Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 10 tıp öğrencisinden biri mesleğe başlamadan şiddet görüyor ve her dört sağlık çalışanından biri fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddet mağduru öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bağırma ve psikolojik aşağılamaya maruz kalıyor. Fiziksel saldırılar arasında yumruk, tekme, tokat gibi eylemler yer alırken, sağlıkta şiddetin küçük bir yüzdesi cinsel şiddet olarak raporlanmış. Vakıf, sağlık çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları oluşturmayı ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.
27 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

Dalhousie Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, köpeklerin insanların nefeslerini koklayarak travma sonrası stres bozukluğunu (TSSB) tespit edebileceğini gösteren bir çalışma yürüttü. Araştırma, köpeklerin vücut salgılarındaki uçucu organik bileşenleri (VOC'leri) tanıyarak TSSB semptomlarını algılayabildiklerini ortaya koydu. İki köpek, Ivy ve Callie, bu kokuları yüksek doğruluk oranlarıyla tanıyarak farklı duygusal durumları ayırt etti. Araştırmacılar, bu bulgunun hizmet köpeklerinin eğitimi ve erken dönem TSSB semptomlarının tespiti için önemli olduğunu vurguluyor.
30 Mart 2024

Dünya genelinde Covid-19 ile mücadele devam ederken, Vietnam'daki Phenikaa Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, hafif Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerin büyük bir kısmının uykusuzluk çektiğini gösterdi. Araştırma, hafif enfeksiyon geçiren her dört kişiden üçünün uykusuzluk yaşadığını ve bu durumun özellikle anksiyete veya depresyon hastalarında daha sık görüldüğünü belirtti. Araştırmacılar, Covid-19'dan iyileşen hastaların stresli ve fiziksel sağlıklarındaki değişikliklere karşı daha hassas olabileceğini ifade etti.
6 Şubat 2024

ABD'deki prestijli Sarmaşık Ligi üniversitelerinde başlayan eylemler, 'Filistin'e özgürlük' temalı sloganlarla dikkat çekiyor. Bu eylemler, üniversitelerin bağışçıları tarafından Yahudi karşıtı olarak algılanıyor ve bazı bağışçılar finansal desteklerini kesme tehdidinde bulunuyor. Üniversite yönetimleri, hem Beyaz Saray'ın hem de bağışçıların baskısı altında kalıyor. Bu durum, üniversitelerin akademik ve finansal istikrarını tehdit eden bir gerilime yol açıyor.
11 Mayıs 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

Avustralya'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde de kuş gribi virüsünün (H5N1) insanı enfekte ettiği açıklandı. Teksas ve Michigan'da iki süt çiftliği işçisinin H5N1 virüsüyle enfekte olduğu bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), halk için riskin düşük olduğunu ancak daha fazla vakanın beklendiğini belirtti. Enfekte ineklerden alınan çiğ sütteki yüksek virüs seviyeleri nedeniyle benzer insan vakalarının tespit edilebileceği ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Balıkçı Rıza lokantasının sunduğu hizmet ve yemek kalitesini övgüyle anlattı. Lokantanın özenli ve gayretli çalışmasını takdir ettiğini belirten Milor, sunulan yemeklerin lezzetinden memnun kaldığını ve bazılarını tekrar denemek isteyeceğini ifade etti. Milor'a göre, bu lokantada aşırıya kaçmadan krallar gibi yemek mümkün.
2 Mart 2024

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin insanlardan hayvanlara bulaşma oranının, hayvanlardan insanlara bulaşma oranından daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yaklaşık 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası hareketini inceledi ve vakaların yüzde 64'ünde insanların hayvanları enfekte ettiğini buldu. Bu bulgular, özellikle Covid-19 salgını sırasında popüler olan hayvanlardan insanlara virüs bulaşma tezini tersine çeviriyor ve insanların hayvanlara virüs yayma kapasitesinin, hayvanların insanlara virüs bulaştırma kapasitesinden daha fazla olduğunu gösteriyor.
25 Mart 2024

Nebraska Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, günde en az sekiz kez elektronik sigara kullanan 13-17 yaş arası gençlerin idrarında, ara sıra içenlere göre %30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğu belirlendi. Araştırma, özellikle tatlı aromalı elektronik sigaraları tercih eden gençlerde uranyum biyobelirteçlerinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, elektronik sigaraların potansiyel toksisitesi üzerine daha fazla çalışma yapılmasının önemini vurguladı.
30 Nisan 2024

Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olup, hamur işlerinin yapısını iyileştiren bir bileşendir. Çoğu insan için zararsız olan gluten, Çölyak hastalığı gibi bazı durumlar nedeniyle bazı bireyler tarafından tüketilmemelidir. Gluten intoleransı, alerjisi veya duyarlılığı olan kişiler, glutensiz diyetlerden fayda görebilir. Son zamanlarda gluten ve kanser ilişkisi konusu, glutenin sağlık üzerindeki etkilerini yeniden gündeme getirmiştir.
4 Nisan 2024

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsü parçalarının bulunduğunu açıkladı. Bu durum, ABD'deki ineklerde Mart ayında başlayan ve sekiz eyalete yayılan kuş gribi salgınıyla bağlantılı. FDA, pastörizasyon işleminin virüsü etkisiz hale getirebileceğini, ancak viral parçacıkların tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtiyor. Bu gelişme, sütlerin güvenliği ve salgının boyutları hakkında endişeleri artırmış durumda.
25 Nisan 2024
İşaretlediklerim