Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Sidney merkezli ofis donanım şirketi Facilitate Corporation, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından iptal edilen sözleşmeler ve ödenmeyen borçlar nedeniyle Twitter'a dava açtı. Şirket, 2022 ve 2023'ün başlarında Twitter'ın Londra, Dublin ve Singapur ofislerine sağladığı 1 milyon doları aşan değerdeki donanım desteğinin faturalarının ödenmediğini iddia ediyor. ABD'de California federal mahkemesinde açılan davada, Twitter'ın borçları tazminat ve faiziyle ödemesi talep ediliyor. Twitter henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Sosyal medya platformu X, beğeni, retweet ve yanıt sayılarını gizlemeye yönelik bir tasarım değişikliği yapmayı planlıyor. Kullanıcılar, gönderileri beğenmek veya yanıtlamak için sola ya da sağa kaydırmak zorunda kalacak. Bu değişiklik, X'in CEO'su Elon Musk tarafından doğrulandı ve çoğu kullanıcı tarafından olumsuz tepkiler aldı. Değişiklik, ilk olarak MacRumors'tan araştırmacı Aaron Perris tarafından keşfedildi.
5 Temmuz 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, çalışanı Halli Thorleifsson'un iş durumu hakkında net bir bilgi alamadığı ve bilgisayarına erişiminin kesildiği şikayetini Twitter üzerinden dile getirmesi üzerine, Thorleifsson'a ne iş yaptığını sordu. Thorleifsson'un işten çıkarıldığını duyurmasının ardından Musk, önce bir yanıt yazdı sonra sildi ve Thorleifsson'a işe geri dönme teklifinde bulundu. Musk, durumu yanlış anladığı için özür dilediğini ve kendisine yanıltıcı bilgiler verildiğini belirtti. Thorleifsson, süreci garip ve stresli bulduğunu, Twitter'a geri dönmeyi değerlendirdiğini ifade etti.
8 Mart 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'da paylaşılan bir gönderide kendisini 'Proud Boys' isimli aşırı sağcı gruptan biri gibi gösterdiği gerekçesiyle California'dan bir kişi tarafından karalama davasıyla suçlandı. Davayı açan 22 yaşındaki Ben Brody, yanlışlıkla Proud Boys grubu üyelerinden biri olarak tanımlandığı ve Musk'ın da yorum yaptığı bir paylaşımda kendisine yönelik asılsız söylentiler yayıldığını belirtti. Brody, Musk'tan en az 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.
3 Ekim 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla açılan davada suçsuz bulundu. San Francisco Federal Mahkemesi'nde 3 hafta süren duruşmalar sonucunda jüri, Musk'ın tweetleri ile Tesla hisse fiyatları arasında bir bağlantı olmadığına karar verdi. Musk, savunmasında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan finansman sözü aldığını ve kötü bir niyeti olmadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), beğenme butonunun yanına beğenmeme butonu eklemeye hazırlanıyor. Elon Musk'ın platformu satın almasının ardından yapılan değişiklikler kapsamında, X şu anda bu yeni butonu test ediyor. Sızıntılar, butonun nasıl görünebileceğini de ortaya koyuyor. Sosyal medya uygulamalarındaki beğenmeme butonları uzun zamandır kullanıcılar arasında tartışma konusu.
11 Temmuz 2024

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'da başlattığı bir canlı yayın daha donunca durumu 'yoğunluk' olarak açıkladı ve şirket çalışanlarına sorunu düzeltmeleri için mail attı. Musk, Teksas sınırında sığınmacılarla ilgili durumu canlı yayınla aktarmak istemişti ancak teknik sorunlar nedeniyle yayın dondu. Musk daha önce de benzer sorunlar yaşamış ve bunu sunucuların yoğunluğuna bağlamıştı.
29 Eylül 2023

Elon Musk, California Valisi Gavin Newsom’ın politikalarına sinirlenerek SpaceX ve X’in merkezlerini Texas’a taşıyacağını açıkladı. Newsom, eyaletteki öğretmenlerin, çocuğun izni olmadan cinsel yönelimini aileleriyle paylaşmasını yasaklayan bir yasayı imzalamıştı. Musk, bu tür yasaların eyaletteki aile ve şirketleri tehdit ettiğini öne sürdü. X CEO’su Linda Yaccarino, çalışanlarına gönderdiği e-postada San Francisco’daki merkez ofisin kapanacağını ve çalışanların San Jose’deki mevcut ofislere taşınacağını duyurdu.
6 Ağustos 2024

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Brezilya'da Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Telegram'ın dezenformasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yasa tasarısını eleştirmesi üzerine mesajlaşma uygulamasının faaliyetlerini 72 saat süreyle durdurma kararı aldı. Telegram, Brezilya'daki demokrasiye saldırı yapıldığını ve yasa tasarısının modern interneti yok edebileceğini iddia etti. Daha önce, bir federal mahkeme, neo-Nazi gruplarla ilgili bilgilerin paylaşılmaması nedeniyle Telegram'ı geçici olarak yasaklamış, ancak bu yasak 1 Mayıs'ta kaldırılmıştı.
11 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştireceğini duyurdu. Platformun ismi 'X' olarak değiştirildi ve yeni adresi 'X.com' oldu. Ayrıca, Twitter'ın mavi güvercin logosu da 'X' harfiyle değiştirildi.
24 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı açıklamada, doğrudan mesajlaşma (DM) haricinde engelleme özelliğinin kaldırılacağını belirtti. Musk, bu özelliğin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti. Ancak sessize alma özelliğinin devam edeceğini de ekledi.
18 Ağustos 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Twitter’ın (yeni adıyla X) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu. Türkiye, yıllardır X’in ülkede temsilcilik açmasını talep ediyordu ve bu süreçte reklam yasağı ve bant daraltma gibi tedbirler uygulandı. Bakan Uraloğlu, bu tedbirlerin etkili olduğunu ve X’in İstanbul merkezli temsilcilik kurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen bu adım, X’in Türkiye’deki faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak.
22 Mayıs 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, platformun logosunu değiştireceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra şirketin ismini X olarak değiştirmişti ve şimdi de logo için harekete geçti. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bu değişikliği duyurdu ve yeterince iyi bir X logosu paylaşılması durumunda onu dünya çapında yayına alacaklarını söyledi. Daha önce Nisan ayında Twitter'ın mavi kuş logosu kısa süreliğine DogeCoin’in 'Sihba Inu' cinsi köpek logosuyla değiştirilmişti.
23 Temmuz 2023

Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın değerini bir yılda 19 milyar dolara düşürdü. Musk, platformun adını X olarak değiştirdi ve bir dizi kutuplaştırıcı karar aldı. Bu kararlar sonrasında platformun reklam gelirleri %60 düştü ve nefret söylemi, ırkçılık ve tacizde artış yaşandı. Musk, Twitter'ı 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, Çin merkezli dev platform WeChat'i örnek alıyor.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim