İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidar tarafından engellendiğini iddia ettiği projeleri 18 maddede açıkladı. İmamoğlu, kamu bankalarının kredi vermediğini, İncirli Sefaköy Beylikdüzü Metrosu gibi projelerin onaylanmadığını ve İstanbul'un çeşitli ulaşım ve altyapı projelerinin engellendiğini belirtti. Ayrıca, İBB'nin restorasyon ve meydan düzenleme projelerinin geciktirildiğini, kamusal alanların işgalinin ve peşkeşin son bulacağını, şeffaf denetim ve adil yargı ile kamuda oluşan zararlara son vereceğini ifade etti.
1 Mayıs 2023

2018 yılında AKP tarafından Meclis'e sunulan ve tartışmalı 'imar affı' teklifi, 217 'kabul', 5 'ret' oyu ile kabul edilmişti. Ret oyları HDP'li milletvekillerinden gelirken, bazı CHP'li milletvekilleri de 'kabul' oyu kullanmıştı. Eski AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hakaret ettiği bir olayın ardından, bu teklife 'kabul' oyu verenler arasında olduğu belirlendi. Ayrıca, dönemin AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner de 'kabul' oyu vermişti. Depremler sonrası imar barışı düzenlemeleri ve bu düzenlemelerin olası depremlerdeki etkileri yeniden gündeme geldi.
13 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in çağrısı üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş İYİ Parti Genel Merkezi'nde bir toplantıya katıldı. İkilinin bu ziyareti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayıyla gerçekleştiği ifade edildi. CHP kaynakları, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak duyurulabileceğini belirtti. Daha önce Akşener, İmamoğlu ve Yavaş'ı cumhurbaşkanlığına aday olmaya çağırmış ve bu çağrı, CHP içindeki bazı gelişmelerle çakışmıştı.
6 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar'da imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen bir kafeyi yıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımı Twitter üzerinden duyurdu. Daha önce İBB'nin yıkım çalışmaları, Üsküdar kaymakamlığı tarafından polis engeliyle karşılaşmıştı. Yıkım sırasında bir kişi silahla çatıya çıkarak müdahalede bulunmuş, bu durum sosyal medyada gündem olmuştu.
19 Nisan 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun duyurduğu '100 bin briket ev' projesinde 40 bin evin boş olduğunu belirtti ve bu evlerin Suriyeli sığınmacılara tahsis edilmesini önerdi. İmamoğlu, İdlib'deki evlerin Hatay'a yakın olması nedeniyle bu öneriyi mantıklı bulduğunu ifade etti. Karar verme yetkisinin hangi bakanlıkta olduğunu ise net olarak bilemediğini söyledi. Soylu ise geçmişte yaptığı açıklamada, projenin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve ek olarak okul, cami, sağlık tesisi gibi yapıların da inşa edildiğini belirtmişti.
9 Şubat 2023

Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün iddiasına göre, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmek istemiş, ancak CHP Genel Merkezi bu görüşmeye onay vermemiştir. Bu iddia, CHP'nin daha önceki açıklamasıyla çelişiyor; çünkü CHP, belediye başkanlarının Akşener ile görüşme talebine olumlu yaklaştığını belirtmişti. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Öztürk'ün yazısını destekleyici bir tweet atmıştır.
5 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Encümeni, Mimar Sinan tarafından yapılan Kuşkonmaz Camii'nin yanında bulunan ve imar kanununa aykırı inşa edilen 'Paçi Cafe' adlı kafe için yıkım kararı almıştı. Ancak İBB personeli, yıkımı gerçekleştirmek istediğinde Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yaşanan süreci Twitter üzerinden dokuz maddede açıkladı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünün yıkımı engellediğini, bakanlığın ise doğal sit alanındaki yeşil alanı imara açarak kaçak yapıyı koruduğunu iddia etti.
15 Nisan 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis üyesi Yunus Emre, vatandaşlığa kabul edilenlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Emre, Türk vatandaşlığının doğumla ve sonradan olmak üzere iki türlü mümkün olduğunu belirtti. 2017'de yapılan düzenlemeyle yabancılara mülk satışı yoluyla vatandaşlık hakkının verilmesinin sağlandığını, ancak bu durumun güvenlik ve kamu düzeni sorunu yarattığını ifade etti.
20 Eylül 2023

İstanbul'da bulunan Kariye Cami, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında camiye çevrildi ve şimdi ibadete açılıyor. Yapı, tarih boyunca kilise olarak kullanılmış ve II. Beyazıt döneminde camiye dönüştürülmüştü. 1948'de müze olarak ziyarete açılan Kariye, uzun süren restorasyonlar sonucu mozaik ve fresklerin korunması sağlanmıştı. Caminin içindeki freskler, ibadet için otomatik perdeleme sistemi ile kapatılacak.
6 Mayıs 2024

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

AKP, az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Örneğin, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verildi. Ancak, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi ve CHP'nin İstanbul'daki benzer itirazlarından biri kabul edilirken diğeri reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun devreye girmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

İstanbul İl Seçim Kurulu, AKP'nin CHP'ye kaybettiği Beykoz ilçe belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına yaptığı itiraz üzerine, oy pusulalarının yeniden sayılmasına karar verdi. İlçe Seçim Kurulu'nun itirazı reddetmesinin ardından AKP'nin İl Seçim Kurulu'na başvurusu sonucu bu karar alındı. Benzer bir durum Gaziosmanpaşa'da da yaşanırken, CHP'nin Ümraniye'deki itirazı reddedildi. Bu kararlar, İstanbul'da partiye göre farklı muamele algısını güçlendirdi.
3 Nisan 2024

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy'de bir mitingde konuşurken bir kadın tarafından Kuran'ı havaya kaldırarak protesto edildi. İmamoğlu, kadının aldatılmış olabileceğini belirterek, siyasette Kuran kullanılmasını eleştirdi. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, protesto eden kadının çeşitli suçlardan soruşturma dosyalarının bulunduğu ve geçmişte tutuklu kaldığı, ancak herhangi bir örgütsel bağlantısının tespit edilemediği bildirildi.
16 Mart 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada aldığı hapis cezasına rağmen yollarına devam edeceklerini ifade etti. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin İmamoğlu'nun cezasının onandığına dair iddiası yalanlanmıştı. İmamoğlu, Yedikule Gazhanesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, karşılaştıkları engel ve davaların kendilerini yıldıramayacağını ve halkın çıkarlarını gözetmeye devam edeceklerini vurguladı.
4 Haziran 2023

AKP, özellikle az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verilirken, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi. İstanbul'da ise CHP'nin Gaziosmanpaşa'da kazandığı seçim sonuçlarına AKP'nin itirazı üzerine oyların yeniden sayılmasına karar verilirken, CHP'nin Ümraniye için yaptığı benzer itiraz reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin başkanlığını yaptığı BUVAKIF, üniversitenin Uçaksavar Kampüsü yanına cami ve yurt yapmak için çalışmalara başladı. Çevre sakinleri, alanın yeşil alan olarak korunmasını ve deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını talep ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), arsanın mülkiyetinin kendilerinde olduğunu ve onaylanmış bir imar planının olmadığını belirtti. İBB, 2017'de cami inşaatı için ihaleyi 9 milyon 585 bin TL'ye bir şirkete vermiş ve şirket sermayesini artırmıştı. Çevre sakinleri, inşaatın durdurulması için dava açtılar.
21 Mart 2023
İşaretlediklerim