İngiltere'nin kuzeydoğu bölgesinde marihuana ve yasadışı silah ticareti yapmak, silahlı yaralama, tehdit ve soygun suçlarından aranan silahlı organize suç örgütü lideri Shaun Monaghan, İstanbul'da düzenlenen KAFES-16 operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Monaghan 25 Ekim 2023 tarihinde Türkiye'ye giriş yapmış ve 4 Aralık'ta hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştır. Ertesi gün, 5 Aralık'ta İstanbul Fatih'te bir otelde polis tarafından gözaltına alınmıştır.
6 Aralık 2023

ABD'nin Oregon eyaleti, 'sihirli mantar' içerisindeki psilosibini yasal hale getiren ilk eyalet oldu ve şimdi sertifikalı merkezlerde kullanımına başlanıyor. Psilosibin, ağır depresyon, travma sonrası stres ve kaygı bozukluğu gibi durumların tedavisinde umut vaat ediyor. Lisanslı merkezlerde kullanımına izin verilecek olan psilosibin, perakende satışa sunulmayacak. Bilim insanları, psilosibinin nöroplastisiteyi destekleyerek beyin yapısının yeniden düzenlenmesine yardımcı olabileceğini ve alkol bağımlılığı tedavisinde olumlu sonuçlar gösterdiğini düşünüyor.
5 Ocak 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda, ülkedeki suç oranlarını azaltmak için ölüm cezası dahil sert uygulamaların gerekli olduğunu belirtti. Trump, uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlerin ölüm cezasına çarptırılması gerektiğini savundu. Program sunucusunun, Trump'ın daha önce af ettiği Alice Johnson örneğini gündeme getirmesi üzerine, Trump böyle bir cezanın yürürlükte olması durumunda Johnson'ın suç işlemekten kaçınacağını iddia etti.
21 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri ve diğer üst düzey personelin yatırım ve ticaret faaliyetlerine yönelik kısıtlamaları artıracağını duyurdu. 2022'de kabul edilen politika, FOMC'nin tarafsızlığı ve bütünlüğüne olan kamuoyu güvenini desteklemeyi amaçlıyor. Güncellenen politika, hassas bilgilere erişimi olan personelin sayısını artırarak kısıtlamaları sıkılaştırıyor ve mali açıklamaların doğruluğunu kontrol etmek için ek tedbirler getiriyor. Yeni kısıtlamalar 30 Haziran 2024'ten itibaren geçerli olacak.
1 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmeler için fiyat listelerini görünür ve okunabilir bir şekilde giriş ve hizmet verilen masalara asmalarını zorunlu kıldı. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı ve uygulamanın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi.
19 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, cam liflerinden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, belirli ürünlerin ithalatında kilogram başına 2 doların altındaki birim gümrük kıymetleri için gözetim belgesi gerekecek. Bu ürünler arasında kırpılmış iplikler, fitiller, şeritler ve keçeler bulunuyor. Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi tebliğin yayımlandığı tarihten 30 gün sonrasıdır.
28 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu değişiklikle birlikte 14 lira olan kur 17 lira 55 kuruşa yükseltildi. Fiyat korumalı ürünlerde uygulanan barem değeri de avro kurundaki artışa paralel olarak güncellendi. Yeni karar 25 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
16 Aralık 2023

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak belirlendi. Bu uygulama, montaj ve kurulum işlemlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce 14 Şubat'ta yayımlanan kararda, olağanüstü hal ilan edilen illerde afetzedelere ve belirli kurumlar ile kuruluşlara yapılan teslimlerde bu oranın uygulanacağı öngörülmüştü.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

Şırnak'ta Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), uyuşturucu satışı yaptığı gerekçesiyle bir şüpheliyi takibe aldı. Yaklaşık bir aylık takip sonucunda, şüpheli H.A'nın aracında 200 gram sentetik uyuşturucu bulundu. Gözaltına alınan ve Beytüşşebap ilçesinde özel bir rehabilitasyon merkezinin müdürü olduğu belirlenen H.A, adli makamlarca tutuklandı.
25 Haziran 2023

Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun bir motokuryeye çarparak ölümüne neden olması sonrası gündeme gelen motokuryelerin çalışma koşullarıyla ilgili yeni bir düzenleme taslağı hazırlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, düzenleme ile kuryelerin hız baskısı altında kalmadan 'makul bir sürede' teslimat yapmaları sağlanacak, motosiklet yaş sınırı, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu gibi yeni kurallar getirilecek ve kuryelerin taşıdıkları gönderilerin hasarından sorumlu olmaları gibi maddeler içerecek.
11 Aralık 2023

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alarak LGBTİ+ bireylere uzun hapis cezaları ve hatta ölüm cezası öngören bir yasa tasarısını alkışlarla kabul etti. Tasarı, eşcinselleri ihbar etme sorumluluğunu ailelere ve arkadaşlara yüklüyor ve LGBTİ+ haklarını savunan kurumlar ile yayınları da suç kapsamına alıyor. Uganda'da eşcinsellik daha önce de yasaklanmıştı, ancak bu yeni tasarı daha ağır yaptırımlar içeriyor. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin yasayı veto etme yetkisi bulunuyor.
22 Mart 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan yönetmelik, 100 gün veya daha kısa süreli kiralamalar için izin belgesi alınmasını, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılmasını ve konutların belirli nitelikleri taşımasını zorunlu kılıyor. İzin belgesi almak için gerekli belgeler ve konutlarda bulunması gereken özellikler detaylandırılmış, aykırılık durumunda para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
28 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

İran'da Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin onayıyla, futbol maçlarında kadınlara stadyumlara giriş yasağı kaldırıldı. İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Tac, kararın uygulanması için içişleri bakanlığı ve spor bakanlığının istihbarat kurumlarıyla birlikte bir çalışma grubu oluşturduklarını belirtti. Ülkede kadınlara yönelik futbol yasağı, 'Mavi Kız' olarak anılan Seher Hudayari'nin yasağa tepki olarak intihar etmesi sonrasında yumuşamıştı. FIFA, daha önce Tahran yönetimine kadınların stadyumlara girişlerine izin vermesi çağrısında bulunmuştu.
1 Temmuz 2023

Mersin Uluslararası Limanı'nda, Mısır'dan gelen Malta bandıralı bir gemideki patates yüklü konteynerde yapılan aramada 45 kilogram kokain bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Mersin başsavcılığının koordinesinde bir operasyon düzenledi. Narkotik dedektör köpeklerinin de kullanıldığı aramada, kokainin soğutucu kısmında saklandığı tespit edildi. Kokainin Belçika'dan Mısır'daki gemiye yüklendiği belirlendi.
6 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023
İşaretlediklerim