Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini engellemek amacıyla 25 şirket ve bireye yeni yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu şirketler arasında, Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünler ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket de bulunuyor. Yaptırımlar, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini kısıtlamayı ve Rusya'nın savunmasını zayıflatmayı hedefliyor. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Turkik Union ile Azu International da bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Gürcistan parlamentosu, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemesi ile Rusya'ya yönelmesi arasında bir sınav olarak değerlendiriyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin veto ettiği yasa, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından yeniden sunularak kabul edildi. ABD ve Avrupa Birliği, yasanın Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefine zarar vereceği gerekçesiyle Gürcistan hükümetini defalarca uyarmıştı.
3 Haziran 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen kişilere yardım amacıyla vize verdiğini açıkladı. Berlin hükümeti, depremzedelere 90 günlüğüne Almanya'da barınma imkanı sağladı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 7 bin 652 kişiye vize verildiğini ve bunların çoğunun Türk vatandaşları olduğunu, ayrıca binden fazla kişiye aile birleşimi kapsamında vize verildiğini belirtti.
8 Nisan 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani, resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini Twitter üzerinden tebrik etti. Katar, Türkiye ile ekonomik ilişkileri güçlendirmeye devam ediyor ve Türkiye'nin ekonomik kriz dönemlerinde finansal destek sağlıyor. Türkiye Merkez Bankası'nın Katar ile 15 milyar dolarlık swap anlaşması bulunmakta ve geçen yıl yapılan açıklamalara göre Katar'ın Türkiye'ye en az 8 milyar dolarlık yeni bir kaynak sağlaması bekleniyor.
28 Mayıs 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyası temsilcilerinin Schengen vizesi almakta zorlandığını, randevu süreçlerinin uzadığını ve vize sürelerinin kısaldığını belirtti. Avdagiç, vize başvurularında aşırı evrak talebi ve değerlendirme süreçlerinin uzunluğundan şikayet etti. AB Komisyonu ise Türkiye'ye özgü olmadığını ifade ettiği vize sorunlarına dair bir açıklama yaptı.
3 Temmuz 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin iki yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. Detaylar henüz açıklanmadı.
17 Ekim 2023

İstanbul'da bir trafik kazasında bir kişinin ölümüne neden olan Cihantimur Tok, annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. Türkiye'nin iade talebi üzerine ABD'de yakalanan Tok ve oğlu, Boston'da mahkemeye çıkarılarak tutuklandı. Türk yetkililer, Tok'un sahte pasaportla Küba'ya kaçmaya çalıştığını belirtti. Tok'un avukatı, suçun Türk yasalarına göre ceza gerektirmediğini ve iadenin mümkün olmadığını savundu.
15 Haziran 2024

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

Kıbrıslı Türk gazeteci Ulaş Barış, 'N-82' kodu gerekçe gösterilerek Türkiye'ye alınmadı ve son iki yılda Türkiye'ye girişi engellenen beşinci Kıbrıslı Türk gazeteci oldu. Türkiye'ye giriş yasağı, TBMM ve KKTC Meclisi'nde tartışma konusu olmuş, ancak bu yasaklarla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştır. Ayrıca, KKTC devlet televizyonu BRT'nin eski müdürü Aysu Basri Akter de 'N-82' koduyla Türkiye'ye girişi engellenen kişiler arasında yer almaktadır.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim