Fransa'da 2017 ve 2018 yıllarında camilere ve Avrupa Parlamentosu binasına terör saldırıları planlamaktan suçlu bulunan neo-Nazi grubun lideri Alexandre Gilet, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Gilet'ye geçen yıl verilen cezayı onadı. Gilet ve üç kişinin, göçmenlerin yaşadığı mahalleler ve camiler gibi hedeflere saldırı planladığı ortaya çıktı. Gilet'nin, 2019'da Yeni Zelanda'da Christchurch'deki camilere saldırarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın söylemlerini kullandığı bir manifesto hazırladığı belirtildi.
24 Eylül 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının çağrısıyla binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağcı Michel Barnier'yi başbakan olarak atamasını protesto etti. Macron, seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i reddederek, merkez sağdan eski dışişleri bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atamıştı. Bu durum, sol ittifak ve destekçileri tarafından seçim sonuçlarını yok saymak olarak değerlendirildi ve ülke genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı.
9 Eylül 2024

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, 2022 ve 2023 yıllarında ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 84'üne erkek sürücüler neden oldu. Ayrıca, alkollü araç kullanımı sonucu meydana gelen kazaların yüzde 93'ünde de erkek sürücüler yer aldı. Kurbanlar ve Vatandaşlar Derneği, bu veriler ışığında yol güvenliğini artırmak amacıyla 'Kadın Gibi Sür' kampanyasını başlattı. Kampanya, sürücülere daha dikkatli ve sorumlu olmaları çağrısında bulunuyor.
14 Mayıs 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz'daki seçimlerin ardından çıkan şiddet olaylarında gözaltına alınanların sayısının 2 bin 229'a yükseldiğini açıkladı. Muhalefet, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek protesto gösterileri düzenledi ve bu gösterilerde 24 kişi hayatını kaybetti. Maduro, kamu mallarına zarar verenlere karşı güvenlik güçlerinin sert müdahalelerde bulunduğunu belirtti. Gözaltına alınanlar yüksek güvenlikli cezaevlerine gönderilecek.
7 Ağustos 2024

Fransa'da 71 yaşındaki Dominique P., eşine 10 yılı aşkın süre boyunca sistematik bir şekilde cinsel saldırıda bulunmak ve bunlara onlarca erkeğin katılmasını organize etmek suçlamalarıyla yargılanıyor. Polisin tespitlerine göre, 72 erkek tarafından en az 92 tecavüz gerçekleştirildi. Dominique P., eşine güçlü sakinleştiriciler verdiğini ve diğer erkeklerin de eşinin uyuşturulduğunun farkında olduğunu itiraf etti. Davada kadının avukatları, müvekkillerinin tekrarlanan tecavüzlerin farkında olmadığını belirtiyor.
3 Eylül 2024

Fransa A Milli Futbol Takımı oyuncuları, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi'nin parlamento seçimlerinde üçüncü gelmesini kutladı. Kylian Mbappé, Marcus Thuram ve Aurélien Tchouaméni gibi futbolcular, sosyal medya üzerinden kutlama mesajları paylaştı. Le Pen, futbolcuların bu tepkisine karşı eleştirilerde bulundu. Fransa'da sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci oldu.
8 Temmuz 2024

İngiltere'nin Southport kentinde üç çocuğun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından aşırı sağcı gruplar ülke genelinde protestolar düzenledi. Protestolar sırasında en az 90 kişi tutuklandı ve birçok şehirde polisle çatışmalar yaşandı. Başbakan Keir Starmer, aşırılıkçılara karşı polise tam destek verdiğini belirtti. Protestoların sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle tetiklendiği ve gelecek günlerde şiddetlenmesinin beklendiği vurgulandı.
4 Ağustos 2024

Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları açılışında drag queen’ler ve transseksüel modellerin yer aldığı gösteri, muhafazakar Hristiyanlar ve Katolikler tarafından tepkiyle karşılandı. Gösteriyi yöneten sanat yönetmeni Thomas Jolly, ölüm tehditleri aldığını belirterek emniyete başvurdu. Paris Savcılığı, Jolly’nin sosyal medya aracılığıyla tehdit ve hakaret mesajları aldığını açıkladı. Jolly, eleştirilen sahnenin Yunan mitolojisindeki tanrı Dionysos’u çevreleyen bir ziyafetin tasviri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

Fransa Futbol Federasyonu, ülkede birçok Müslüman futbolcunun forma giydiği liglerde, oruç tutan oyuncular için maç sırasında mola verilmesi talebini reddetti. Bu karar, futbolcuların maç sırasında sıvı tüketmek ya da yemek yiyerek oruçlarını açmaları için mola verilmesine yönelik talepleri üzerine geldi. Federasyon, geçen yıl da benzer bir yasağı uygulamıştı. Karar, NTV Spor tarafından RMC Sport'tan aktarıldı.
13 Mart 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

Venezuela'da seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda gözaltına alınanların sayısı 1200'e yükseldi. Bolivarcı Ulusal Muhafızları, gözaltına alınan bazı eylemcilerin Peru, Şili ve Kolombiya'da özel eğitim aldığını ve sokaklarda terör ve şiddeti kışkırttığını iddia etti. Nicolas Maduro, gözaltına alınanların çoğunun ABD'den dönen Venezuelalılar olduğunu ve suça bulaştıklarını söyledi. Seçim sonuçlarının hileli olduğu iddiaları üzerine başlayan protestolarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetti.
1 Ağustos 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın intihar etmeyi planladığı iki tabanca, Paris’teki Osenat müzayede evinde 1,69 milyon avroya satıldı. Tabancalar, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ulusal hazine olarak sınıflandırıldı ve ihracatı yasaklandı. Satışa tabancaların orijinal kutusu ve çeşitli aksesuarlar da dahil edildi. Fransız hükümeti, yeni sahibine satın alma teklifi yapmak için 30 ay süre tanıdı.
8 Temmuz 2024

Kenya'da vergi zammını görüşen parlamento protestocular tarafından basıldı ve polisin müdahalesi sonucu en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Başkent Nairobi ve Mombasa'da 18 Haziran'dan beri süren protestolarda polis, gaz ve tazyikli suyla müdahale etti ancak binlerce kişiyi parlamentodan uzaklaştıramadı. Göstericiler, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun istifasını istiyor. Ruto, göstericilere diyalog çağrısı yaparak demokratik haklarını kullanmalarını savundu.
25 Haziran 2024

Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) birinci oldu. Bu durum, Müslüman Fransız kadınları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Le Pen'in kamusal alanda çarşaf giymeyi yasaklama ve çift vatandaşlığa kısıtlamalar getirme gibi ayrımcı politikaları, Müslüman kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Hukukçular ise bu politikaların teorik olarak uygulanamayacağını savunuyor.
3 Temmuz 2024

Dünya yıldızı Kylian Mbappe, Almanya'da düzenlenen 17'nci Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gazetecilere konuşarak, Fransa'daki erken genel seçimlerin ikinci turu öncesinde Fransızları aşırı sağa karşı oy kullanmaya çağırdı. Mbappe, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk turda yüzde 33 civarında oy alarak birinci çıkmasını 'felaket' olarak nitelendirdi. Fransız seçmenlere, ülkeyi aşırı sağcıların eline bırakmamaları gerektiğini belirtti.
4 Temmuz 2024

Arjantinli emekliler, Devlet Başkanı Javier Milei’nin emeklilik reformunu veto etmesine tepki göstermek amacıyla başkent Buenos Aires’teki Ulusal Kongre çevresinde protesto düzenledi. Gösteriler sırasında polis ve protestocular arasında çıkan arbedede 30’dan fazla kişi yaralandı. Dört polis memuru üzerlerine dökülen kaynar su nedeniyle yaralanırken, emniyet güçlerinin müdahalesi sırasında yaralanan göstericilerden ikisi hastaneye kaldırıldı. Yerel halk, olayların hükümetin emekli maaşı politikalarına duyulan artan memnuniyetsizlik ve yönetimle halk arasındaki gerginliğin artması nedeniyle yaşandığını belirtti.
5 Eylül 2024

Victoria Beckham, Paris Moda Haftası'nda sonbahar-kış koleksiyonunu tanıttığı sırada, hayvan hakları savunucusu PETA tarafından protesto edildi. Protestocular, 'Yaşasın vegan deri' ve 'Hayvanlar kumaş değildir' yazılı pankartlarla podyuma çıktı ve güvenlik tarafından podyumdan indirildi. Beckham'ın kıyafetlerinde gerçek hayvan derisi kullanıldığı iddia edilirken, tasarımcının bu konuda bir açıklama yapmadığı belirtildi. Beckham ailesi ise defileyi ön sıradan izledi.
2 Mart 2024

Fransız aktör Alain Delon, 88 yaşında Fransa'nın Aisne kentindeki Douchy'deki evinde hayatını kaybetti. Ölüm haberini üç çocuğu Alain Fabien, Anouchka ve Anthony duyurdu ve aile, yas döneminde mahremiyetlerine saygı gösterilmesini istedi. Delon, kariyeri boyunca 88 film ve yedi televizyon filminde rol aldı, iki film yönetti ve 32 filmin yapımcılığını üstlendi.
18 Ağustos 2024
İşaretlediklerim