Gezi Parkı davasında tutuklu olan ve Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen hala serbest bırakılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Atalay'ın ve diğer düşünce mahkumlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Örgüt, bu durumun Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne verilen zararı gösterdiğini belirtti. Ayrıca, muhalefet de Atalay'ın serbest bırakılmasını talep etmekte.
5 Haziran 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan için Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 2018'de Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanan eylemde polis müdahalesi olmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müdahaleyi savunmuştu. Aydoğan'ın şikayeti üzerine savcılık takipsizlik kararı vermiş, ancak AYM, savcılığın ve sulh ceza hakimliğinin etkili bir soruşturma yürütmediğine hükmetti. Aydoğan'ın Soylu hakkındaki suç duyurusu ise hala Ankara başsavcılığında açık durumda.
23 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin Polat çifti davasındaki tutuklu sanıkların tahliye kararına itiraz etti. Savcılık, tahliye kararının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor. Bu gelişme, davanın seyrini etkileyebilir ve kamuoyunda geniş yankı uyandırabilir.
6 Eylül 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman, suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Boran Kaplan'ın tutuklanmasını eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik bir operasyon olarak değerlendirdi. Kocaman, Kaplan'ın kendisine villa ve araba aldığını iddia ettiği kişi olduğunu belirtti. Kocaman, Kaplan'la bir yemekte buluştuğunu ve Kaplan'ın kendisine Emniyet'in haksız yere peşinde olduğunu söylediğini aktardı. Kocaman, bu durumu hukuk devleti çerçevesinde değerlendirdiğini ifade etti.
13 Eylül 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 'FETÖ' ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve sonrasında Danıştay tarafından göreve iadesine karar verilen 387 hakim ve savcı hakkında yeniden inceleme başlatıldığını duyurdu. Tunç, 2016'dan itibaren OHAL çerçevesinde toplam 4 bin 6 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini hatırlattı. Bu kararların bir kısmının temyiz sürecinde olduğunu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bu iadelerle ilgili olarak yeniden bir inceleme süreci başlattığını belirtti.
17 Şubat 2024

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Necip Cem İşçimen'e saldıran firari E.G, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek teslim oldu. İşçimen, Fenerbahçe-Alanyaspor maçını izledikten sonra gişe sırasında saldırıya uğramıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıyla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını duyurmuştu. Polis, saldırganlardan T.T.İ'yi yakalamış ve adli kontrolle serbest bırakmıştı.
2 Eylül 2024

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Kadıköy'de hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle düzenlenmek istenen bir yürüyüş sırasında polis müdahalesine tepki gösterince bir polis amiri tarafından tokatlandı. Bu olayın ardından Encü'nün avukatları, polis memuru C.S. hakkında işkence suçlamasıyla tutuklanması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Olay anını görüntüleyen bir muhabir de kısa süreliğine gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
10 Ocak 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Karabük il başkanlığında yaptığı açıklamada, hukukun üstünlüğü noktasındaki standartların yüksekliğinden hiç kimsenin vazgeçmeyeceğini belirtti. Tunç, milletin artık özgürlüğe alıştığını ve temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymak isteyenlerin karşısında milleti bulacağını ifade etti. Ayrıca, hedeflerinin anayasayı daha demokratik hale getirmek olduğunu söyledi.
30 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Gezi davasından tutuklu isimleri ziyaret etmek için yaptığı başvuruya uzun süre yanıt alamayınca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u eleştirmişti. Eleştirilerinin ardından Türkeş'e ziyaret izni verildi. Türkeş, Osman Kavala ve diğer Gezi davası tutuklularını ziyaret edeceğini duyurdu. Türkeş, babası Alparslan Türkeş'in de yedi yılını hapiste geçirdiğini belirterek, hak arayışlarına engel olunmaması gerektiğini vurguladı.
27 Temmuz 2024

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı. Akay, İstanbul Ataşehir'de yakalandıktan sonra Gaziantep'e götürüldü ve emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklama kararı verildi.
12 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 'kahraman' ilan edilen organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayet emrini veren kişinin FETÖ'cü olduğunu öne sürdü. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Yılmaz, yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini ve hiçbir yetkiliyle görüşmeden bu iddiaları dile getirdiğini ifade etti.
6 Ocak 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Kararda, Anayasa'nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına ilişkin değerlendirme yapıldı ve Atalay'ın suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer aldığı ve seçimden önce soruşturmasına başlandığı için dokunulmazlıktan yararlanamayacağına karar verildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ihlal kararları eleştirildi.
13 Temmuz 2023

Organize suç örgütü 'Sarallar'ın lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklandı. Duruşmada, 20 tutuklu ve 10 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu ve müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müşteki Melih Tan, kardeşi Rıfat Tan ile sanık Seyfi Erkan arasındaki para alışverişine ilişkin ifade verdi. Ayrıca, tutuklu sanık Altan Saral'ın tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.
12 Haziran 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisinin de olduğu 10 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Son olarak Doğukan Çep, S.K. ve U.E. isimli şüpheliler tutuklanırken, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim