Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Impossible Kicks, 24,4 milyon lira değerindeki 122 çift nadir bulunan ikinci el spor ayakkabısını 11 Ocak'ta ABD'nin Orlando şehrinde sergileyecek ve aynı gün online satışa sunacak. Koleksiyonun üçte biri 500 ile 3 bin dolar arasında fiyatlandırılırken, bazı özel ayakkabılar 140 bin dolara kadar çıkabiliyor. Nike, Doernbecher Çocuk Hastanesi'ndeki hastalarla iş birliği yaparak sınırlı sayıda ayakkabı ve giysi koleksiyonları üretiyor ve bu koleksiyondan bir çift Jordan 1, 140 bin dolar fiyat etiketiyle satışa çıkacak.
5 Ocak 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI, beş gün önce görevden alınan kurucu CEO Sam Altman'ın yatırımcılar ve çalışanların baskısı sonucu görevine geri döndüğünü duyurdu. Ayrıca Salesforce'un eski CEO'su Bret Taylor, ekonomist Larry Summers ve Quora'nın kurucusu Adam D'Angelo'nun yönetim kuruluna katılacağı açıklandı. OpenAI'nin liderliğinde yaşanan bu değişiklikler, şirketin Microsoft ile olan ortaklığını güçlendirmeyi amaçlıyor.
22 Kasım 2023

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından yaşanan belirsizlik ve yönetim değişiklikleri nedeniyle, büyük şirketler reklam vermeyi durdurdu. Kasım ayında Twitter'daki reklam harcamaları yıllık yüzde 55, aralıkta ise yüzde 71 oranında azaldı. Musk, gelir düşüşünü aktivist grupların reklam verenlere baskı yapmasına bağlasa da, şirketlerin endişeleri farklı. Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan reklam satışlarındaki bu düşüş, platformun mali yapısını olumsuz etkiliyor.
25 Ocak 2023

Apple CEO'su Tim Cook, yıllık 3 milyon dolar maaşının yanı sıra, hisse senetleri ve ikramiyelerle 2022'de toplam 99,4 milyon dolar kazandı. Ancak Cook, bu yıl maaşında yüzde 40'tan fazla bir azalma talep etti. Bu talebin sebepleri arasında Apple'ın bu yıl elde ettiği yüksek karlar ve hissedarların yöneticilere verilen primlerin azaltılması yönündeki görüşleri bulunuyor.
13 Ocak 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024

Pegasus Havacılık, daha önce planladığı gibi Boeing 737 model uçaklarını kaldırma planını ertelediğini duyurdu. CEO Güliz Öztürk, artan seyahat talebi, yeni uçakların teslimatındaki gecikmeler ve kiralama maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle dokuz Boeing uçağını filoda tutma kararı aldıklarını belirtti. Bu karar, şirketin 2025 yerine 2029'a kadar eski nesil 737 NG'leri aşamalı olarak kaldırma planını ertelemesine yol açtı. Ayrıca, Ocak ayında bir Boeing 737 Max'in acil çıkış kapısının kopması sonucu birçok havayolu şirketinin Boeing kullanımını askıya aldığı hatırlatıldı.
27 Mart 2024

Starbucks'ın yeni CEO'su Brian Niccol'un, California'daki evinden Washington eyaletindeki genel merkeze şirketin özel uçağıyla gidip geleceği haberi çevrecilerin tepkisini çekti. Niccol'un haftada en az üç gün Seattle ofisinde çalışması bekleniyor. Çevreciler, Starbucks'ın çevreye duyarlı olduğunu iddia ederken, CEO'nun özel uçak kullanmasının bu iddialarla çeliştiğini belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, bu durumu 'ikiyüzlülük' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024

Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, görevinden istifa ederek yerini Greg Peters ve Ted Sarandos'a bıraktı. Hastings, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edecek. Ayrıca, Bela Bajaria ve Scott Stuber yeni görevler alarak yönetimde yer alacaklar. Hastings, gelecekte hayır işlerine daha çok zaman ayırmayı planladığını belirtti.
20 Ocak 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

BMW Group, fren sistemindeki sorunlar nedeniyle 1,5 milyon aracını geri çağıracağını açıkladı. Bu durum, şirketin 2024 mali yılı beklentilerini yeniden düzenlemesine neden oldu ve garanti maliyetlerinin artacağı belirtildi. Açıklamanın ardından BMW hisseleri yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Ayrıca, Çin'deki talebin durağanlaşması ve tüketici talebinin zayıf olması da BMW'nin satışlarını olumsuz etkiledi.
10 Eylül 2024

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

Microsoft, maliyetleri düşürmek ve Activision Blizzard'ın entegrasyonunu tamamlamak amacıyla Xbox biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak. Xbox başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların çoğunlukla kurumsal ve destekleyici işlevleri etkileyeceğini belirtti. Şirket, ocak ayında da Activision Blizzard ve Xbox'taki 1,900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Xbox, oyun geliştirme maliyetlerinin artması nedeniyle mayıs ayında birçok oyun stüdyosunu kapatmıştı.
12 Eylül 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim