Reuters'a konuşan üst düzey AKP'li yetkililer, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından seçimlerin ertelenme ihtimalinin artık gündemde olmadığını ve 18 Haziran tarihinde yapılmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Depremler sonucu 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği ve 13,5 milyon kişinin etkilendiği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor. İlk erteleme çağrısı AKP'den Bülent Arınç tarafından gelmiş, ancak iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erteleme fikrine karşı çıkmıştı. Muhalefet de ertelemeye karşı duruyor ve nihai kararın liderler tarafından verileceği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan büyük deprem sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına katılarak, anayasanın seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini belirtti. AKP yetkilileri ve Bülent Arınç gibi isimlerin seçimlerin ertelenmesi yönündeki açıklamalarına karşın, Kılıçdaroğlu, anayasanın bu konuda net olduğunu ve seçimlerin ertelenemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, teknolojik imkanlarla depremden kaynaklanan sorunların aşılabileceğini ve seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini ifade etti.
14 Şubat 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının ciddi güçlükler içerdiğini belirtti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini öngörüyor. AKP'li bir yetkili, teknik altyapının hazırlanması durumunda seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleşebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise, iktidarın seçimleri ertelemek için YSK'ya başvurabileceğini öne sürdü.
18 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, deprem bölgesindeki seçim malzemelerinin durumunu incelemek üzere bir heyet gönderdi ve ilk incelemeler sonucunda aldığı bilgilere dayanarak talimatlar yayınladı. Kurul, sağlam depolarda bulunan seçim malzemelerinin yerinde bırakılmasını, hasar gören malzemelerin ise güvenli yerlere taşınmasını istedi. Bu talimatlar, depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusunda devam eden tartışmaların ortasında geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin planlandığı gibi 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtmeye devam ediyor.
2 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olup olmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediklerini ve bu konuya kilitlenmeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğini sağlamak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek istediklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik davalar ve olası görevden alınma durumunda CHP'nin tepkisinin ne olacağı sorusuna net bir yanıt vermekten kaçındı ve bu durumun ciddi sonuçlar doğuracağını ima etti.
23 Ocak 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvuruları kabul edilen adayları açıkladı. YSK tarafından yapılan inceleme sonucunda 11 adayın başvuruları kabul edildi. Adaylar için seçmenlerin ilçe seçim kurullarında 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplamaları gerekiyor.
21 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. İktidarı ve muhalefeti eleştiren Demirtaş, halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği, Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu'na birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kamuoyuna açık özeleştiri yapmamalarının bir eksiklik olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası üzerlerinde ağır bir baskı oluştuğunu ve bu durumun hala devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, kararsız muhafazakârların 'ulusalcılar iktidara gelirse yeniden eski günlere dönebiliriz korkusu'yla oylarını Erdoğan'a verdiklerini söyledi.
30 Ağustos 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayının yarınki toplantıda açıklanmayacağını ifade etti. Adayın açıklanması için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimini açıklamasının bekleneceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir şansının olmadığını ve YSK'nın güven vermeyen bir kurum olduğunu dile getirdi. Ayrıca, YSK'nın geçmişte deprem nedeniyle seçim ertelemesi taleplerini reddettiğini hatırlattı.
1 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı sonrası CHP'de yaşanan yoğun trafik üzerine yapılan toplantılarda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partililere sükunet çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki sorunların öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirtti ve belediye başkanlarından bu konuya odaklanmalarını istedi. Ayrıca, millet ittifakındaki son gelişmeler hakkında sosyal medya ve televizyon programlarında kırıcı olunmaması konusunda uyarılarda bulundu.
4 Mart 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri, 'seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aracılığıyla yerel seçimlerle birleştirmeyi planladığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası siyasi analistler, kurtarma çalışmalarının geç başlamasının oy tercihlerini etkileyebileceğini ve bu durumun iktidarın seçim planlarını değiştirebileceğini belirtiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını reddetti.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim