Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de düzenlenen Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini ve AB'nin Ukrayna'nın hazırladığı 10 maddelik barış formülünü resmen desteklediğini açıkladı. Zelenski, Ukrayna'nın özgürlük ve değerlerini koruyarak Avrupa hedeflerine ulaşacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım yapma kararına değinerek, ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkürlerini iletti.
4 Şubat 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini belirtti. Kaczynski, bu durumun sadece Ukrayna için değil, Litvanya ve Polonya gibi komşu ülkeler için de tehlike oluşturduğunu ifade etti. Sınırın güçlendirilmesi, sınıra yakın yerlerde konuşlu Polonya güçlerinin takviyesini ve bölgede engeller inşa edilmesini içerecek.
29 Haziran 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta zafer kazanmak için tüm güçlerini birleştireceklerini belirtti. Görüntülü bir mesajda, özellikle Donbas bölgesinde yoğun çatışmaların sürdüğünü ve Rus ordusunun hareketlerine karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti. Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın 335. gününde, yani 11. ayın tamamlanacağını hatırlatarak, Ukrayna'nın zaferi için tüm güçlerini birleştireceklerini vurguladı.
24 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı sağlanacağını açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın Batı'dan askeri destek talepleri ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararı almasının ardından geldi. Abrams tanklarının Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağı belirtilirken, tankların bakım ve kullanımı için Ukraynalı askerlere eğitim verileceği ifade edildi. Biden, tankların teslimatının Ukraynalıların hazır olmaları durumunda gerçekleştirileceğini ve müttefiklerin yardımlarının önemli olduğunu vurguladı.
25 Ocak 2023

Almanya, Polonya'nın Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu stoklarından aldığı 5 MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya gönderme talebini onayladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Almanya, 2002 yılında bu uçakları Polonya'ya satmıştı. Polonya ve Slovakya, daha önce de Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları gönderdiklerini açıklamışlardı.
13 Nisan 2023

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

ABD'de Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya verilen destek, afet yardımı ve sınır ile göçmen sorunlarıyla mücadele kapsamında ek finansman sağlamak için Kongre'den 40 milyar dolarlık ek acil durum fonunu onaylamasını talep etti. Fonun onaylanması durumunda, 24 milyar doları Ukrayna'ya yardım ve diğer uluslararası ihtiyaçlar, 12 milyar doları afetle mücadele, 4 milyar doları ise sınır ve göç sorunlarıyla mücadele için kullanılması planlanıyor. Ancak, ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler ek bütçe talebine tepki göstererek, fonu desteklemeyeceklerini belirtti.
11 Ağustos 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim