2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jürisi açıklandı. Jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Ferzan Özpetek yapacak. Jüride ayrıca oyuncular Gökçe Bahadır ve İlker Kaleli, yapım tasarımcısı Deniz Göktürk Kobanbay, yönetmen Melisa Önel, müzisyen Mercan Dede ve akademisyen Melis Behlil yer alacak. Festival, 5-12 Ekim tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek.
14 Ağustos 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da yaşayanlar, bölgeye yardım ulaşmadığını belirterek yardım çağrısında bulunuyorlar. Hatayspor'un yardımcı antrenörü ve eski milli futbolcu Gökhan Zan da sosyal medya üzerinden yaptığı bir video paylaşımıyla gözyaşları içinde yardım istedi. Zan, internet ve suyun olmadığını, her taraftan çığlık sesleri geldiğini ve insanların enkaz altında yardım beklediğini ifade etti.
6 Şubat 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

60'ıncı yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisi açıklandı. 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana jürisine oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Diğer jüri üyeleri ise kurgucu Ali Aga, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsür, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz olacak.
20 Eylül 2023

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türk Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerini ücretsiz yapacağını duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün'ün Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Kayseri çıkışlı direkt uçuşlar 13 Şubat'a kadar ücretsiz olacak. Bu karar, insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma ekiplerinin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla alındı.
7 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, depremle ilgili belediye başkanlarıyla iletişime geçtiğini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. AK Parti milletvekili Yakup Taş'ın durumu hakkında bilgi aldığını ve Malatya Gündüz Bakımevi'ndeki durumla ilgili talimat verdiğini ifade etti. Ayrıca, AFAD'dan randevu talebinde bulunduğunu ancak henüz bir dönüş almadığını, ancak bunun şu an için önemli olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine en kısa sürede ziyarette bulunacağını da ekledi.
6 Şubat 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelere yardım için ortak bir yayın düzenleyecek. 'Türkiye Tek Yürek' adlı kampanyada toplanacak yardımlar AFAD ve Kızılay'a bağışlanacak. Ahbap Derneği'ni destekleyen ve yardım kampanyalarına katkıda bulunan oyuncular Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun ATV ekranlarından yayına katılması beklenirken, kanal yönetiminin son anda aldığı kararla bu isimlerin yayında yer almayacağı öğrenildi. Ahbap Derneği, iktidar çevreleri ve MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından eleştirilmekte ve hedef gösterilmekte.
14 Şubat 2023

Şeref Oğuz, deprem bölgesindeki kaynakların dağıtımının adil ve etkili bir şekilde yapılmadığını belirtiyor. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun gibi bölgelerin yeterince destek alamadığını vurguluyor. Bölgenin ekonomik ve endüstriyel potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılan planlamaların, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Oğuz, deprem bölgesindeki ziyaretinde bu durumu gözlemlediğini ve bölgede daha fazla kaynağa erişim sağlamak için kapsayıcı planlamaların ve sosyal politikaların devreye alınması gerektiğini ifade ediyor.
6 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yürüttü. Bakan Murat Kurum, Gaziantep AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini ve mart ayı başında inşaat faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Ayrıca, hasar tespit sürecinin vatandaşlara sağlanacak yardımları da netleştireceğini belirtti.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim