Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Danışment Deresi'nde, oksijen azalması nedeniyle balıklar öldü. Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle derenin su seviyesi azaldı ve denizle bağlantısı kesildi. Vatandaşlar durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileriyle jandarma ekiplerine bildirdi. Ekipler olay yerinde inceleme başlattı.
8 Ağustos 2024

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü uzmanları, okyanusun derinliklerine dalmanın uzay keşiflerine göre daha zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. İnsanlık, okyanus yüzeyini binlerce yıldır keşfetmesine rağmen deniz tabanının sadece yüzde 20'sini haritalayabildi. Derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının nedenleri arasında yüksek basınç, karanlık ve soğuk koşullar yer alıyor. Derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve bu bölgelerdeki yaşam, güneş ışığı yerine hidrotermal sızıntılardan elde edilen kimyasal enerjiyle sürdürülüyor.
22 Haziran 2023

İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte denizde yoğun alg oluşumu gözlemlendi. Bu durum, bazı bölgelerde deniz renginin kızıla ve sarıya dönmesine neden oldu ve dronla görüntülendi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, bu renk değişiminin lokal bir artık girdisinden kaynaklanabileceğini belirtti. Tekne sahibi Murat Kömürcü ise bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.
2 Haziran 2024

Sinop ve Düzce'nin Akçakoca ilçesinde olumsuz hava koşulları ve akıntı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Sinop Valiliği, son dönemde yaşanan boğulma vakaları, meteorolojik olaylar, rip, dip akıntısı ve yoğun rüzgarlar nedeniyle denize girilmesine yasak kararı aldı. Akçakoca Kaymakamlığı da denizdeki yoğun dalga ve akıntının plaj ve sahillerde risk oluşturacağını belirtti.
15 Ağustos 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi Kleopatra Koyu'nda bir lastik botun batması sonucu beş göçmen yaşamını yitirdi. Sahil Güvenlik ekipleri, ihbar üzerine olay yerine giderek beş göçmenin cansız bedenine ulaştı ve denizde mahsur kalan bir kişiyi kurtardı. Olayla ilgili olarak göçmenlerin ifadeleri doğrultusunda bir ikamete yapılan operasyonda iki şüpheli göçmen kaçakçısı gözaltına alındı.
13 Kasım 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazını turistlere göstermek amacıyla dalış yapan 'Titan' adlı denizaltıdan haber alınamıyor. OceanGate şirketi tarafından kişi başı 250 bin dolara düzenlenen seferlerde, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı ve mürettebatın güvenliğini sağlamak için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Titan, 10 ton ağırlığında ve 4 kilometre derinliğe inebilen bir denizaltı olup, içerisinde beş kişilik mürettebat için sınırlı alan bulunuyor. Denizaltı, modifiye edilmiş bir oyun konsolu ile yönlendiriliyor ve dalış sırasında çeşitli güvenlik önlemleri uygulanıyor. 2018'de dalış uzmanları, Titan'ın tasarımı ve güvenlik standartları konusunda endişelerini dile getirmişlerdi.
21 Haziran 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi öldü. Uluslararası sularda gerçekleşen olayda 100'den fazla kişi kurtarıldı ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan göçmenlerin çoğunluğu Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu. Teknede yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve Libya'nın Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtiliyor.
14 Haziran 2023

Kuzey Atlantik'te, Titanik enkazını turistlere göstermek üzere dalış yapan ve içinde beş kişinin bulunduğu bir turist denizaltısıyla irtibat kesildi. Denizaltı, son sinyalini pazar sabahı gönderdikten sonra 24 saatten fazla süredir kayıp durumda. ABD ve Kanada'dan ekiplerin katılımıyla arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının 70 ila 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu belirtiliyor. İngiliz milyarder Hamish Harding'in de denizaltıda olduğu iddia edilmiş, ancak bu bilgi daha sonra gizlilik gerekçesiyle paylaşımdan kaldırılmıştır.
19 Haziran 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik seferler düzenleyen OceanGate şirketine ait bir denizaltı kayboldu. Şirketin, denizaltının geliştirilme sürecinde güvenlikle ilgili defalarca uyarıldığı belgeler ortaya çıktı. Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge, 2018'de mahkemeye sunduğu raporda denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Deniz Teknolojisi Topluluğu da şirketi denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutması konusunda uyardı.
21 Haziran 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasına göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de göçmen geçişleri sırasında 441 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, 2017'den bu yana bir çeyrekte kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olarak belirlendi. Kurtarma müdahalelerindeki gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının operasyonlarına getirilen engeller, bu artışta etkili oldu. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, bölgedeki insani krizin tahammül edilemez bir duruma geldiğini belirtti.
13 Nisan 2023

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

Yunanistan'daki orman yangınları devam ederken, Türkiye sınırına yakın Dadia Ormanı'nda bir kulübede 18 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yunan güvenlik birimleri, hayatını kaybedenlerin göçmen olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu bildirdi. Ülkede kontrol altına alınamayan yangınlar devam ederken, hükümetin birincil amacının insan hayatını kurtarmak olduğu vurgulandı. Son yangınlarda Yunanistan'da can kaybı 20'ye yükseldi.
22 Ağustos 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle Türk bayraklı Kafkametler adlı kuru yük gemisi mendireğe çarptıktan sonra batmış ve 12 kişilik Türk mürettebatından beşinin cesedine ulaşılmıştı. Kaybolan yedi denizciyi bulmak için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 16'ncı gününde devam ediyor. Hem karada hem denizde yapılan aramalarda Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik ekipleri, özellikle Erdemir Limanı bölgesine yoğunlaşmış durumda.
4 Aralık 2023
İşaretlediklerim