Tarihçi Prof. Dr. Özlem Kumrular, yaklaşık bir senedir bitkisel hayatta olduğu sürecin ardından hayatını kaybetti. Kumrular, 21 Haziran 2023'te İsviçre'de geçirdiği trafik kazası sonrası bitkisel hayata girmişti. Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Kumrular, doktorasını İspanya'da Salamanca Üniversitesi'nde yapmıştı. İspanya kaynaklarından Türk ve Osmanlı tarihini araştırmasıyla tanınan Kumrular'ın vefatı, akademik camiada derin üzüntü yarattı.
29 Mayıs 2024

ABD'de 14 yaşındaki Harris Wolobah, sosyal medyada popüler olan baharatlı tortilla cips yeme meydan okumasına katıldıktan sonra ani bir şekilde hayatını kaybetti. Otopsi raporuna göre, Wolobah'ın ölümüne yüksek miktarda kapsaisin tüketimi sonucu oluşan ani kalp durması neden oldu. Çocuğun kalp büyümesi ve kalp kası bandı rahatsızlığı da bulunduğu belirtildi. Bu olay, çocuklar ve gençler arasında yaygın olan bu tür meydan okumaların tehlikelerine dikkat çekti.
17 Mayıs 2024

Çocuk felci sonucu altı yaşından itibaren demir akciğer içinde yaşamak zorunda kalan Paul Alexander, 78 yaşında vefat etti. 27 Şubat'ta Covid-19 testi pozitif çıktıktan sonra hastaneye kaldırılan Alexander, hayatı boyunca üniversite eğitimi alıp avukatlık yaparak ve bir kitap yayınlayarak birçok insana ilham kaynağı oldu. Kardeşi Philip, Paul için bağışta bulunanlara teşekkür ederek, toplanan paranın cenaze masraflarını karşılayacağını belirtti.
13 Mart 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

Türk rock müzik camiasının önemli isimlerinden Replikas grubunun solisti ve kurucu üyesi Gökçe Akçelik, 47 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeni henüz açıklanmayan Akçelik, Replikas ile beş albüm yayınladı ve birçok Avrupa ülkesinde konserler verdi. Ayrıca, 'Takva' filmi için bestelediği müzikle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film Müziği Ödülü'ne layık görüldü.
11 Ağustos 2024

Exit International adlı şirketin geliştirdiği ve 'Ötanazinin Tesla'sı' olarak anılan Sarco adlı intihar kapsülü, İsviçre'de ilk kez kullanılacak. Kapsül, içeriyi nitrojenle doldurarak oksijen seviyesini hızla düşürüyor ve kişi 10 dakika içinde acısız bir şekilde hayatını kaybediyor. İsviçre'de ötanazi yasal, ancak bencilce nedenlerle yapılırsa suç sayılıyor. Sarco, ciddi hastalığı veya sınırlı hareket kabiliyeti bulunanlar için sesle ya da göz hareketiyle de etkinleştirilebiliyor.
21 Temmuz 2024

Papa Francis, 15 yaşında lösemiden ölen ve 'Tanrı’nın influencer’ı' olarak bilinen Carlo Acutis için azizlik yolunu açtı. Acutis, Katolik inancını yaymak için teknolojiyi kullanmasıyla dikkat çekmişti. İlk mucize olarak 2013'te Brezilya'da doğuştan ağır pankreas hastası bir çocuğun iyileşmesi kabul edilmişti. İkinci mucizenin de kabul edilmesiyle Acutis resmen azizliğe yükseltilebilir.
24 Mayıs 2024

Amerikalı yazar Paul Auster, 77 yaşında Brooklyn'deki evinde akciğer kanseri komplikasyonları nedeniyle vefat etti. 'New York Üçlemesi' gibi eserleriyle tanınan Auster, eleştirmenler tarafından sıklıkla övülen ve dünya çapında tanınan bir edebi figürdü. Brooklyn'in zengin edebi geçmişinin bir koruyucusu olarak kabul edilen Auster, aynı zamanda 1990'larda bölgeye akın eden yeni nesil romancılara ilham kaynağı oldu. Kariyeri, 'Yalnızlığın İcadı' anı kitabıyla başlayıp, 'New York Üçlemesi' ve çeşitli filmlere senaryo yazarak devam etti.
1 Mayıs 2024

Moda ikonu, iş kadını, oyuncu ve sosyal medya fenomeni Iris Apfel, 102 yaşında Florida Palm Beach'teki evinde hayatını kaybetti. 1921'de doğan Apfel, parlak renkler ve zarif desenler kullanması, siyah çerçeveli gözlükleri, kırmızı ruju ve kısa beyaz saçlarıyla tanınıyordu. Kendisini 'Tesadüfi İkon' olarak adlandıran sanatçı, bir kitap yayınladı ve bir belgesele konu oldu. Türkiye'de de Şişecam'ın global tasarım markası Nude ve H&M ile işbirlikleri yapmıştı. Sosyal medyada da büyük bir takipçi kitlesine sahip olan Apfel, son günlerine kadar aktif bir yaşam sürdürdü.
2 Mart 2024

Steve Albini, 1980'ler ve 1990'lar boyunca ABD indie müzik sahnesinde önemli bir figür olarak bilinirken, Nirvana, Pixies ve PJ Harvey gibi sanatçılarla yaptığı çalışmalarla tanındı. Albini, müzik yapımcısı olarak değil, bir mühendis olarak anılmayı tercih ettiğini belirtmiş ve sanatçıların eserlerinden süresiz olarak para kazanmanın etik olmadığını düşündüğü için telif ücreti almayı reddetti. Chicago'da kendi stüdyosu Electrical Audio'yu yöneten Albini, müzik endüstrisine yönelik eleştirileri ve mizahi anlayışıyla da tanınıyordu.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim