Gürcistan parlamentosu, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemesi ile Rusya'ya yönelmesi arasında bir sınav olarak değerlendiriyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin veto ettiği yasa, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından yeniden sunularak kabul edildi. ABD ve Avrupa Birliği, yasanın Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefine zarar vereceği gerekçesiyle Gürcistan hükümetini defalarca uyarmıştı.
3 Haziran 2024

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin'i geri çekilmeye ikna ettiğini anlattı. Prigojin, Ukrayna'da asker kayıpları yaşaması sonucu sarsılmış ve Moskova'ya doğru ilerlemeye başlamıştı. Lukaşenko, Prigojin'i saatlerce uğraşarak geri çekilmeye ikna ettiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de kendisinden yardım istediğini belirtti.
28 Haziran 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, zırhlı treniyle Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'dan ayrıldı. Kim'in, yaklaşık 20 saat sürecek yolculuğun ardından Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kim'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini duyurdu. The New York Times'ın haberine göre, Kim ve Putin'in görüşmesinde, Ukrayna'daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve askeri işbirliği olasılıkları ele alınacak.
12 Eylül 2023

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile işgalden bu yana ilk defa telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna'daki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak amacıyla bir heyet ve Çin hükümetinin özel temsilcisini göndereceğini belirtti. Çin'in tarafsızlık iddiasına rağmen, Rusya ile yakın ilişkileri ve Moskova yanlısı pozisyonları nedeniyle eleştirildiği belirtiliyor.
26 Nisan 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta planlanan Türkiye ziyareti, seçim takvimi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Rus haber ajansı RIA'nın bildirdiğine göre, ziyaret Nisan sonuna kadar gerçekleşmeyecek. Hem Rusya'da Mart ayında devlet başkanlığı seçimleri hem de Türkiye'de Mart sonunda yerel seçimler yapılacak.
7 Şubat 2024

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Tacikistanlı iki saldırganın Moskova'ya düzenledikleri saldırı sonrası Türkiye üzerinden Rusya'ya uçtuğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini iptal etme kararı aldı. Bu karar, iki ülke arasındaki ilişkiler ve seyahat politikaları açısından önemli bir değişikliği işaret ediyor.
6 Nisan 2024

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal ettikten sonra birçok uluslararası kurum ve kuruluştan çıkarılmıştı, bunlardan biri de BM İnsan Hakları Konseyi idi. Nisan 2022'de konseyden ihraç edilen Rusya, şimdi yeniden konseye girmeye çalışıyor. BBC, Rus diplomatların BM üyelerine dağıttığı ve Rusya'nın insan hakları sorunlarına 'yeterli çözümler' bulacağı vaat edilen bir belgenin kopyasını ele geçirdi. Rusya'nın konseye yeniden girip giremeyeceğiyle ilgili oylama önümüzdeki ay düzenlenecek.
26 Eylül 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çağrısına yanıt vererek Rusya topraklarındaki ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını belirtti ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini ifade etti. Prigojin daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023
İşaretlediklerim