2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını öngören teklif kabul edildi. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi ve bu oranı değiştirme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödemeleri de temmuz ayından itibaren 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Teklifin diğer maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
27 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defalığına 5 bin lira ödeneceğini duyurdu. Bu ödeme, emekli olup fiilen çalışmaya devam edenleri kapsamayacak. Ödemenin kasımın ilk yarısında yapılacağı belirtildi. Ayrıca Erdoğan, yılbaşında emeklilerin durumunun tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
9 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Arif Kızılyalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü 'emekli yılı' ilan etmesine rağmen, Türkiye'deki emeklilerin büyük bir kısmının zor şartlar altında yaşadığını belirtiyor. 15 milyon emeklinin 3.6 milyonunun maaşı 10 bin TL'nin altında ve sadece yüzde 15.8'i geçinebiliyor. CHP'nin Ankara'daki mitinginde konuşan bir emekli, yaşadığı zorlukları dile getirerek hükümetin politikalarını eleştirdi. Hükümetin emeklilere sunduğu indirimler ise yetersiz ve trajikomik olarak nitelendiriliyor.
29 Mayıs 2024

2018 yılından bu yana emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon oranlarına rağmen uzun süre artırılmamıştı. 2018'de 1000 lira olan ikramiye, geçen sene yüzde 10 zamla 1100 liraya yükseltilmişti. Resmi verilere göre, Ocak 2018-Ocak 2023 arasında tüketici fiyatları yüzde 363 artış gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre, emekli bayram ikramiyesi 2 bin liraya yükseltildi.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son dönemde yapılan ÖTV zamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, deprem maliyetlerinin karşılanması ve sosyal destek ihtiyaçları nedeniyle bu zamların yapıldığını belirtti. Ayrıca, bundan sonra başka bir vergi zammı beklenmediğini ifade etti ve ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
17 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinop'ta düzenlenen bir mitingde emekli maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a emekli maaşlarına seçimden önce zam yapılması için Meclis'te kanun teklifi geçirme çağrısında bulundu. Özel, 2002 yılında en düşük emekli maaşının bir buçuk asgari ücret düzeyinde olduğunu belirterek, emeklilere asgari ücret düzeyinde, yani 7 bin lira seyyanen zam yapılması gerektiğini ifade etti. Özel, bu teklifin seçimden önce, önümüzdeki hafta Meclis'te ele alınmasını önerdi.
21 Mart 2024

2024 yılının ikinci yarısında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları açıklandı. TÜİK verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak belirlendi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu ise yüzde 113,08 olarak hesapladı. TÜİK'in altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, bu oran memur maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturdu.
3 Temmuz 2024

Emekli aşçı Vahdettin Özkan, derinleşen ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığının emeklileri nasıl etkilediğini anlattı. Özkan, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve emeklilerin yoksulluk sınırının altına düştüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' söyleminin gerçeklikle örtüşmediğini ifade eden Özkan, emeklilerin örgütlenerek hakları için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.
28 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim