AFAD Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında meydana gelen artçı sarsıntıların sayısının 6 bin 40'a ulaştığını açıkladı. 4 ile 5 büyüklüğü arasında 436, 5 ile 6 büyüklüğü arasında ise 40 artçı sarsıntı olduğu belirtildi. Ayrıca, 6 Şubat'tan itibaren 6,6 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildiği bildirildi. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, artçı sarsıntıların devam edeceğini ve bazılarının 6 ve üzerine çıkabileceğini, hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

Afet modelleme şirketi Temblor, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin diğer fay hatları üzerindeki stres seviyelerini artırdığını ve yakın gelecekte yeni depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de İç Anadolu ve Erzincan-Bingöl fayı için benzer uyarılarda bulundu. Temblor'un haritası, özellikle doğu-batı yönünde uzanan ve stres seviyesi artan bir bölgeye dikkat çekiyor, ancak bu hesaplamaların kesin sonuçlar yerine olasılıkları gösterdiğini vurguluyor.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremin ardından, Şili'nin depremlere karşı aldığı önlemler ve deprem stratejisi öne çıkıyor. Şili, tarih boyunca yaşadığı şiddetli depremlerden dersler çıkararak, deprem yönetmeliklerini sıkılaştırmış ve ciddi şekilde uygulamıştır. Ulusal Sismoloji Merkezi'nin başındaki Sergio Barrientos, yapıların depreme dayanıklı olması ve vatandaşların eğitimi üzerinde duruyor. Şili'de 2010'daki 8,8 büyüklüğündeki depremde alınan önlemler sayesinde can kayıpları sınırlı kalmış ve sonrasında sismik sensör ağı ile telekomünikasyon sistemlerine yatırım yapılmıştır.
11 Şubat 2023

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 47 kişinin öldüğünü, 550 kişinin yaralandığını ve 300 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya'da 23 kişinin öldüğünü, 420 kişinin yaralandığını ve 140 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda birçok ülke arama-kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan, ABD, Meksika, Fransa, Rusya, Pakistan, Almanya, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerden gelen ekipler ve yardım malzemeleri afet bölgesine sevk edildi. Bu uluslararası destek, Türkiye'de dördüncü seviye afet alarmının verilmesinin ardından organize edildi.
7 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlk deprem 7,7, ikincisi ise 7,6 büyüklüğünde oldu ve 10 il bu depremlerden etkilendi. Depremler sonucunda ölü sayısı 3 bin 549 olarak açıklandı. HDP Kriz Koordinasyon Merkezi, depremzedeler için barınma sorunu yaşayan vatandaşlara evlerini açmaları çağrısında bulundu ve bu amaçla bir kampanya başlattı.
7 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını paylaştıktan sonra 25 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. 25 saat sonra yaptığı açıklamada can kaybının 3,549'a yükseldiğini belirtti ve yalan haberlerle insanları birbirine düşürmeye çalışanları eleştirdi.
7 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından yayımlanan 'Bina Hasar Kestirimi Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonucunda Kahramanmaraş'taki binaların yaklaşık %40'ı yıkıldı veya orta/ağır derecede hasar aldı. Rapor, bölgedeki yaklaşık 45 bin 800 binanın hasar durumunu üç farklı metotla değerlendirdi ve sonuç olarak yaklaşık 18 bin binanın büyük veya orta derecede hasar gördüğünü ortaya koydu. Bu arada, deprem sonucu can kaybının 18 bin 991, yaralı sayısının ise 75 bin 523 olduğu belirtildi.
10 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem bölgesinde herhangi bir sorun ve ihtiyaç olmadığını savundu. Ancak depremzedelerin çadır bulamadıklarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten şikayetleri devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin çadır sorununu çözemediğini eleştirerek, bu konuda muhalefetin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, gönüllüler yardımların depremzedelere ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme müdahalede istenilen hızın sağlanamadığını kabul etti. Sosyal medya üzerinden organize edilen yardımlar bölgeye gönderilse de, özellikle Elbistan çevresindeki köylere yardım ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığı, koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Şanlıurfa'da, Bahçelievler Mahallesi'nde hasar görmüş 6 katlı bir bina artçı depremler sırasında yıkıldı. Olay, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Çökme sonrası bölgeye yönlendirilen arama-kurtarma ekipleri, enkaz altından 1 çocuğu kurtardı. Yerbilimci Naci Görür, deprem bölgesindeki insanları evlerini terk etmeleri konusunda uyardı ve artçı depremlerin büyük olabileceğini belirtti.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta bu sabah 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yaşanan doğal afet sebebiyle Türkiye genelindeki tüm ulusal spor organizasyonlarının ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu açıkladı. Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hissedildi ve bölgede binaların yıkılmasına, can kayıplarına yol açtı.
6 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi ve AFAD, Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde ve farklı derinliklerde bir deprem olduğunu duyurdu. AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Orhan Tatar, bu sarsıntının artçı olmadığını, yeni bir deprem olduğunu belirtti. Aynı günün sabahında Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde başka bir deprem meydana gelmiş ve Türkiye'nin birçok ilinde hissedilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde, konut stoklarının azalması ve talebin artması sonucu ev fiyatlarında ortalama yüzde 33, kiralarında ise yüzde 56 oranında artış meydana geldi. Satış fiyatlarında en büyük artış yüzde 33 ile Malatya'da görülürken, kiraların en çok yükseldiği il yüzde 56 ile Hatay oldu. Depremin etkilediği illerde satılık ve kiralık konut stokları sırasıyla ortalama yüzde 53 ve yüzde 59 oranında azaldı.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim