Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Sosyal medya platformu Twitter, gizlilik politikasını güncelleyerek kullanıcıların çalışma geçmişi ve biyometrik verilerini toplama kararı aldı. Şirket, bu bilgilerin güvenlik, emniyet ve kimlik saptama amacıyla toplanıp kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların meslekleri ve eğitim geçmişine ilişkin daha fazla bilgi toplamayı amaçladığı bildirildi. Bu bilgilerin, kullanıcılara potansiyel işler önermek, bir işe başvurulduğunda potansiyel işverenlerle paylaşmak, işverenlerin potansiyel adayları bulmasını sağlamak ve kullanıcılara daha alakalı reklamlar göstermek için toplanıp kullanılabileceği belirtildi.
1 Eylül 2023

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Dilruba Kayserilioglu'nun tahliyesi sırasında resmi prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını belirtti. Kayserilioglu, Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği bir sokak söyleşisi nedeniyle tutuklanmıştı. Annesi, tahliye sırasında kendilerine haber verilmediği için tepki gösterdi. CTE, tahliye işlemlerinin yasalara uygun olarak yapıldığını ve Kayserilioglu'nun kişisel eşyalarının eksiksiz teslim edildiğini açıkladı.
30 Ağustos 2024

Facebook, Hamas lideri İsmail Haniye için Ayasofya Cami'nde kılınan cenaze namazının videosunu paylaşan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabını kısıtladı. Bu olayın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi engelledi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye için yapılan taziye mesajlarını silmesine tepki gösterdi. Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Cami'nde Haniye için kıldırdığı cenaze namazının videosu, Diyanet'in sosyal medya hesaplarından paylaşıldıktan kısa süre sonra Facebook tarafından silindi ve hesap kısıtlandı.
2 Ağustos 2024

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

Somali İletişim ve Teknoloji Bakanlığı, Tiktok, Telegram ve bahis sitesi 1XBET'i yasaklama kararı aldı. Bakanlık, bu platformların gençlerin ve kadınların hayatını olumsuz yönde etkilediğini ve ahlaka aykırı durumlar sergilediğini belirtti. Yasaklama kararı, 'iletişim, internet ve sosyal medya güvenliği konferansı' sonrasında alındı.
21 Ağustos 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Komedyen Şahan Gökbakar, çocuk oyun platformu Roblox'a getirilen erişim engelini X hesabından yayınladığı bir video ile hicvetti. Gökbakar, videoda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu kararı nasıl almış olabileceğini mizahi bir dille ele aldı. Gökbakar'ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu.
8 Ağustos 2024

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Türkiye'de 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiası yalanlandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Google'dan yardım istediği iddiaları da asılsız bulundu. Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu iddiaların doğru olmadığını belirtti. Ankara başsavcılığı, bazı vatandaşların şifrelerinin çalınmasıyla ilgili hukuki işlemler başlattı.
12 Eylül 2024

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. 'Genç hesapları' adı verilen uygulama kapsamında, reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve kullanım sürelerini belirleyebilecek. Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi; Türkiye'de ise ocak ayında aktif olacak.
18 Eylül 2024

Instagram'ın Twitter'a benzer yeni bir metin tabanlı uygulama üzerinde çalıştığı ve bu uygulamanın sunum slaytlarının internete sızdırıldığı belirtiliyor. Sızan bilgilere göre, kullanıcılar Instagram bilgileriyle giriş yapabilecek ve 500 karaktere kadar metin gönderileri oluşturabilecekler. Uygulamanın ayarları, kullanıcıların kimlerin yanıt verebileceğini ve hesaplarından bahsedebileceğini kontrol etmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, uygulamanın Mastodon gibi diğer platformlarla uyumlu hale geleceği ifade ediliyor.
20 Mayıs 2023
İşaretlediklerim