Hatay İl Sağlık Müdürü Tunga Barçın, ameliyatların malzeme eksikliği nedeniyle ertelendiği iddialarının ardından istifa etti. Barçın, istifası sırasında eldiven eksikliği iddialarını reddederek, Hatay'da sağlık hizmetlerinde herhangi bir sorun olmadığını belirtti. 6 Şubat 2023'teki yıkıcı depremin ardından Hatay'da sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmış ve bu durum milletvekilleri, tabip odası, sağlık meslek örgütleri ve yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
8 Ağustos 2024

Konya'da bir süt toplama merkezinde sütle banyo yaparak halk sağlığını tehlikeye attığı iddia edilen Emre Sayar, bu suçlamadan beraat etti. Sayar, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla 70 kişi hakkında şikayetçi oldu ve avukatı aracılığıyla bu kişilere karşı ceza davalarının açıldığını ve sonuçlanmasının ardından tazminat davaları açacaklarını belirtti. Emre Sayar ve bir diğer şüpheli Uğur T., olayın ardından gözaltına alınmış ve kısa süreliğine tutuklanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat etmişlerdi.
21 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili olarak seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Atalay'ın hukuksuz bir şekilde tutuklu tutulduğunu ve bunun hesabını soracağını belirtti. Kılıçdaroğlu, adalet sistemindeki erozyonun durdurulması ve Atalay'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Haziran 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, görevden alınmasına sebep gösterilen disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Candan, 2021 yılında dönemin kayyım rektör vekili tarafından görevden alınmış ve bu karara karşı dava açmıştı. Mahkeme, 2023 yılında disiplin cezasını iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan'ın görevden alınmasına ilişkin dava ise devam etmektedir.
22 Mart 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 4 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 500 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
4 Eylül 2024

Doç. Dr. Gülay Ceylaner, kızı Beste'nin ağır bir trafik kazası geçirmesinin ardından, kazaya sebep olan TIR şoförünün daha önce de ölümlü kazalara karıştığını öğrenince tepki gösterdi. Şoförün daha önce iki kişiyi öldürdüğü ve bir kazada da bir ölü bir yaralı olduğu belirtildi. Ceylaner, şoförün ehliyetinin iki yıl alındığını ve iki ay hapis yattığını, ancak aflarla serbest kaldığını ifade etti. Şoförün şu anda yargılandığını ve ehliyetini geri aldığını belirterek, trafikte can kayıplarına yol açanların daha ağır cezalarla karşılaşması gerektiğini savundu. Ceylaner, change.org'da başlattıkları 'Trafikte can alanlar artık durdurulsun' başlıklı imza kampanyasına destek çağrısında bulundu.
17 Kasım 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe mahallesinde muhtar adayı olan manken Simurg Sarsılmaz, sosyal medya üzerinden aldığı ölüm tehditleri sebebiyle adaylıktan çekildiğini duyurdu. Sarsılmaz, adaylık açıklamasının ardından sosyal medyanın gündemine oturmuş ve geniş bir ilgi görmüştü. Ancak, aldığı tehditler ve cinsel içerikli hakaretler nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ve ilaçlarla ayakta durabildiğini belirtti. Sarsılmaz, tehditler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
28 Şubat 2024

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından görevine iki kez son verildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Candan, ilk olarak 2021'de görevden alınmış ve yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 2022'de mahkeme, Candan'ın görevine iade edilmesine karar vermişti. Ancak, Candan'ın görev süresi 2022'de bir kez daha uzatılmamıştı. 2023'te mahkeme, Candan'ın görevden alınmasını ikinci kez hukuksuz buldu ve Candan resmen görevine geri döndü.
23 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve daha sonra görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmemesine ilişkin hükmü iptal etti. Karar, Danıştay 5. Dairesi'nin başvurusu üzerine alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahkeme, bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüne vurgu yaptı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararı eleştirerek AK Parti'yi suçladı.
7 Ekim 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bodrum'da hasta yakınlarının sözel saldırısına uğrayan ve kalp rahatsızlığı nedeniyle fenalaşan Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın durumunun kritik olduğunu açıkladı. TTB, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için somut adımlar atılmasını talep ediyor ve bu amaçla Muğla genelinde hekimlerin iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu. Ayrıca, tüm sağlık çalışanlarını ve vatandaşları şiddete karşı yapılacak basın açıklamasına katılmaya çağırdı.
29 Temmuz 2024
İşaretlediklerim