Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na (BÜVAK) yapılan ve kamuoyunda 'yandaş atamalar' olarak nitelendirilen mütevelli heyeti üyeliklerine ilişkin atamalar yargıya taşındı. BÜVAK'ın yönetim kurulu, geçmişte okul yönetiminin harcamalarına engel olmuştu. BÜVAK'a Şubat-Haziran 2023 arasında 98, sonrasında ise 65 olmak üzere toplamda 163 yeni üye atandı. Atamaların çoğu, hükümete yakın kişilerden oluşuyor. Vakfın senedi değişikliği ve mütevelli atama yetkisinin kaldırılması da yargı sürecinde. Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarla ilgili dava açıldı ve yargı süreci devam ediyor.
27 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağını yıkmış ve barınağın okul dışına taşınması için planlar yapmaktadır. Yönetim, gönüllülerle bir yıldır iletişim halindeyken, 15 Mart'ta diyalogu keserek barınağa buldozerle girmiş ve tepkiler üzerine tahliyeye ara vermiştir. Ancak 26 Mart'ta barınak tamamen yıkılmış, gönüllülere şiddet uygulanmış ve iki kişi gözaltına alınmıştır. Yönetim, yeni barınakla ilgili zorluklar çıkarırken, barınağın okul sınırlarından çıkarılması için baskı yapmaktadır.
17 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, üniversite yönetiminin İktisadi İdari Bilimler Fakültesini kapatma ve Fen-Edebiyat Fakültesini ikiye bölme planına karşı öğrencileri eyleme çağırdı. Plana göre, İİBF'nin bölümleri diğer fakültelere dağıtılacak. Bu plan, üniversitenin senatosunda tartışılacak ve onaylanırsa cumhurbaşkanlığına sunulacak. Öğrenciler, rektörlük binası önünde nöbet tutarak ve online forum düzenleyerek tepkilerini dile getirecekler.
19 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen Can Candan, kayyım rektör Naci İnci tarafından ilk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınmış ve bu karar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Candan, mahkeme kararına rağmen 8 Ağustos 2022'de tekrar görevden alındığını duyurmuş ve bu olayı yargıya taşımıştı. Mahkeme, Candan lehine ikinci kez karar vermiş ve göreve iadesine hükmetmişti. Ancak Candan, 22 Haziran 2023'te kayyım rektör İnci'nin mahkeme kararına rağmen kendisinin görevine üçüncü kez son verdiğini Twitter üzerinden duyurdu.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci'nin, Bilgi İşlem Merkezi'nden iki çalışanı Sivas'ın Karaçayır köyündeki deprem izleme istasyonuna gönderdiği belirtildi. İki personelden biri, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, personelin dört gün içinde Sivas'ta göreve başlamasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu ve rektörün bu görev yeri değişikliğiyle ilgili objektif bir sebep sunmadığını belirtti. Bilgi İşlem Merkezi'nin başına Nisan 2022'de rektör Naci İnci tarafından Faruk Yakaryılmaz getirilmişti. Yakaryılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı olduktan sonra yaptığı ihalelerle adını duyurdu.
3 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan kayyım dekan Prof. Dr. Murat Önder, dekanlık görevine başladıktan sonra üniversitenin senato ve yönetim kurulu üyesi olmuş ve çeşitli bölümlere başkan olarak atamıştır. Kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atanmıştır. Bu duruma siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyeleri tepki göstermiş, kadro ilanının adrese teslim olduğunu ve liyakate dayalı işe alım süreçlerine gölge düşürdüğünü belirtmişlerdir. Diken gazetesi, bu konudaki haberlerinin engellendiğini bildirmiştir.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi mağdur edecek. Üniversite yönetimi, bu krizi çözmek için öğrenci kulüplerini odalarından çıkarıp kampüsün uzak bir noktasına taşımayı planlıyor. Ancak öğrenciler, bu kararın kulüpçülük kültürünü yok edeceğini ve yurt krizine çözüm getirmeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca, kriz sonrası kulüp odalarının fakültelere tahsis edileceği belirtiliyor.
15 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan 'kayyım dekan' Murat Önder, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde yönetim bilimleri anabilim dalı başkanlığına kendisini atadı. Önder, bir yıl içinde dokuz farklı göreve atandı ve şu anda yedi görevi sürdürüyor. Bu görevler arasında üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği, fakülte dekanlığı ve bölüm başkanlıkları bulunuyor. Önder'in bu atamaları, Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan seçilmiş dekanların yerine dışarıdan atanan kayyım dekanlar arasında gerçekleşti.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, daha önce Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atanan ve bu atamanın mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadığına karar verilen öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk'ü rektör danışmanı olarak atadı. Öztürk, İnci'nin iki danışmanından biri olup, aynı zamanda enstitüdeki bir anabilim dalının başkanlığını ve üniversitenin çeşitli kurul ve komisyonlarında görevler üstlenmektedir.
18 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim