Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetleri durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Fransa'nın başkenti Paris'te Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmanın detayları paylaşıldı. Anlaşma, askeri operasyonların durdurulması, esir takası, insani yardımın sağlanması ve yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü gibi maddeleri içeriyor. İlk aşama 40 gün sürecek ve esir takası 10'a 1 oranında gerçekleşecek.
27 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Gazze'de ateşkes anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtti. Biden, esirlerin eve dönmesi ve Gazze'deki savaşın kalıcı olarak sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistinlilerin acil temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Biden, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yineledi ve bölgesel tehditlere karşı işbirliği mesajı verdi.
26 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

Hamas, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Gazze için acil toplantıya çağırdı. Yapılan açıklamada, Gazze halkına karşı yürütülen soykırımın durması ve İsrail ile siyasi, ticari ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi için etkin kararlar alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de acil toplantı düzenleme ve İsrail’i durdurmaya zorlayacak kararlar alma çağrısı yapıldı. Hamas, Gazze'deki ablukanın kırılması ve yardım girişlerinin sağlanmasını da talep etti.
11 Ağustos 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da düzenlenen 2024 Aspen Güvenlik Forumu'nda Gazze'deki saldırılara değinerek ateşkes müzakerelerinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Blinken, anlaşmanın sağlanmasının yeterli olmadığını ve 'bir sonraki gün' için de plan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki devletli çözümün tek seçenek olduğunu ifade eden Blinken, İran ve Hamas'ın buna karşı çıktığını söyledi.
19 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki çatışmalar için sunduğu üç aşamalı yeni ateşkes taslağını açıkladı. İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes süreci öngörülüyor ve taraflar ellerindeki rehinelerin bir bölümünü serbest bırakacak. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve geçici ateşkes kalıcı hale getirilecek. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa süreci başlayacak ve ölü rehineler teslim edilecek.
31 Mayıs 2024

ABD, daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze için sunulan ateşkes önerilerini veto etmişken, bu kez kendi ateşkes karar taslağını sundu. Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yeniden bir tur düzenleyerek, rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acil ateşkes çağrısında bulundu. Bu hamle, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırı hazırlıkları yapması ve Gazze'nin kıtlıkla karşı karşıya kalması bağlamında gerçekleşti.
21 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi üzerine İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Haniye, Tahran'daki konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybetmişti. Hamas, suikastı doğruladı ve saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Bu gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim