Brezilya, Venezuela'nın Esequibo bölgesini kendi topraklarına katma planları çerçevesinde yapılan referandum sonrası sınırına asker ve zırhlı araç sevk etti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, referandum sonucuyla Esequibo bölgesinin Venezuela'nın 24'üncü eyaleti olarak ilan edilmesi için yasal düzenlemeler talep etti. Bu gelişmeler, bölgede tansiyonun artmasına ve Guyana ordusunun da alarm durumuna geçmesine neden oldu. Ayrıca, Guyana ordusuna ait bir helikopter Venezuela sınırı yakınlarında kayboldu.
7 Aralık 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, uzun süredir devam eden Esequibo bölgesi anlaşmazlığını görüşmek üzere 14 Aralık'ta Saint Vincent ve Grenadinler'de bir araya gelecekler. Toplantının ev sahipliğini Başbakan Ralph Gonsalves yapacak. Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarı (CARICOM) arabuluculuk ederken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da toplantıya katılacak. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığı konusudur.
10 Aralık 2023

Ekvador'da 20 Ağustos'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Fernando Villavicencio, başkent Kito'da bir seçim çalışması sırasında silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Villavicencio'nun arabasında saldırıya uğradığı ve silahlı saldırganlar tarafından başına üç el ateş edilerek öldürüldüğü belirtildi.
10 Ağustos 2023

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Başsavcı Francisco Barbosa'yı 'Anayasa'ya karşı darbe' yapmakla suçladı. Petro, oğlunun savcılıktaki sorgusunun bir dergi tarafından kamuoyuna sızdırılmasına tepki gösterdi ve seçim kampanyası finansmanının yasalara aykırı şekilde kullanılmadığını savundu. Başsavcı Barbosa ise, Petro'nun oğlu Nicolas Petro'nun ifadelerine dayanarak, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında beyan edilmemiş paraların araştırılmasını talep etmişti.
4 Ekim 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, ülkede devam eden hükümet karşıtı protestoların ardından Ulusal Kongre'den Aralık 2023'te erken seçim yapılmasını talep etti. Ancak Kongre, bu talebi reddetti ve seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verdi. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor. Ombudsmanlık Ofisi, gösterilerde 60 kişinin öldüğünü ve 1658 kişinin yaralandığını bildirdi.
28 Ocak 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın Filistin'i temsil etmediğini belirtti. Bu ifadeler, yönetimin resmi haber ajansı WAFA tarafından yayınlandıktan birkaç saat sonra kaldırıldı. Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde, Filistin halkının tek meşru temsilcisinin Filistin Kurtuluş Örgütü olduğunu belirtti. Ancak, bu ifadeler daha sonra değiştirildi ve Hamas'la ilgili bölüm metinden çıkarıldı.
16 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın ardından, Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum da 14 Mayıs genel seçimlerinde olası bir iktidar değişikliğini 'darbe' olarak tanımladı. Uçum, Türkiye'nin bağımsızlığına ve milli ekonomi programına vurgu yaparak, iktidar değişikliğinin bu yönleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçimlerle ilgili benzer bir açıklama yaparak, muhalefeti Kandil ile ilişkilendirdi.
1 Mayıs 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023

Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya'nın yeni devlet başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. Görevi devraldığı konuşmasında açlık, yoksulluk ve ırkçılıkla mücadele edeceğini ve köklü değişiklikler yapacağını belirtti. Ayrıca, selefi Jair Bolsonaro'yu sert bir dille eleştirdi ve demokrasinin ekim ayındaki seçimlerin gerçek kazananı olduğunu ifade etti. Bolsonaro'nun seçim güvenliği hakkındaki temelsiz iddiaları nedeniyle şiddet yanlısı bir hareketin ortaya çıkmasına yol açtığını ve Covid-19 salgınına yeterli müdahalede bulunamadığını söyledi.
2 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te bir araya geldiği partililerle yaptığı toplantıda ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini 'darbe girişimi' olarak adlandırdı. Soylu, 15 Temmuz'un fiili bir darbe girişimi olduğunu, 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimlerin ise Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkları bir araya getiren bir siyasi darbe girişimi olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, daha önce yaptığı ve tartışma yaratan '2023 seçimlerinde iktidar değişikliğinin Türkiye'nin tam bağımsızlığına darbe olacağı' yönündeki açıklamasını savundu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, bu ifadesinin olası bir seçim sonucunun etkilerine dair bir değerlendirme olduğunu belirtti. Uçum, demokratik meşruiyetin seçmen iradesinde olduğunu ve seçim sonuçlarının çarpıtılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Başkanvekili Binali Yıldırım'ın da benzer 'darbe' ifadelerini kullandıkları hatırlatıldı.
2 Mayıs 2023

Amerikalı yazar Marianne Williamson, 2024 yılında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağını açıkladı. Daha önce 2020 seçimlerinde de aday olan ve 'sevgi siyaseti' anlayışıyla tanınan Williamson, ülkenin otoriterlik tehdidi altında olduğunu ve milletvekillerinin şirketlerle yeterince mücadele etmediğini belirtti. Resmi adaylık duyurusunun 4 Mart'ta yapılması bekleniyor. Şu an için Demokrat Parti'den resmi olarak adaylığını açıklayan başka bir isim yok; mevcut Başkan Joe Biden ise aday olma niyetinde olduğunu ifade etti ancak resmi bir duyuru yapmadı.
24 Şubat 2023

İtalya'da sağ koalisyon hükümeti tarafından önerilen başkanlık sistemine geçiş projesi, muhalefetin geniş çaplı direnişiyle karşılaştı. Başbakan Giorgia Meloni'nin muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, parlamentonun rolünün azaltılması ve başkanlık sistemine geçiş fikri ele alındı. 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti ve Eylem Partisi liderleri, mevcut parlamenter sistemin korunması ve cumhurbaşkanının garantör rolünün önemine vurgu yaparak değişikliklere karşı çıktılar. Anayasa değişikliği için parlamentonun her iki kanadından üçte ikilik destek ya da referandum gerekiyor.
10 Mayıs 2023

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, kara para aklama ve yasa dışı zenginleşme suçlamaları nedeniyle mahkemeye çıkarılacak. Bu soruşturma, Nicolas Petro'nun eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez'in iddiaları üzerine başlatıldı. Vasquez, eski kocasının uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla bağış aldığını iddia etmişti. Nicolas Petro, seçim kampanyası parasından babasının haberinin olmadığını belirtmişti.
26 Eylül 2023

Haiti'de çetelerin şiddet eylemleri ve protestoların artması üzerine Başbakan Ariel Henry görevinden istifa etti. Guyana Devlet Başkanı ve CARICOM Dönem Başkanı Irfaan Ali, geçici bir başkanlık konseyi ve başbakanın atanması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Çete lideri 'Barbecue' lakaplı Jimmy Cherizier, Henry'nin istifa etmemesi durumunda ülkenin kaosa sürükleneceği tehdidinde bulunmuştu. Çetelerin saldırıları sonucu hapishanelerden kaçan binlerce mahkum ve şiddet olayları, Henry'nin istifasına yol açtı.
12 Mart 2024

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, geçen yılki seçim yenilgisini kabullenmeyerek ayrıldığı ülkesine geri dönüyor. Bolsonaro'nun dönüşüyle binlerce destekçisinin havaalanında karşılama yapması bekleniyor ve yetkililer şiddete dönüşebilecek protestoları engellemek için güvenlik önlemlerini artırdı. Bolsonaro, Liberal Parti'ye yerel seçim kampanyasında destek olacağını ve geçmişteki seçim yenilgisini geride bıraktığını belirtti. Brezilya'da 2022'de yapılan seçimlerde sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazanmasının ardından Bolsonaro destekçileri çeşitli protesto eylemleri düzenlemişti.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim