Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Millet İttifakı'nın ortak politikalar mutabakat metnini eleştirdi. Demirtaş, metnin devletçi bir bakış açısıyla kaleme alındığını ve halkı değil devleti öne çıkardığını belirtti. Ayrıca, metnin özgürlükçü değil güvenlikçi bir devlet anlayışını yansıttığını ve kolektif haklar ile toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulara yeterince yer vermediğini ifade etti. Demirtaş, Millet İttifakı'nın sağ bir ittifak olduğunu ve metnin de bu doğrultuda hazırlandığını söyledi.
1 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yarın gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde bir açıklama yaparak, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verilmesini istedi. Demirtaş, seçimin demokrasi ve ekonomi için son şans olabileceğini belirterek, Türkiye'ye barış ve refah sözü verdi ve seçmenlere Kılıçdaroğlu'na destek olmaları çağrısında bulundu.
27 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü saat 13:00'te HDP'yi ziyaret edecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündemi konusunda anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini ifade etti. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınladı.
15 Mart 2023

Millet İttifakı, Saadet Partisi genel merkezinde toplanarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti. Kılıçdaroğlu, CHP genel merkezinde düzenlediği mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı yardımcıları olarak tanıttı. Kılıçdaroğlu, adaylığını sadece bir seçim kazanmaktan öte, Türkiye'de bir değişim ve dönüşüm temsil ettiğini belirtti ve farklı kesimlerden insanların hikayelerine atıfta bulunarak, bu değişim için herkesin aday olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde bir miting düzenledi. Mitingde, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a ait 'Emekçiyiz Biz' adlı seçim şarkısı ilk kez çalındı. Şarkının sözleri, emekçilerin birliğini ve mücadelesini vurgulayan bir içeriğe sahip. İttifak, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nden (TÖP) oluşuyor.
15 Ocak 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 18 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Anketler, ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı avantajlı olduğunu gösterirken, Meclis çoğunluğunun da önemli olduğu belirtiliyor. AKP ve MHP'nin de ortak liste için görüşmeler yaptığı, BBP, HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin de dahil olacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadığı iller üzerinde durulmuş ve bu illerde hangi partinin önde olduğuna göre liste belirlenmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.
28 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

Millet İttifakı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi'nde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Beş partinin katıldığı toplantıda, ittifakın cumhurbaşkanı adayının pazartesi günü belirlenmesi kararında bir değişiklik olmadığı ifade edildi. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, ittifakın genişlemeyeceğini ve İYİ Parti'nin de imza attığı ilkeler çerçevesinde hareket edileceğini belirtti. Toplantının ana gündemi Akşener'in açıklamaları ve ittifakın birlikte yoluna devam etmesinin sağlanması olarak aktarıldı.
4 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, daha önce TİP'i eleştiren sert açıklamalarının ardından geri adım atarak, ittifak içindeki partilerin değil, AKP-MHP iktidarının hedef olduklarını ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı alması, HDP tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Buldan, Hakkari'deki mitingde yaptığı konuşmada, faşizmin kaybetmesi üzerine kurulan bir mücadele ortaklığından bahsederek, demokrasinin ve tutuklu siyasetçilerin özgürlüğünün önemini vurguladı.
24 Nisan 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin liderleri, seçim güvenliği konusunu görüşmek üzere CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıda, seçim kampanyası sürecinde yürütülen çalışmalar ve sandık güvenliği için yapılan hazırlıklar ele alındı. İttifak, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 561 bin 977 görevli ve gönüllü ile hazır olduklarını ve her sandığın gözetleneceğini belirtti. Ayrıca, seçmenlerin demokrasiye katılımını ve şeffaf bir yönetim anlayışını vurguladılar.
12 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak kurmama kararına saygıyla yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkan adaylığını açıklaması konusunda, CHP'de her üyenin genel başkan olma hakkı olduğunu ve bu durumun demokrasiyi temsil ettiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla açılan davaya ilişkin olarak da haksızlığa boyun eğmeyeceğini ve yolsuzlukları takip etmeye devam edeceğini belirtti.
14 Eylül 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarması gerektiğini ve bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 gibi yüksek bir oy oranıyla zafer elde edilebileceğini belirtti. TİP, Hatay'da toplanan parti meclisinde bazı şehirlerde seçimlere ittifak çatısı altında kendi amblemiyle katılma kararı aldı. Ayrıca, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının desteklenmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.
13 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçimlere kendi adayını çıkaracağını Iğdır ve Kars'ta yaptığı açıklamalarla tekrarladı. HDP'nin farklı ittifaklarla birlikte hareket edeceğini ve bu durumun diğer partilerin stratejilerini etkileyebileceğini belirtti. Buldan, HDP'nin kendi ilkeleri ve mücadelesini ön planda tutan bir parti olduğunu ve bu ülkede bir irade olarak var olmaya devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin ne Cumhur İttifakıyla ne de Millet İttifakıyla bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar üzerinden diyalog ve müzakereye açık olduklarını söyledi.
8 Ocak 2023

Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etti ve geçiş süreci için bir mutabakat metni yayınladı. Metne göre, yeni dönemde her partiye en az bir bakanlık verilecek ve İstanbul ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanabilecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek ittifaktan ayrılması sonrası yaşanan kriz, bu formülle aşıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası da detaylandırıldı.
6 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partilerine yönelik kapatma davasının seçim sürecini etkilememesi için kararın seçim sonrasına bırakılması talebiyle yeniden başvuracaklarını duyurdu. Sancar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'den henüz randevu talep etmediğini ve bir randevu olması durumunda somut yol haritası üzerinde konuşacaklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'ye yönelik bakanlık beklentileri olmadığını ve bu tür tartışmaları geçersiz manevra olarak gördüklerini belirtti.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim