklı ölümler, dışsal yaralanma ve zehirlenme kaynaklı ölümler arasında yer aldı ve bu oran 2022'de yüzde 3,9 iken 2023'te yüzde 12,3'e yükseldi. Ayrıca, dolaşım sistemi hastalıkları ve iyi/kötü huylu tümörler gibi diğer ölüm nedenleri de detaylandırıldı.
14 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya'da Rönesans Konteyner Kenti'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Özel, depremden en çok etkilenen illerde barınma sorununun devam ettiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade etti. Türkiye genelinde 100 evden sadece 12'sinin teslim edildiğini, Malatya'da ise bu oranın 7 ev olduğunu söyledi. Özel, deprem bölgesinin seçimden sonra gündemden düştüğünü iddia etti.
22 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya'da Rönesans Konteyner Kenti'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Özel, depremden etkilenen illerde barınma sorununun devam ettiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı. Türkiye genelinde 100 evden sadece 12'sinin teslim edildiğini, Malatya'da ise bu oranın 7 olduğunu ifade etti. Özel, depremzedelerin zor şartlar altında yaşamaya devam ettiğini söyledi.
22 Haziran 2024

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Ali Babaoğlu, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yakalandı. Polis tarafından tutuklanan Babaoğlu'nun Kahramanmaraş'a gönderileceği öğrenildi. Bu olay, deprem sonrası yıkılan binaların sorumlularının adalet önüne çıkarılması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
23 Ağustos 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, borsa üzerinden yapılan vurgunlarla halkın yoksullaştırıldığını iddia etti. Karabat, AKP'nin vatandaşları döviz ve altın yerine borsaya yönlendirdiğini ve borsaya yatırım yapan sekiz milyon civarında vatandaşın büyük zarar ettiğini belirtti. Ekonomist Remzi Özdemir ve borsacı Mahmut Saymaz da borsadaki düşüşün parasızlıktan kaynaklandığını ve büyük yatırımcıların bile isyan ettiğini ifade etti. Karabat, Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) eleştirerek, borsa yatırımcılarının korunmadığını ve büyük bir organize vurgun yapıldığını söyledi.
16 Eylül 2024

Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı İstasyon Mahallesi'nde bulunan pazaryeri arazisini borcuna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devretme kararı aldı. Belediye meclisi toplantısında, belediye başkanı Kemal Çebi'ye bu devir için yetki verildi. CHP'li meclis üyesi Fatih Üstünbaş, bu takasın 1 milyar 65 milyon liraya gerçekleşeceğini ve bu sayede aylık 24-25 milyon lira faiz yükünden kurtulacaklarını belirtti.
25 Eylül 2024
İşaretlediklerim