Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak ayarladığını duyurdu. Bu karar, liralaşma stratejisi çerçevesinde, vatandaşların ve bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirmelerini teşvik etmek için alındı. Ayrıca, yurt dışından sağlanan altı aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için de zorunlu karşılık oranları yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Değişiklikler 3 Şubat 2023 tesisinden itibaren geçerli olacak.
15 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların müşterilerine döviz dönüşlü kur korumalı mevduat (KKM) önererek döviz talebini artırdığını belirtti ve bu uygulamanın devam etmesi halinde bu tür KKM'lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı. Bankalar, faiz indirimleri sonrası düşük getiri nedeniyle mevduat yenilemeyen müşterileri yüksek faizli döviz dönüşlü KKM'ye yönlendiriyor. Bu durum, bankaların kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engellemeyi amaçlıyor. Merkez Bankası'nın uyarısı, bu yöntemin döviz talebini artırarak menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağını vurguluyor.
1 Mart 2023

Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasına rağmen piyasa kendi faiz oranını belirlemeye devam ediyor. 26 Mayıs haftasında yüzde 33,88 olan üç aylık TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. Bankacılık kaynaklarına göre, geçen hafta TL mevduatına verilen faiz oranı yüzde 47'ye kadar çıktı. Aynı dönemde TL ihtiyaç kredilerinde faiz oranı yüzde 40,14 seviyesindeydi.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik şirketler için kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vade süresini üç aydan bir aya indirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu şirketler artık daha kısa vadeli KKM hesapları açabilecek. Daha önce bu tür hesaplar için minimum üç ay vade şartı bulunuyordu. KKM'nin cazibesinin döviz kurunun sabit seyretmesi nedeniyle azaldığı belirtiliyor.
30 Mart 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Türkiye'de döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan önden prim ödemesi uygulaması sonlandırıldı. Bu değişiklik sonrasında TL bazında KKM'de son iki ayın en yavaş artışı görülürken, dolar bazında ise bir gerileme kaydedildi. Merkez Bankası, bankalara KKM'de önden ödemeli prim uygulamasını sonlandırmalarını istemiş ve 1 Haziran'dan itibaren yeni açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemelerinin vade sonunda yapılacağını belirtmişti.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar 948 milyon lira olan KKM hesaplarındaki toplam tutar, 1 Aralık haftasında 2 trilyon 714 milyar 342 milyon liraya düşmüş ve sonrasında 2 trilyon 700 milyar 940 milyon liraya gerilemiştir. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve Türk Lirası mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor.
14 Aralık 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası, bankaların kur korumalı mevduat ürünlerinde müşterilere sunduğu ek primin faize dahil edilmesini talep etti. Bu değişiklikle, olası bir kur artışında Merkez Bankası tarafından ödenmesi gereken potansiyel kur farkının azalması hedefleniyor. Ocak sonunda faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından kur korumalı mevduat miktarı 1,55 trilyon liraya ulaşarak rekor bir artış gösterdi ve aynı dönemde döviz mevduatları 12 milyar dolar azaldı.
8 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tebliğ ile kamu muhasebatında uygulanacak kanuni ve temerrüt faiz oranları yeniden belirlendi. 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.
22 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat miktarı artış gösterdi ve mevduat faiz oranları yüzde 49,3'e yükseldi. TL cinsinden mevduat azalırken, yabancı para cinsinden mevduat hafif bir artış gösterdi. Ayrıca, ticari kredi faizleri yüzde 52,8 ile 21 yılın en yüksek seviyesine, bireysel kredi faizleri ise yüzde 61,3 seviyesine çıktı.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim