Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris ve Fethiye arasında deniz otobüsü seferlerini başlattı. İlk deniz otobüsü Marmaris Yat Limanı'ndaki törende Fethiye'ye gönderildi. Belediye Başkanı Ahmet Aras, deniz kültürünün önemine vurgu yaparak, kara trafiğinin yarattığı sıkıntıları azaltmak için bu hizmeti sunduklarını belirtti. Ayrıca, Marmaris Çamlı'dan Bodrum'a arabalı feribot seferleri de planlanıyor.
2 Temmuz 2024

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011 yılında köy meydanında bulunan 2 bin 600 yıllık mermer yazıt, bölgede bir kehanet merkezi olabileceğine dair ipuçları veriyor. Arkeologlar tarafından incelenen yazıt, Parion Antik Kenti'nin yakınında bir dönem kehanet merkezi olabileceğini gösteriyor. Yazıtın dili, bilinen Grek alfabesinden farklı ve büyük ihtimalle Kuzey Ege'ye ait ünik bir dil. Bu bulgu, Parion'un kuruluş sürecinde Anadolu halklarının da yer aldığını ve bölgede sentez bir kültürün ortaya çıktığını gösteriyor.
15 Ağustos 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık bir kilise kalıntısında denizyıldızı fosili bulundu. Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılmış olup, 15'i uzman 40 kişinin katılımıyla devam ediyor. Bu yılki kazılarda ayrıca dokuz mezar, amforaya ait parçalar ve çeşitli eserler de bulundu. Buluntular, incelenmek üzere müzenin kazı evinde muhafaza altına alındı.
7 Temmuz 2024

2007 yılında farklı din, mezhep ve etnik gruplardan insanların bir araya gelmesiyle kurulan Antakya Medeniyetler Korosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yedi sanatçısını kaybetti. Koronun geri kalan üyeleri Türkiye'nin farklı illerine dağılmış durumda. Şef Yılmaz Özfırat ve teknik koordinatör Bedirhan Gök, koroyu yeniden bir araya getirerek Hatay'ın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü tekrar dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Özfırat, depremde enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldığını ve şehri yeniden hayata geçireceklerini belirtiyor.
23 Şubat 2023

Arkeologlar, Bulgaristan'ın Yunanistan sınırına yakın bir bölgede yaptıkları kazıda yaklaşık 2 metrelik antik Yunan tanrısı Hermes heykelini ortaya çıkardılar. Heykel, MÖ 356-339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından kurulan Heraclea Sintica kentindeki antik bir Roma kanalizasyonunun kazısı sırasında bulundu. Baş arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin baş kısmının korunmuş olduğunu ve çok iyi durumda bulunduğunu belirtti. Heykelin, antik Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğu ve Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul edilmesi sırasında toprakla örtüldüğü açıklandı.
7 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

Türkiye, İzmir Limanı'nın işletme haklarını satmak amacıyla Körfez ülkeleriyle müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerde yatırım anlaşmaları imzalanması bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacı, özelleştirme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yatırım çekmek. Körfez ülkeleri daha önce Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerine swap ve depo hesapları aracılığıyla destek olmuştu.
5 Temmuz 2023

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yapılan altyapı kazısında, Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionysos'un başının kabartma olarak yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık bir ağırlık taşı bulundu. Taşın Roma döneminde şarap yapımında kullanılan bir ağırlık pres taşı olduğu belirlendi ve Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, bölgede ilk kez Dionysos kabartmasının şarap endüstrisiyle alakalı bir taş üzerinde bulunması açısından önem taşıyor.
9 Ağustos 2024

Yunanistan'ın Salamis Adası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Truva Savaşı kahramanlarından Ajax'ı tasvir eden bir kabartma bulundu. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki batık bir şehirde, M.Ö. 4. yüzyıla uzanan çeşitli mermer yapıların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, su altında kalmış bir binanın da tespit edildiği duyuruldu. Salamis Adası, Homeros'un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax'ın evi olarak bahsedildiği için arkeologların ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
1 Kasım 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, antik döneme ait 'anahtar taşıma' töreni canlandırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri, döneme ait kıyafetlerle Lagina Hekate tapınağından alınan anahtarı Stratonikeia'ya taşıdı. Tören, antik dönemde cennet ve cehennemin kapılarını açmak için düzenlenen bir gelenek olarak biliniyor. Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu tür etkinliklerin antik dönemin önemli geleneklerinden biri olduğunu belirtti.
11 Ekim 2024

Kütahya'nın Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başları keşfedildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon 100'ü aşkın heykel parçası bulduklarını ve bunlardan ikisinin Afrodit, üçünün ise Dionysos'a ait olduğunu belirtti. Heykellerin gövdeleri de birçok parça halinde bulunmuş durumda.
10 Aralık 2023

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan kazılarda bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait takılar ve süs eşyaları, Erzurum Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu eserler, Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda uzman ekiplerce temizlendikten sonra özel bir konseptle müzede yer aldı. Sergilenen aksesuarlar arasında küpe, kolye, bileklik, halhal, bilezik, fibula, tork, yüzük gibi çeşitli takılar bulunuyor. Bu tarihi eserler, Geç Tunç Çağ'dan Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman dilimini yansıtıyor.
21 Ağustos 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim