Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Petrol Endüstrisi Birliği Sözcüsü Myles B. Caggins, Irak petrolünün Türkiye üzerinden yeniden sevkiyata başlaması için henüz bir anlaşma olmadığını belirtti. Caggins, petrol sevkiyatının durması nedeniyle Irak'ın 19 milyar dolar zarara uğradığını söyledi. Bağdat yönetimi, Türkiye'nin IKBY ile yaptığı sözleşmenin Irak hükümetiyle arasındaki anlaşma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu yargıya taşımış ve Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak lehine karar vermişti. Mart 2023'te durdurulan petrol sevkiyatı, günde 450 bin varil petrol akışını içeriyordu.
1 Eylül 2024

İngiliz enerji şirketi BP ile Irak hükümeti, Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilite edilip geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Baba ve Avana, Bay Hasan, Cembur ve Habbas sahalarını kapsıyor. Irak hükümeti, bu bölgedeki petrol üretimini, doğalgaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, her iki tarafın diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığı da bulunuyor.
1 Ağustos 2024

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye'deki barış sürecini baltalamak isteyenlere izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Barzani, PKK'nın hem Türkiye hem de IKBY için büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduklarını ve ticaret hacminin 12 milyar dolar olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin petrol ihracatına destek verdiğini ve bu desteğin kar amacı gütmediğini söyledi.
30 Ekim 2024

Rekabet Kurulu, BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited Şirketi'nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınmasına koşullu izin verdi. Bu izin kapsamında Petrol Ofisi, 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracak ve belirli depolama kapasitelerini aşmayacak. Kurul, devralmanın rekabetçi endişeler yaratabileceği 61 coğrafi alan belirledi ve bu alanlarda çeşitli taahhütler sunulmasını şart koştu. Petrol Ofisi, bu taahhütlerin uygulanmasını düzenli olarak raporlayacak.
19 Eylül 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (Tüpraş), İran’ın el koyduğu gemideki 1 milyon varillik petrolü geri aldı. İran, 11 Ocak 2024’te Umman açıklarında Türkiye’nin Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ham petrole el koymuştu. Tüpraş, 23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla petrolü geri aldığını ve eylül ayında rafineriye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
25 Temmuz 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Azerbaycan petrolünün Bakü-Ceyhan boru hattı üzerinden Türkiye üzerinden İsrail'e ulaştığını belirtti. Erbakan, Türkiye'nin İsrail ile ticaretinin arttığını ve mevcut iktidarın bu konuda sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu. Ayrıca, Davutoğlu ile yapılan görüşmede Türkiye'deki siyasi kutuplaşma ve olası seçim ittifakları konuları ele alındı. Davutoğlu, Türkiye'nin siyasi ikliminin birleştirici bir dile dönmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2024

Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,85 artarak 4 milyon 431 bin 668 tona ulaştı. Ham petrol ithalatı yüzde 7,11 azalırken, motorin türleri ithalatı yüzde 22,5 düştü. En fazla ithalat Rusya, Irak ve Kazakistan'dan yapıldı. Aynı dönemde yurt içi benzin satışları yüzde 40,2 artarken, motorin satışları yüzde 9 arttı.
29 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ın Bağdat ve Erbil şehirlerine yaptığı ziyaretler sonucunda 26 anlaşma imzalandı. Kürt kaynaklar, bu anlaşmaların çoğunun abartılı veya sembolik olduğunu iddia ediyor. Ziyaretin önemli noktalarından biri, Basra Körfezi'nden Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara petrol ve gaz taşımayı öngören Kalkınma Yolu Anlaşması ve stratejik işbirliği anlaşmasıdır. Ayrıca, PKK'nin bölgedeki varlığına karşı üç ülkenin ortak mücadele etme kararı da dikkat çekiyor.
24 Nisan 2024

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalarla vergi artışları akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Dün benzine gelen 1 lira 45 kuruşluk indirimin ardından bugün LPG’ye zam, motorineyse indirim geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt fiyatları listelendi. Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor.
24 Ağustos 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Botaş ve Shell arasında 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşma kapsamında 2027-2037 yılları arasında yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, anlaşma bölgesel ve küresel ticaret imkanları sunması bakımından da önem taşıyor.
2 Eylül 2024

Türkiye'de ödemeler dengesi açıklandığında, altın ve enerji hariç tutulduğunda genellikle daha olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Ocak ayı verilerine göre, cari işlemler hesabı 2,6 milyar dolar açık verirken, altın ve enerji hariç tutulduğunda 3,6 milyar dolar fazla vermiş. Türkiye'nin cari işlemler açığı büyük ölçüde dış ticaret açığından kaynaklanıyor ve bu açıkta enerji ve altın ithalatı önemli bir yer tutuyor. 2023 yılında Türkiye, net olarak 52,7 milyar dolarlık enerji ve 25,7 milyar dolarlık altın ithal etmiş. Ancak, enerji ithalatı Türkiye'nin zorunlu ihtiyaçlarından biri olarak görülüyor.
14 Mart 2024

Bağdat, Basra'dan başlayarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanacak olan Kalkınma Yolu Projesi'ne büyük önem veriyor. Ancak, projenin başarısı için bölgedeki güvenlik sorunlarının çözülmesi gerekiyor, özellikle de PKK'nın faaliyet gösterdiği alanlarda. Türkiye, Bağdat ve Erbil'in PKK'ya karşı ortak bir mücadele yürütmesini istiyor, ancak Irak'ın bu konudaki tutumu belirsizliğini koruyor. Irak hükümeti, PKK'yı yasaklı örgütler listesine alsa da, örgütün silahsızlandırılması ve siyasi sığınmacı olarak kabul edilmesi konusunda somut adımlar atıp atmayacağı net değil.
25 Nisan 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve TotalEnergies arasında 16 milyar metreküp LNG tedarikini kapsayan 10 yıllık bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşma 2027 yılında yürürlüğe girecek. Türkiye, bu anlaşma ile Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Son dört ayda LNG alanında dört uzun süreli anlaşma imzalandı.
18 Eylül 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim