Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 17 Mayıs tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
18 Mayıs 2023

Türkiye'nin uluslararası arenada 'Turkey' yerine 'Türkiye' isminin kullanılması talebi birçok ülkede karşılık bulmadı. Bu talep, NATO, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edildi. Ancak ABD, Britanya, Katar ve Rusya gibi ülkeler bu talebe tam olarak olumlu yanıt vermedi ve 'Turkey' ismini kullanmaya devam etti.
25 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 35 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 15 Kasım tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı ve bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
17 Kasım 2023

YSK'nin seçim yasakları kapsamında kahvehanelerin kapalı olması gerektiğini belirtmesine rağmen, Starbucks'ın bazı şubelerinin açık olduğu ve çalışanların mesai saatleri nedeniyle oy kullanamayacaklarını iddia ettiği ortaya çıktı. Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, Starbucks'ın çalışanların haklarını ihlal ettiğini ve suç işlediğini belirtti. Starbucks Türkiye ise çalışanların mesai saatlerinin oy kullanmalarına engel oluşturmadığını ve saatlerin uygun şekilde ayarlandığını Twitter üzerinden yalanladı.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını kabul ederek, bu sorunları aşacak irade, potansiyel ve programın mevcut olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntıların küresel krizlerin etkisiyle arttığını ve bu durumun vatandaşları bunalttığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun vatandaşların günlük hayatından çıkarılacağını ve bu konuda atılacak adımlara destek beklediğini söyledi.
21 Ağustos 2023

Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Microsoft, Xbox Live Gold abonelik servisinin yerini alacak yeni 'Xbox Game Pass Core' aboneliğini duyurdu. Bu yeni abonelik, çevrimiçi çok oyunculu desteği, fırsatlar, indirimler ve 25'ten fazla oyundan oluşan bir katalog sunacak. Mevcut Xbox Live Gold üyeleri, 14 Eylül'de aynı fiyatla yeni aboneliğe geçirilecek. 'Games with Gold' avantajı 1 Eylül'de sona erecek ve Xbox One oyunları için Game Pass Core veya Ultimate aboneliği gerekecek. Microsoft, yılda iki ila üç kez kataloğa yeni oyunlar ekleyeceğini belirtiyor.
18 Temmuz 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Güvenlik araştırmacıları, milyonlarca cihaza yüklenmiş ve kötü amaçlı yazılım içeren 17 finans uygulamasını tespit etti. Bu uygulamaların Google Play Store ve Apple App Store'dan kaçarak kullanıcılara zarar verebileceği belirtildi. ESET araştırmacıları tarafından yapılan açıklamada, bu uygulamaların telefonlardan derhal silinmesi ve şifrelerin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca kullanıcıların şüpheli e-posta ve mesajlara karşı dikkatli olmaları önerildi.
17 Aralık 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vakıf Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye elektronik para kuruluşu olarak hizmet verme izni tanıdı. Bu karar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabak Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında alındı. Şirket, belirli ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetini sunmak üzere yetkilendirildi. Türkiye'den toplamda 16 şirkete daha bu tür izinler verildiği belirtiliyor.
16 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 21 Haziran tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı.
22 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 52 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin adresleri bültenin ilgili bölümünde yer alıyor.
29 Eylül 2023

Ekşi Sözlük'e, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle uygulanan erişim engeli, mahkeme kararıyla kaldırıldı. Platformun CEO'su Başak Purut, kararın kaldırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Karar, Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı ve platform yönetimi kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçtiğini belirtti. Ancak, kararın duyurulmasından 15 saat sonra hala Ekşi Sözlük'e erişim sağlanamıyor.
3 Mart 2023

Portekiz'de haziran ayında başlatılan ve 41 şirketi kapsayan haftada dört gün çalışma pilot uygulaması, çalışanların stres ve yorgunluk seviyelerini düşürdü. Ankete göre, ev ile iş arasındaki dengeyi sağlamanın zorluğu yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Çalışanlar aileleriyle ve hobileriyle daha fazla vakit geçirebildiklerini belirtti. Şirketler, çalışma saatlerini yüzde 12 azaltırken maaşlarda bir değişiklik yapmadı. Araştırma Nisan 2024'te tamamlanacak ve şu ana kadar şirketlerin yüzde 95'i sistemi faydalı bulduğunu ifade etti.
18 Aralık 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Karar, SPK'nın Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı. Bu sitelerin adresleri SPK'nın yayınladığı bülten ile kamuoyuna duyuruldu.
10 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemleri yaptırdığı tespit edilen 48 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 22 Kasım tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı. Bu siteler hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildi.
3 Aralık 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirileri sonrasında 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişim engeline maruz kalmıştı. Daha önce mahkeme kararıyla kaldırılan erişim engeli, itiraz sonrası tekrar uygulanmıştı. Sözlük yönetimi siteyi farklı alan adlarına taşısa da, son olarak kullanılan 'http://eksisozluk1999.com' alan adı da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 24 Aralık 2023 tarihli kararıyla engellendi. Yeni alan adı olarak 'eksisozluk111.com' duyuruldu.
24 Aralık 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim