Twitter, 'mavi tik' ve diğer özelliklere erken erişim sağlayan 'Twitter Blue' abonelik paketi için yıllık peşin ödemelerde yüzde 13 indirim yapacağını duyurdu. ABD'de aylık 8 dolar olan hizmet, yıllık peşin ödemeyle 84 dolara düşecek. iOS kullanıcıları için aylık ücret 11 dolar olup, Apple üzerinden yapılan yıllık üyeliklerde indirim olup olmayacağı belirsiz. Elon Musk, mavi tik satışlarını ve Apple ile yaşanan vergi sorunlarını gündeme getirmiş, ancak sonrasında Apple CEO'su ile görüşerek sorunları çözmüştü.
18 Ocak 2023

Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlu, İstanbul'da bir kaza yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden oldu. Kaza sonrası Tok ve oğlu önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçtı. Bu süreçte, yaralılardan birinin telefonunun çalındığı iddia edildi. Tok bu iddiayı reddetse de, ailesinin şoförü yaralıya ait olduğu belirtilen telefonu emniyete teslim etti.
8 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

Microsoft, ABD Gelir İdaresi'nden (IRS) 28,9 milyar dolarlık ek vergi ödemesi için bildirim aldığını duyurdu. Bu bildirim, şirketin karlarını farklı ülkeler ve bölgeler arasında nasıl dağıttığını denetlemeye yönelik IRS ile devam eden bir anlaşmazlıkla ilgili. Microsoft, IRS'in ek vergi talebine katılmadığını ve gerekirse adli makamlara itiraz edeceğini belirtti. Şirket, 2004'ten bu yana ABD'ye 67 milyar doların üzerinde vergi ödediğini ifade etti.
12 Ekim 2023

FTX, geçtiğimiz yıl kasım ayında Binance ile yaşadığı sorunlar sonucu likidite sıkıntısı yaşamaya başlamış ve 11 Kasım 2022'de ABD'de iflas süreci başlatmıştı. Şirketin eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı. FTX'in avukatları, iflas başvurusundan bu yana 415 milyon dolarlık varlığın hackerlar tarafından çalındığını ve şirketin 5 milyar doların üzerinde likit varlığını geri aldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023

Muğla'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül'e çarparak ölümüne neden olan sürücü T.Y, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, sonra ceza 24 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Akgül ailesinin avukatı Didem Alaca, karara itiraz edeceklerini belirtti ve verilen cezanın çok az olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, kara para aklama suçlamasıyla ABD'de yargılanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan model Deniz Akkaya'ya sosyal medyada tepki gösterdi. Akkaya, Levent'in özür dilemesini eleştirerek ona 'duruşsuzluk' ithamında bulundu ve yakında yargılanacağını ima etti. Levent ise Akkaya'nın iddialarını reddederek, Korkmaz ile olan fotoğrafın bir yardım konseri çerçevesinde olduğunu ve konser karşılığında Korkmaz'ın beş ailenin sorunlarını çözdüğünü belirtti. Haluk Levent, Akkaya'ya karşı 5 milyon liralık tazminat davası açacağını ve kazanılan parayı depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.
17 Şubat 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

Müzik dinleme uygulaması Spotify, abonelik ücretlerine yılın ikinci zammını gerçekleştirdi. Bireysel üyelikler 29,99 lira olan Spotify, bu ücreti 39,99 liraya çıkardı. Şirket, daha önce de ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya'daki abonelik ücretlerine 1 dolar zam yapmıştı. Spotify, ücretsiz bir plan sunmaya devam edeceğini bildirdi.
24 Temmuz 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan petrol ithalatı sebebiyle Irak hükümetinin açtığı davada Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu karar sonucunda Türkiye, KBY'den petrol sevkiyatını durdurdu. Ayrıca, 2018'den itibaren devam eden dönem için açılmış başka bir dava daha bulunmakta ve Irak bu davada Türkiye'den toplam 30 milyar dolar talep etmekte. Türkiye'nin petrol ve petrolyum ürünleri ithalatının yüzde 27'si Irak'tan sağlanıyor.
28 Mart 2023

Trafik sigortasında yapılan yeni düzenleme ile sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini şubat ayına göre en fazla yüzde 5 oranında artırabilecek. Ayrıca, riskli sürücüler için Teklif Platformu adı verilen bir platform kuruldu. Bu platform aracılığıyla, sigorta şirketleri tarafından sigorta yapılmayan riskli sürücüler için 10 dakikada trafik poliçesi düzenlenebilecek. Sigorta şirketlerinin bu platformda teklif vermekten kaçınmaları durumunda, SEDDK tarafından yaptırım uygulanacak.
26 Şubat 2024

İstanbul Küçükçekmece'de, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından ortaokul öğrencilerine şiddet uyguladığı tespit edilen servis şoförü A.H., 'çocuğa karşı kasten yaralama' suçlamasıyla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edilen A.H., savcılık işlemleri sonrasında tutuklama talebiyle hakimliğe gönderildi ve nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verildi.
28 Mart 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023
İşaretlediklerim