Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında enflasyonun aylık %3,18 artışla yıllık %69,80'e ulaştığını açıkladı. Şimşek, mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra hükümetin uyguladığı ekonomik programlar sayesinde keskin bir şekilde düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Bu programlar arasında ekonomik dengelenme, cari açığın azalması, bütçe disiplininin yeniden sağlanması ve uluslararası kaynaklardan sağlanan artış gibi faktörler bulunuyor.
3 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki yıllık enflasyon oranı yüzde 92,7 olarak belirlendi. Aralık ayında baz etkisiyle yıllık enflasyon oranı yüzde 92,97'ye düşerken, bir önceki ay yüzde 105,55 seviyesindeydi. 2021 Aralık ayında ise bu oran yüzde 34,18 idi. Aylık bazda ise İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 2,94, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yüzde 3,71 artış gösterdi.
1 Ocak 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ı 'mücahitler grubu' olarak nitelendirmesinin ardından Merkez Bankası'nın faizi 750 baz puan artırması gerektiğini belirtti. Şatıroğlu, önceden faizin 500 baz puan artırılması gerektiğini düşündüğünü, ancak Erdoğan'ın Hamas hakkındaki açıklamasının ardından fikrinin değiştiğini ifade etti. Şatıroğlu, 500 puanlık artışın mevcut şartlarda zayıf kalacağını, 250 puanlık artışın borsa için pozitif ancak enflasyonla mücadele için kötü olacağını belirtti.
26 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da (BIST 100) vergi tartışmaları nedeniyle endeks 11 gün boyunca yüzde 5 düştü. Koç Holding ve Tüpraş hisseleri en yüksek düşüşü yaşadı. Yatırımcılar, borsa kazançlarına vergi geleceği yönündeki tartışmalar ve açıklanan bilançoların beklentileri karşılamaması nedeniyle huzursuz. Faizlerin yüksek seyretmesi ve para piyasası fonlarının cazibesi, yatırımcıları nakde geçmeye yönlendiriyor.
6 Haziran 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki perakende fiyatlar temmuzda aylık yüzde 9,84, yıllık yüzde 63,76 artış gösterdi. Haziranda İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 olarak ölçülmüştü. İktidarın getirdiği vergiler sonrasında temmuzda büyük bir artış kaydedildi.
1 Ağustos 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı. İstanbul'da yıllık enflasyon oranı yüzde 78,81 olarak kaydedilmiştir. En yüksek artış yüzde 23,85 ile giyim harcamaları grubunda görülürken, en düşük artış yüzde 0,03 ile diğer harcamalar grubunda gerçekleşmiştir. Diğer kategorilerdeki artış oranları ise ev eşyası, kültür eğitim ve eğlence, gıda, ulaştırma ve haberleşme, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları olarak sıralanmaktadır.
1 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayında aylık enflasyonun %3,15 arttığını ve yıllık enflasyonun %55,18'e gerilediğini açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun %7,21 arttığını ve yıllık enflasyonun %126,91 olduğunu bildirdi. TÜİK verileri, yöneticilerin sık değişimi ve eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olurken, gıda fiyatlarındaki en büyük artış dikkat çekti.
3 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 4,57, toptan fiyatlar ise yüzde 3,14 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 62,46, toptan fiyatlar yüzde 70,58 artış gösterdi. Sektörel bazda en yüksek artış giyim harcamalarında yaşanırken, kimyevi maddeler ve yakacak ve enerji maddeleri gruplarında düşüş gözlendi. İTO endeksleri, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ile farklılık göstermeye devam ediyor.
1 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. TÜFE, haziran ayında yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 107,11 ile eğitimde, en az artış ise yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü.
3 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'de aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanan baz etkisiyle düşük çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda vatandaşların daha net hissedeceğini belirtti. Bakan, enflasyonla mücadelede işsizlik ve ekonomik küçülmeye yol açmayan politikaların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, 1980 öncesi Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranlarına değinerek, nominal ve reel faiz kavramlarını açıklıyor. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranının beklenen TÜFE'nin altında olduğunu ve gerçekte reel faizlerin artmadığını, hatta eksi değerde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, seçim ekonomisinin toplam talebi ve TÜFE'yi artıracağını, bu durumun 2024 Haziran ayına kadar aylık enflasyon oranlarının 2023'ün üzerinde çıkacağını öngörüyor. Bu koşullar altında, TL mevduat hesabı açanlar için bankaların ortalama yüzde 51 faiz verdiğini ifade ediyor.
13 Şubat 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,20 olarak kaydedildi. Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 arttı. Perakende fiyatlarda en yüksek artış yüzde 7,86 ile kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında görülürken, toptan fiyatlarda işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31 artış yaşandı. Kimyevi maddeler grubunda ise yüzde 7,40 azalış gözlendi.
1 Haziran 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açığı ve kısa vadeli dış borçlarının döviz ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Özel sektörün döviz pozisyon açığının yüksek olduğunu ve dolar kurunun dünya genelinde düşmediğini vurguluyor. ABD'nin faiz politikalarının dolar endeksini etkilediğini, Türkiye'de ise TL enflasyonunun yüksek seyrettiğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut ekonomi yönetiminin günü kurtarmaya odaklı politikalarının ekonomik kırılganlığı artırdığını savunuyor.
29 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeledeki yaklaşımını eleştirerek, hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun temel nedenleri olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Korkmaz'a göre, enflasyon beklentilerinin yüksek olması ekonomi yönetiminin yarattığı güven sorunundan kaynaklanıyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin faizleri reel düzeye çıkarsa bile ekonomik istikrarı sağlayamayacağını, bunun için istikrar programı, IMF ile iş birliği ve demokratik, hukuki bir güven ortamının yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı.
24 Mart 2024
İşaretlediklerim