HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Radyo Sputnik'te yaptığı açıklamada, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayları arasında isim olarak sadece Mansur Yavaş'a karşı çıktıklarını belirtti. Beştaş, HDP olarak ilkeleri önemsediklerini ve Kürt meselesine yaklaşım, ırkçılığa karşı olma, adil yargılamalar, kadın eşitliği ve özgürlüğü, doğaya yönelik politikalar gibi konuların önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, HDP seçmeninin Yavaş'ın adaylığına sıcak bakmayacağını ve kendisinin HDP için denklemde olmadığını ifade etti.
7 Ocak 2023

Akif Beki, devletin itibarının eleştirenlerin susturulmasıyla korunamayacağını savunuyor. Beki, Menzil Tarikatı'nın Yargıtay başkanlığına aday seçtirdiği iddiası ve Ankara Emniyeti'nde iktidarın iki ortağına komplo kurulduğu iddialarını sorguluyor. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı'na yönelik bir tweet atan büyükelçi ve Lyon Başpiskoposu'nun önünde poz veren başkonsolos gibi örneklerin devletin itibarını zedelediğini belirtiyor. Beki, bu tür davranışların devletin ciddiyetini zedelediğini vurguluyor.
16 Mayıs 2024

Atlantik Okyanusu'nda oluşan Beryl Kasırgası, Venezuela'nın kuzeydoğusunu vurdu ve altı kişinin ölümüne neden oldu. Kasırga nedeniyle 7 bin 960 evde hasar meydana geldi ve Cumanacoa kentindeki Manzanares Nehri taştı. Toplamda 29 bin kişi kasırgadan olumsuz etkilendi ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda gerekli yardımlar ulaştırıldı. Kasırga ayrıca Grenada Adası, St. Vincent ve The Grenadines, ve Jamaika'da da can kayıplarına yol açtı.
9 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda seçim kazanmaları durumunda atacakları adımları anlattı. Kılıçdaroğlu, vatandaşların Avrupa'ya üç ay içinde vizesiz girebileceğini, deprem bölgesi için kapsamlı planlarının olduğunu ve demokratik reformlar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, HDP'ye bakanlık verilmesi iddialarını reddetti ve seçim güvenliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı. Muharrem İnce'ye yapılan teklifin kabul edilmediğini ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı grupların kendisinin aday olmasını istemediğini ifade etti.
5 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlere kısa bir süre kala altılı masanın henüz bir aday açıklamamasını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafında birleşme çağrısında bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise Bahçeli'nin bu çağrısına, onların defterlerinde yeni bir sayfa kalmadığını ve adalet ile güveni bitirdiklerini belirterek sert bir dille yanıt verdi. Erdem ayrıca, altılı masanın aday belirleme sürecine başladığını ve büyük bir organizasyonla açıklanacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki kötü münazara performansının ardından yakın çevresine, kamuoyunu başkanlık yapabileceğine ikna edemezse seçimlerden çekilebileceğini söyledi. Biden'ın münazaradaki performansı, Demokrat Parti'de ve seçmenlerde paniğe yol açtı. Biden'ın çekilmesi durumunda başkan yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesi bekleniyor. Diğer potansiyel adaylar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Georgia Senatörü Raphael G. Warnock bulunuyor.
3 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilebileceği iddia edildi. CNN’de yapılan münazarada Biden’ın performansı beğenilmemiş ve sağlık sorunları olduğu düşünülmüştü. Demokratlar arasında Biden’ın çekilmesi yönünde baskılar artarken, Biden’ın bu hafta sonu kampanyasını bitirebileceği öne sürüldü. Yapılan bir ankette, Biden’ın çekilmesi halinde Demokratların yüzde 79’unun Kamala Harris’i başkan adayı olarak desteklediği ortaya çıktı.
19 Temmuz 2024

Kemal Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş, Niğde'de bir mitinge katıldı. Mitinge katılım beklentilerin üzerindeydi ve özellikle İYİ Parti seçmenlerinin de katılımıyla dikkat çekti. Niğdeli kadın çiftçiler, Erdoğan'ın patates ve soğan fiyatlarına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Mitinge katılanlar arasında KHK ile ihraç edilenler ve İstanbul Sözleşmesi'nin geri gelmesini isteyenler de vardı. Mitinge katılan öğrenciler ve çiftçiler, gelecekleri için endişe duyduklarını ve değişim istediklerini ifade ettiler.
4 Mayıs 2023

Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, beklenen yeni kabine hakkında son kulis bilgilerini aktardı. Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçeceği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstleneceği belirtiliyor. Ayrıca, Hakan Fidan'ın dışişleri bakanı olabileceği, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in milli savunma bakanı olarak atanabileceği ve diğer bakanlık görevlerine getirilecek isimler arasında Osman Aşkın Bak, İbrahim Yumaklı, Hayri Baraçlı, Mehmet Fatih Kaçır ve Kübra Güran Yiğitbaşı'nın olduğu ifade ediliyor. Selvi, kabine listesinin açıklanana kadar değişiklikler olabileceğini de ekliyor.
3 Haziran 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık seçimlerinden adaylığını çektikten sonra halka seslendi ve demokrasinin korunmasının kişisel arzuların önüne geçmesi gerektiğini vurguladı. Biden, bayrağı yeni bir jenerasyona devretmenin ulusu birleştirmenin en iyi yolu olduğunu belirtti ve yardımcısı Kamala Harris'i başkan adayı olarak önerdi. Harris'in Demokrat Parti delegelerinin çoğunun desteğini aldığı belirtilirken, Biden görev süresinin kalan altı ayında hem iç hem de dış politikayla ilgileneceğini söyledi.
25 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP'li rakibini yüzde 30 puan farkla yenerek başkanlık koltuğuna yeniden oturdu. 20 yıl sonra Mamak'ı kazanan CHP'li Veli Gündüz Şahin ile birlikte teşekkür konuşması yapan Yavaş, herkese eşit davranmanın önemini vurguladı. Yavaş, seçimlerin ardından tüm belediye başkanlarına oy veren vermesin herkese kucak açma ve eşit davranma çağrısında bulundu, aksi takdirde aynı akıbete uğrayacaklarını belirtti.
5 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Engin Altay, partide değişim isteyenler arasına katılarak, önceki dönemde yürüttüğü grup başkanvekilliği görevine devam etmeme kararını ve parti içindeki yenilenme ihtiyacını dile getirdi. Altay, seçimlerde başarı elde edilemediğini ve yeni yüzlerin gelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kurultayın yerel seçimlerden önce yapılması gerektiğini savunarak, aksi takdirde partinin yerel seçimlerde gerekli heyecanı bulamayacağını ifade etti. CHP'de değişim talepleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilginin ardından daha da güçlenmiş durumda.
8 Haziran 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Hamas'a karşı savaşta başarısız olmakla suçlayarak savaş kabinesinden istifa ettiğini açıkladı. Gantz, Netanyahu'ya seçim tarihi belirlemesi çağrısında bulunarak, sonbaharda erken seçimlere gidilmesi gerektiğini belirtti. Gantz'ın istifası, merkeze yakın bir çizgide siyaset yapan son figürün de ayrılması anlamına geliyor. Gantz, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısının ardından Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetine katılmıştı.
10 Haziran 2024

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024
İşaretlediklerim