Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Gezi Parkı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesini yasaya aykırı buldu. Bu karar, Mayıs 2013'te Türkiye genelinde eylemlere yol açan Gezi Parkı'nın mülkiyeti ile ilgili İBB'nin açtığı tapu iptal davası sonucunda geldi. Mahkeme, taşınmazların vakıf yoluyla meydana gelmediğini belirterek devir işlemini iptal etti. İstinaf ve Yargıtay aşamalarının da İBB lehine sonuçlanması durumunda, Gezi Parkı'nın mülkiyeti yeniden İBB'ye geçecek.
20 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumeli Hisarı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında gizli bir geçit keşfetti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu geçidin 125 metre uzunluğunda olduğunu ve farklı kollarla başka kanallara uzandığını belirtti. Geçidin harç ve malzeme analizi yöntemiyle inceleneceğini söyleyen Polat, restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bilinmeyen birçok noktanın ortaya çıkarıldığını ifade etti. Rumeli Hisarı'nın restorasyonu 2021'de başlamış ve bu süreçte önemli buluntular elde edilmiştir.
31 Mayıs 2024

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ada halkının istememesine rağmen gece yarısı minibüsleri Adalar’a çıkarttı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun motorlu taşıt trafiğine ilişkin kararlarına rağmen, İETT Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektrikli minibüsler 15 Haziran’da Büyükada’da seferlere başladı. Ada halkı minibüslere karşı eylem başlattı ve İBB yetkililerine seçimden önce verdikleri sözleri hatırlattı. Polis müdahalesiyle karşılaşan Adalılar, minibüslerin kaldırılması için direnmeye devam ediyor.
19 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, kendi bünyesinde çalışan ve önemli bir kısmı AKP'li olan zabıta ekipleriyle ilgili sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar, özellikle seçim süreçlerinde daha belirgin hale geliyor. Örneğin, Galata Köprüsü üzerindeki tramvay hattının, bir AKP seçim afişinin enerji teline dolanması sonucu çalışmaması ve zabıta ekiplerinin bu duruma müdahale etmemesi gibi olaylar, İBB içinde tartışılan konular arasında. Bu durum, zabıtaların partizan tutumunun şehir güvenliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesini doğuruyor.
15 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) X'teki ulaştırma hesabından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in paylaşımına küfürlü bir yanıt verilmesi üzerine resen soruşturma başlatıldı. İBB'ye bağlı 'Ulaşım İstanbul' hesabı, siber saldırıya uğradıklarını ve söz konusu mesajın kendilerine ait olmadığını açıkladı. İstanbul Başsavcılığı ise 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma başlattı.
28 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar'da süren protestolara rağmen 27-30 Haziran tarihleri arasında caz festivali düzenleyecek. Protestolar, İETT'nin elektrikli minibüslerinin Adalar'ın tarihi ve doğal dokusuna zarar vereceği gerekçesiyle yapılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu taşıma sağlama zorunluluğunu vurgularken, festivalin Adalar ve İstanbul'un çeşitli noktalarında gerçekleşeceği belirtildi. Festival kapsamında 135 müzisyen 35 konser verecek.
25 Haziran 2024

Aydan Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Adalar'da bisiklet kiralama sistemini hala kurmadığını belirtiyor. 4 Nisan 2022'de alınan UKOME kararıyla Adalar'da 1500 bisikletin kiralanması planlanmıştı, ancak 26 ay geçmesine rağmen bu konuda bir adım atılmadı. İSPARK'ın sitesinde de bu konuda bir bilgi bulunmuyor. Çelik, iyi planlanmış bir bisiklet kiralama sisteminin Adalar'daki ulaşım sorunlarının önemli bir kısmını çözebileceğini vurguluyor.
20 Haziran 2024

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapıların yıkılacağını ve kimsenin af beklememesi gerektiğini belirtti. Muğla'da Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde toplamda binlerce kaçak yapı tespit edildi. Başkan Aras, devletle iş birliği içinde çalışacaklarını ve muhalefet belediyesi olmayacaklarını vurguladı. Kaçak yapıların yıkımı için kararlılık ifade edildi.
3 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 17 Haziran-8 Eylül tarihleri arasında şehir hatlarında yaz tarifesine geçileceğini duyurdu. Yaz tarifesi kapsamında bazı hatlardaki sefer sayıları artırıldı ve yeni seferler eklendi. Beşiktaş-Adalar, Ortaköy-Beşiktaş-Eminönü, Aşiyan-Anadoluhisarı-Küçüksu ve Sarıyer-Rumeli Kavağı-Anadolu Kavağı hatlarına ek seferler konuldu. Ayrıca, Şehir Hatları tarafından düzenlenen Mehtap Turları ve Boğaz Turları yaz boyunca devam edecek.
10 Haziran 2024

İstanbul Beşiktaş'ta, 'Masquerade' adlı gece kulübünde kaçak tadilat yapılırken çıkan yangında 29 kişi yaşamını yitirdi. Sayıştay'ın 2022 Beşiktaş raporuna göre, ilçedeki işletmelerin %85,56'sı kaçak faaliyet gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yangınla ilgili net bilgi vermekten kaçınırken, ruhsatlandırma işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor.
4 Nisan 2024

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde çöken binada kaçak kat eklendiğini ve deniz kumu kullanıldığını açıkladı. Kartaltepe Mahallesi'nde bulunan ve 1988 yılında inşa edilen üç katlı apartman sabah saatlerinde çöktü. Olayda bir kişi hayatını kaybetti, ikisi ağır sekiz kişi yaralandı. İlk incelemelerde binanın mimarlık ve mühendislik standartlarına uyulmadan inşa edildiği ve daha sonra statiğini bozacak müdahaleler yapıldığı tespit edildi.
2 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a minibüs getirmesi, Ada halkının tepkisine yol açtı. Üç gündür süren eylemlerle Adalılar, minibüslerin kaldırılmasını talep etti. İETT Genel Müdürlüğü'nün verdiği sözlerin tutulmadığını belirten Ada Dostları Derneği, minibüslerin Adalar'ın doğal ve kültürel dokusuna zarar vereceğini savundu. Polis müdahalesiyle bazı göstericiler gözaltına alındı.
18 Haziran 2024

Muğla Milas Kıyıkışlacık'ta bulunan ve Türkiye'nin önemli kültür miraslarından biri olan İasos antik kenti, bir liman yapım planının odağında. Bu plan, antik kentin 3000 yıllık tarihi dokusuna zarar verebilecek potansiyel taşıyor. Murat Ağırel, dönemin çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum'un bu tür projelerle ilgili tutumunu eleştirerek, Kurum'un 'İstanbul'u cennete çevireceğiz' sözlerine atıfta bulunuyor ve bu tür gelişmelerin aslında kültürel mirasa zarar verdiğini vurguluyor.
16 Mart 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın bir süredir devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs 2023'te ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle kısa bir süre sonra tekrar kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kule bugünden itibaren ziyaretçilere yeniden açık olacak ve ulaşım Karaköy İskelesi'nden sağlanacak. Tekne seferleri her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir düzenlenecek.
1 Mart 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elindeki iki helikopter, 2019 belediye seçimleri öncesinde aynı firmaya satıldı. Bu helikopterlerden biri BELL 206 B III Jet Ranger, diğeri ise S-76 Sikorsky TCHKN modeliydi ve her ikisi de çeşitli belediye hizmetlerinde kullanılmaktaydı. Helikopterlerin yeni sahibi Coşkun Vinç firması olurken, bu satışın havacılık sektöründe eski ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a yakın kişilerle bağlantılı olduğu iddia edildi. Satılan helikopterlerin Coşkun Vinç'in web sitesinde kiralık olarak listelendiği ve üzerlerinde hala İBB logosunun bulunduğu belirtildi.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim