Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

Macaristan hükümeti, hükümet politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya üzerindeki baskıları artırıyor. Yeni yasalar, bu grupları 'dış kaynaklı yabancı temsilciler' olarak etiketleyerek faaliyetlerini zorlaştırıyor. Bu durum, siyasi görüş paylaşımı gibi temel vatandaşlık haklarını da tehlikeye atıyor, çünkü bu tür faaliyetler 'yabancı ajan' suçlamasıyla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, siyasal iktidarın uluslararası mahkeme kararlarına uymama konusundaki inatçı tavrı ve her türlü muhalefeti 'teröristlik' veya 'casusluk' ile suçlama eğilimi, ülkenin demokratik değerlerden uzaklaştığını gösteriyor.
13 Mayıs 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Schengen vizesi başvuru sistemlerinde yaşanan aksamalar, sanayiciler başta olmak üzere birçok kesimi olumsuz etkiliyor. Sistemlerin sık sık kapalı olması ve açıldığında randevu bulmanın zorluğu, başvuru sahiplerini uzun süreli beklemelere maruz bırakıyor. Alınan randevular sonrasında da vize işlemleri uzun sürüyor ve bazen çok kısa süreli vize verilmesi ya da ret cevabı alınması gibi durumlar yaşanıyor. Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkeler yoğunluk nedeniyle vize başvurularını geçici olarak durdurdu.
12 Mayıs 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Avrupa'daki demografik kriz üzerine bir konferansta konuştu ve silah ile doğum kontrol endüstrilerini yaşamı yok etmekle suçladı. Avrupa'nın doğurganlık oranının düşük olduğunu belirterek, evlerin eşyalarla dolup çocuklardan boşaldığını ifade etti. Ayrıca, hükümetlere annelerin iş ve çocuk bakımı arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını sağlayacak politikalar geliştirme çağrısında bulundu.
10 Mayıs 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisi kazandığını onayladı. Aynı zamanda, eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de verildi. Bu karar, Joe Biden liderliğindeki Demokrat hükümet tarafından federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak nitelendirilmişti. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği önlemleri ve Biden yönetiminin bu önlemlere karşı çıkması, iki taraf arasında derin bir anlaşmazlık yaratmıştı.
19 Mart 2024

Ermenistan ve Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin 1976 tarihli topoğrafik haritasına göre sınır hattını belirlemek için bir protokol imzaladı. Protokole göre, Ermenistan Azerbaycan'a dört köyü iade edecek ve sınır hattı yeniden çizilecek. İki ülkenin sınır belirleme komisyonları, Gazah ili yönündeki sınır hattını konuşmak için bir araya geldi ve jeodezik ölçümlere başladı. Bu gelişme, iki ülke arasında barışa yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim