Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Kariye Camisi'nin yoğun ziyaretçi nedeniyle cuma günleri ziyarete kapalı olacağını duyurdu. 2020 yılında cami statüsüne çevrilen ve 2024 yılında ibadete açılan Kariye Camisi, mozaik ve freskleriyle ünlüdür. Müdürlük, caminin cuma günleri sadece ibadete açık olacağını ve diğer günlerde vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyaretlerin durdurulacağını belirtti.
18 Ağustos 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 2100 yıllık Hygieia heykeli başı bulundu. Bu keşif, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi başkanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu. Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos Teos tarafından eşi kraliçe Laodike adına kurulmuş olup, İmparator Tiberius döneminde Frigya'nın en görkemli ve zengin kentlerinden biriydi. Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık ve temizlik tanrıçası olarak biliniyor.
21 Mayıs 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Sümela Manastırı'ndaki dini ayin, İYİ Partili ve Yeniden Refah Partili siyasilerin iptal edilmesi için başlattığı kampanyalara rağmen düzenlendi. Ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde gerçekleşti ve çok sayıda Ortodoks Hristiyan'ın katılımıyla yapıldı. Ayin nedeniyle Sümela Manastırı ve tören yerinde güvenlik tedbirleri alındı. Ayine, Trabzonsporlu futbolcular Anastasios Bakasetas ve Dimitrios Kourbelis de katıldı.
15 Ağustos 2023

Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi'nde, İngiliz yapımı 300 yıllık iki büyük saat restore ediliyor. Bu saatler, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Osmanlı Pazarı Saatleri olarak bilinen ve Osmanlı kültürünün estetik beğenisini yansıtan bu saatler, ahşap kasaları ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon işlemi sırasında orijinal desenlere müdahale edilmediği belirtiliyor.
16 Mayıs 2024

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kilis'te sekiz kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 50 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Antalya Kemer'deki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi inşaatı projesi, ÇED raporu olmadan ve mevcut koruma kararlarına aykırı olarak başlatıldı. Bölge halkı ve TMMOB Mimarlar Odası, projenin durdurulması için Antalya İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İhale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması planlanan projeler, sosyal medyada tepki topladı ve çevre tahribatına yol açtı. Ayrıca, ihale sürecinin şeffaflığı ve yasallığı konusunda da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 Mart 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçimlerin mevsim şartları nedeniyle 'çok az' öne alınmasının erken seçim olmadığını, bir tarih güncellemesi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak seçim tarihini güncelleyebileceklerini ifade ettiği bir dönemde, muhalefetin 6 Nisan'dan önce yapılacak bir seçime destek vereceği açıklandı. Yavuz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada seçimlerle ilgili üç soru sordu ve bu sorulara cevap verdi.
7 Ocak 2023

Van Gölü'nde suyun çekilmesiyle ortaya çıkan Selçuklu dönemine ait mezar taşları, bir yıllık temizlik ve restorasyon işlemlerinin ardından Gevaş'taki Selçuklu Mezarlığı'na taşındı. Taşlar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Ercan Çalış ve ekibi tarafından bilimsel olarak incelenecek ve mezarlıkta korunacak. Müze müdürü Erdal Acar, taşların 1940'larda iskele yapımında kullanıldığını ve yaklaşık 80 yıl sonra ait oldukları yere taşındığını belirtti.
9 Ağustos 2024

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem, yerel saatle 07:24'te gerçekleşti ve yerin 9,74 kilometre derinliğinde meydana geldi. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, depremin ardından herhangi bir olumsuz durumun olmadığını açıkladı.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sırasında, Türkiye'nin en büyük ikinci camisi olan Selahaddin Eyyubi Camisi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Caminin girişine Erdoğan'ın bir posteri asıldı. Ayrıca, Erdoğan için kentte asılan afişlerde yazar Şeyhmus Diken'in kitap isminin izinsiz kullanıldığı iddia edildi.
14 Nisan 2023

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Mersin'in Anamur ilçesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne limanına feribot seferleri haziran ayında başlayacak. Seferler 1,5 saat sürecek ve 450 kişilik bir yolcu feribotu kullanılacak. Mersin Valisi Hamza Pehlivan, iskelede gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve gümrüklü bir alan oluşturulduğunu belirtti. İskele işletmesi bir anonim şirkete verildi ve seferlerin başlamasıyla Türkiye ile KKTC arasındaki ulaşım kolaylaşacak.
31 Mayıs 2024

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kariye Camii'nin ibadete açılmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi ve bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Miçotakis, Türkiye'nin bu kararının Türk-Yunan ilişkilerindeki son ilerlemeleri tehlikeye atabileceğini ifade etti. Ayrıca, Yunanistan'ın Müslüman anıtlarına saygı gösterme politikasının değişmediğini vurguladı.
9 Mayıs 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Kaan Sezyum, Türkiye'deki mafyatik yapıların ve cemaatlerin mevcut durumunu eleştiren bir yazı kaleme aldı. Yazısında, mafyatik yapıların Türkiye'de rahatça faaliyet gösterebileceğini ve vatandaşlık, oturma izni alabileceğini belirtti. Ayrıca, cemaatler için dönemsel kampanyalar düzenlendiğini ve çok uluslu şirketlerin Türkiye'de çevreyi tahrip edebileceğini vurguladı. Sezyum, bu tür yapıların Türkiye'de koruma altında olduğunu iddia etti.
17 Temmuz 2024

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim