Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Indicata, mayıs ayında en çok satan ikinci el otomobil markalarını açıkladı. Mayıs ayında ikinci el otomobil pazarındaki satışlar bir önceki aya göre yüzde 2 artarken, yıllık bazda yüzde 7 düşüş kaydedildi. Toplam 160 bin 811 aracın satıldığı mayısta en çok satılan ikinci el araç markası Volkswagen oldu. İkinci el otomobil fiyatlarında ise düşüş gözlemlendi.
29 Haziran 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Mart ayında Türkiye'deki ikinci el otomobil pazarında Volkswagen, 23 bin 311 satış ile en çok tercih edilen marka oldu. Binek otomobil kategorisinde Fiat Egea 8 bin 270 satış ile liderliği sürdürürken, hafif ticari araç kategorisinde ise Fiat Doblo 4 bin 413 satış ile en çok satılan model oldu. Genel olarak, ikinci el otomobil pazarında ilan sayısı yüzde 10 artış gösterirken, satış sayıları yüzde 1,21 azaldı.
24 Nisan 2024

Xiaomi, otomobil pazarına giriş yaparak, Türkiye'de elektrikli araç pazarında lider konumda olan Togg'un satış rakamlarını üçe katladı. Türkiye'nin elektrikli araç satış hacmi, Çin gibi büyük pazarlarla kıyaslandığında düşük kalmakta. Togg'un başarılı olabilmesi için ihracata başlaması ve model çeşitliliğini artırması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, şirketin gelir elde edebilmesi ve rekabetçi kalabilmesi için satışlarının artırılması önemli görülüyor.
4 Mayıs 2024

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 1,44 milyar dolar net zarar ettiğini ve gelirinin yüzde 14,6 düştüğünü açıkladı. Şirketin geçen yılın aynı dönemine kıyasla gelirleri 16,86 milyar dolara geriledi. Ayrıca, Boeing CEO'su Dave Calhoun'un görevini 8 Ağustos itibarıyla Kelly Ortberg'e devredeceği duyuruldu. Bu gelişmeler, şirketin mali performansındaki düşüş ve yönetim değişikliği ile dikkat çekiyor.
31 Temmuz 2024

İsveçli otomobil şirketi Volvo, Türkiye'de sedan model araç satışına yeni yıldan itibaren son vereceğini açıkladı. Bu karar, Çin'den ithal edilen araçlara getirilen yüzde 40 ek vergi ve yüzde 10 gümrük vergisi nedeniyle alındı. Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Alican Emiroğlu, elektrikli sedan modeller gelene kadar Türkiye'de sedan otomobil satmayı planlamadıklarını belirtti.
19 Ağustos 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

SolarPower Europe tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2024 raporuna göre, geçen yıl güneş enerjisi kurulumları 447 gigavatla tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artış, yenilenebilir enerji kapasitesinin 576 gigavat artmasına katkıda bulundu. Güneş enerjisinin payı yüzde 79 olurken, rüzgar enerjisi yüzde 20 ve hidroelektrik enerjisi yüzde 1,2 pay aldı. 2022'deki yıllık artış oranı yüzde 46 iken, 2023'te bu oran yüzde 87 olarak kaydedildi.
27 Haziran 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

McDonald’s’ın 2024 yılının ikinci çeyreğinde satışları yüzde 1 azalarak 2020’den beri ilk kez düşüş gösterdi. Şirketin ABD satışları yüzde 0,7, uluslararası işletilen pazarlar segmenti satışları yüzde 1,1 ve uluslararası gelişmiş lisanslı pazarlar segmenti satışları yüzde 1,3 düştü. Ortadoğu’daki savaşın ve Çin’deki olumsuz satışların etkisi, Latin Amerika ve Japonya’daki olumlu satışlarla dengelendi. Şirketin geliri ve net karı da beklentilerin altında kaldı.
29 Temmuz 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Tesla, insansı robotu Optimus'u eğitmek için hareket yakalama kıyafetiyle çalışacak elemanlar arıyor. Bu pozisyon için belirlenen saatlik ücret 25,25 ila 48 dolar arasında değişiyor. Çalışanlar, hareket yakalama kıyafeti ve sanal gerçeklik gözlüğü takarak test rotalarında yürümeli ve belirlenen görevleri yerine getirmeli. Pozisyon için adayların boyu 170-180 santimetre arasında olmalı ve uzun süreli kullanımda rahatsızlık yaratabilecek ekipmanlarla başa çıkabilmeli.
19 Ağustos 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim