İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargıyı zayıflatmayı hedefleyen reformlarına karşı düzenlenen protestolar sekizinci haftaya girdi. Protestocular, reformların oylanacağı Meclis önünde toplandılar ve bir pankartta İran'ın Ayatullah Humeyni, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Macaristan Başbakanı Orban ile Netanyahu'yu yan yana göstererek tepkilerini ifade ettiler. Adalet Bakanı Yariv Levin'in açıkladığı reformlar, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırıyor ve yargının bağımsızlığını azaltıyor. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, reformlara karşı çıkarak güçler ayrılığı ve bireysel hakların korunması konusundaki kaygılarını dile getirdi.
26 Şubat 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da etiketledi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik benzer bir paylaşımda bulunan Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek vermesini ve Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirdi. İmamoğlu, Katz'ın önceki eleştirilerine sert bir yanıt vermişti. Katz, yeni paylaşımında Erdoğan'ı 'antisemit diktatör' olarak nitelendirdi ve Türkiye'deki Instagram kısıtlamalarını eleştirdi.
6 Ağustos 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e gitmek üzere olduğunu duyurdu. Blinken, İsrailli ortaklarıyla sahadaki durumu görüşmek ve terörist saldırılara karşı mücadelede onları nasıl destekleyebileceğini konuşmak üzere İsrail'e hareket edeceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ziyaretin bir 'dayanışma ve destek' mesajı olacağını ifade etti.
11 Ekim 2023

İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, İsrail halkının, Binyamin Netanyahu’nun kötü siyasetinin bedelini ödediğini ifade etti. Harari, Hamas'ın başlattığı saldırıların ve İsrail'in misillemelerinin nesilleri etkileyecek sonuçları olabileceğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun Filistin'le barış girişimlerini göz ardı ettiğini ve ulusu kutuplaştırarak siyasi bir kariyer inşa ettiğini söyledi.
12 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

Hamas tarafından rehin alınan 50 kişinin yakınları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisine beş gün sürecek bir yürüyüş başlattı. Yaklaşık 100 kişi, her gün Tel Aviv'den Kudüs'e 15 kilometre yürüyecek. 24 yaşındaki Noam Alon, sevgilisi ve diğer rehineler için İsrail hükümetinden daha fazla eylem beklediğini ifade ediyor. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sırasında rehin alınanların sayısının 224'e yükseldiği belirtiliyor.
15 Kasım 2023

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla, İsrail istihbarat servisi Mossad'a bilgi satmakla suçlanan yedi şüpheliden altısı tutuklandı. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargı reformu tasarısı, ülkede büyük protestolara neden oldu. Tasarı, yüksek mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini sınırlıyor ve hükümetin kararlarını bozma yetkisini kaldırıyor. Tasarının kabul edilmesi, ülkede geniş çaplı protestolar ve grevlere yol açtı. Ayrıca, İsrail ordusunda görevli yedek askerler de yasa teklifine tepki göstererek eğitimlere katılmayacaklarını bildirdi.
24 Temmuz 2023

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

Ahmet Hakan, köşe yazısında Fatih Erbakan'ın Türkiye hükümetinin İsrail'e jet yakıtı sattığı ve Kürecik radar istasyonunu İsrail için kullandırdığı yönündeki iddialarını ele alıyor. Hakan, İsrail bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine dikkat çekerek, Erbakan'ın iddialarının bu durumla çeliştiğini öne sürüyor. Ayrıca, Erdoğan'a yönelik artan düşmanlık ve hakaretlerin sebeplerini sorguluyor.
28 Nisan 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim