Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere ikinci kez il içi ve iller arası isteğe bağlı nakil imkanı tanıdı. İller arası yer değiştirme başvuruları 11-16 Temmuz, il içi yer değiştirme başvuruları ise 23-26 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. İller arası atama sonuçları 18 Temmuz'da, il içi atama sonuçları ise 30 Temmuz'da açıklanacak. Bu adım, öğretmenlerin çalışma ortamlarını düzenlemek ve eğitimde huzur iklimi oluşturmak amacıyla atıldı.
3 Temmuz 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlere yönelik artan saldırılar nedeniyle cezaların artırılacağını duyurdu. Bu açıklama, İstanbul Alibeyköy'de bir lise müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesi olayının ardından geldi. Öğretmenler, yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Erdoğan, öğretmenlere yönelik suçlarda cezaların yarı oranında artırılacağını belirten bir kanun teklifini Meclis'e sunacaklarını ifade etti.
10 Mayıs 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'ni eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezun edip atamadığı öğretmenleri kusurlu öğretmenlere dönüştüreceğini ve diplomalarını çalacağını iddia etti. Özel, bu durumu Cumhuriyet tarihinin en büyük kumpası olarak nitelendirdi. Ayrıca, teklifin yeterince tartışılmadan geçirilmek istendiğini ve bu durumun öğretmenlerin haklarını gasp edeceğini belirtti. Özel, eğitim müfredatının anayasa yapmak kadar önemli olduğunu vurguladı.
5 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yerleri değiştirilen öğretmenlere, önceki görev yerlerine dönüş hakkı verdi. Deprem sonrası olağanüstü hal kapsamında bazı öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Şimdi bu öğretmenler, eski görev yerlerine süre şartı olmaksızın başvuruda bulunabilecekler. Başvurular 3-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak ve atamalar 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
30 Nisan 2024

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TED Antalya Koleji’nde düzenlenen Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınan öğretmen E.K. hakkında konuştu. Bakan Tekin, öğretmenin davranışını tasvip etmediğini belirtti ve 'İlgili birimler gereğini yapar' dedi. Öğretmen E.K., konuşmasında Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlara karşı çıkmış ve 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanları eleştirmişti.
1 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin siyasetten arındırılması gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bağımsız bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Yeni bir video yayınlayarak eğitimde yapmayı planladığı reformları açıkladı. Eğitim politikalarının liyakat esasına göre yönetilmesi ve siyasi müdahalelere kapalı olması gerektiğini vurguladı. Bu değişikliklerin kanunla güvence altına alınacağını söyledi.
8 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitime yönelik eleştirileri ve kız çocuklarının eğitimine ilişkin yaptığı açıklamalar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından tepkiyle karşılandı. TİP, Bakan Tekin'in kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak için kız okulları açılmasını destekleyen ifadelerine karşı 18 ilde 21 farklı noktada basın açıklamaları düzenleyeceğini duyurdu. Bu açıklamalar, çeşitli illerde ve belirli tarihlerde gerçekleştirilecek.
13 Temmuz 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normal şartlarda 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması için çağrıda bulundu. Bu çağrı, kamuoyunda Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı ve hangi seçim kanunuyla gidileceği konusunda tartışmalara yol açtı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çağrısının Meclis'e olan saygısından kaynaklandığını ve Meclis'in bu çağrıyı değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Uçum ayrıca, yeniden adaylık tartışmalarının hukuken anlamsız olduğunu savundu.
24 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 oranında bir artış gerçekleştirildi. Bu değişiklik, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Bilgi İşlem Genel Müdürlüklerinde geçici görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretleri de haftada dokuz saat artırıldı.
11 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yükseköğretim Kurulu'nda çeşitli üst düzey atama ve görevden alma kararları alındı. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Atamalar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı birçok genel müdür yardımcılığı pozisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi görevler bulunmaktadır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ve YÖK üyeliklerinde de değişiklikler yapıldı.
10 Nisan 2023

EYT düzenlemesi, 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmasına rağmen Meclis'e henüz sunulamadı. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerektireceğini ve yetiştirileceğini belirtmişti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir, maaş tahsis biriminde yeterli uzman personel olmamasının süreci geciktirdiğini ifade etti. EYT düzenlemesinin detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgiler verildi ve düzenlemenin seçim öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim